Mokslas tik dabar pradeda suprasti, kokie iš tikro ypatingi yra šunys  ()

Ar gali šuo jausti empatiją? Kitaip tariant, ar gali šuo užjausti žmogų? Anot mokslininkų, šunys yra viena iš vos kelių gyvūnų rūšių, kurie jaučia empatiją ir užuojautą kitiems.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dr. Brianas Hare‘as yra knygos „The Genius of Dogs“ autorius bei Djuko universiteto šunų elgesio centro direktorius, kuris taip pat administruoja internetinę svetainę „Dognition“, kurioje galite rasti eilę testų, kurie leis įvertinti jūsų šuns intelektą.

B.Hare‘as sako, kad maždaug prieš 10 metų mokslas pabudo ir suvokė, kokie nepaprasti yra šunys, todėl nuo to laiko skiriama pakankamai daug dėmesio mėginant juos suprasti.

Mokslininkas mano, kad šunys yra protingi, nes jie sugeba interpretuoti žmonių gestus bei kitas vizualines užuominas – o tai yra pakankamai unikalu tarp gyvūnų. B.Hare'o manymu, šunys šią savybę išsivystė, kai buvo jaukinami. Tai reiškia, kad kai šunys pradėjo būti draugiškesni, jie tuo pačiu tapo ir protingesni.

Tačiau šunų elgesio ekspertai sako, kad yra pakankamai sunku nustatyti, kas šunį daro protingu. Pavyzdžiui, žmonės mano, kad gerai besielgiantys bei puikiai išdresiruoti policijoje ar pasienyje tarnaujantys šunys yra protingiausi – tačiau tai nebūtinai tiesa.

Gyvūnų elgesio specialistas Dr. Stevenas Zawistowskis iš Amerikos žiauraus elgesio prieš gyvūnus bendruomenės sako, kad kai mes galvojame apie intelektą, geriausias būdas jį nustatyti yra gebėjimas prisitaikyti naujose situacijose. Anot jo, benamis šuo, gyvenantis gatvėse, turi būti protingas, kad išvengtų automobilių, susirastų maisto ir atpažintų jiems grėsmę keliančius žmones.

B. Hare‘as sako, kad kai kurie šunys yra itin bendraujantys, pasikliaujantys gestais, tačiau kai kurie neturi šių savybių. Būtent dėl to, anot mokslininko, jo internetinėje svetainėje esantis testas nėra skirtas išsiaiškinti, ar šuo yra protingas, ar kvailas. Jis skirtas tiesiog pažinti savo augintinį.

Taip pat egzistuoja testas, kuris parodo, ar šuo nusižiovauja, kai tai padaro jo šeimininkas. Mokslininkai sako, kad tai rodo empatiją – šunys yra tik viena iš kelių gyvūnų rūšių, kurie gali tai išreikšti.

Anot S. Zawistowskio, žmonės ir šunys keliais aspektais evoliucionavo kartu – šunys yra kartu su žmonėmis jau ilgą laiko tarpą, per kurį jie prisitaikė prie žmonių, o žmonės prisitaikė prie šunų.

Kalbant apie kates, šioje srityje su jomis buvo atlikta itin mažai tyrimų – todėl mokslininkams jos vis dar yra paslaptis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(21)
(1)
(20)

Komentarai ()