Sukūrė penkių minučių testą - žaidimą, kaip savarankiškai nustatyti neišgydomą ir mirtiną ligą, dar prieš jai paveikiant jūsų gyvenimą  ()

Jūrų nuotykiai ar gyvūnų safaris gali visokeriopai patikrinti jūsų smegenis. Ne vien šias temas naudojančiais žaidimais ir programėlėmis tikimasi aptikti demencijos ženklus, kai iki tipinio diagnozavimo dar gali būti likę ne vieni metai ar dešimtmečiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gegužę viena platforma laimėjo ankstyvosios demencijos diagnostikos inovacijų apdovanojimą, o Kanadoje buvo pristatytas kitas demencijos prognozavimo įrankis. Bet ar jie iš tikrųjų veikia? O jei taip, ar verta žinoti apie savo neišgydomą, mirtiną ligą, dar prieš jai paveikiant jūsų gyvenimą?

Nors žinių, atminties ar „smegenų amžiaus“ įvertinimo kognityviniai nėra naujiena, pastaruosius keletą metų pagausėjo testų, skirtų būtent ankstyvųjų demencijos, įskaitant ir Alzheimerio ligą, požymių paieškai.

Pavyzdžiui, Sea Hero Quest, kur žaidėjams reikia keliauti po vandenynus, ieškant savo prarastų atsiminimų, tikrinami asmens navigaciniai gebėjimai. Vienas iš ankstyviausių Alzheimerio ligos požymių – erdvinės orientacijos sutrikimas, sako prie žaidimo kūrimo prisidėjęs Hugo Spiers iš UCL.

Dabartinė Sea Hero Quest versija veikia tik kaip žaidimas, bet Spiersas su kolegomis kuria versiją, kur asmens surinkti taškai jų gydytojui galėtų parodyti ankstyvuosius Alzheimerio ligos ženklus.

Sina Habibi prie Kembridžo universiteto įsteigtos kompanijos Cognetivity, tikslai panašūs. Cognetivity pateikia penkių minučių testą, – iPad žaidimą, kur greitai keičiasi įvairios scenos. Žaidėjai turi kuo greičiau pasirinkti tas, kuriose yra gyvūnai.

Šis testas neįvertina atminties. „Smegenys gali ilgai slėpti ir maskuoti atminties testų prastėjimą“, sako Habibi. Jo komanda nutarė sutelkti dėmesį į vaizdų apdorojimą, nes tai yra vienas iš pirmųjų įgūdžių, prastėjančių ankstyvosiose demencijos stadijose. Užduotyje taip pat dalyvauja įvairios smegenų sritys, taip pat ir susijusios su judėjimu, sako Habibi.

BrainTest naudoja dar kitą būdą. Kanadoje įsikūrusi kompanija savo sukurtą testą parėmė egzistuojančiais kognityviniais testais, kuriais vertinami įvairūs kognityviniai įgūdžiai, tikrinant asmens gebėjimą skaičiuoti, orientuotis ir spręsti problemas. „Tai ne tik atminties testas – vertinama ir kalba, atmintis ir vaizdiniai-erdviniai įgūdžiai,” pabrėžė Douglas Scharre iš Ohio valstijos universiteto, konsultavęs testo kūrimo klausimais.

Kuri programėlė geriausia

Pasiteiravus bet kurios kompanijos, ji teigs, kad jų testas geriausias, šypsosi Carol Routledge, vadovaujanti Alzheimer’s Research UK tyrimams.

Šie testai nagrinėja skirtingus smegenų funkcijų aspektus – o kurie iš tiesų gali suteikti geriausias demencijos indikacijas? „Nežinome,” sako Routledge'as, „nes nediagnozuojame demencijos pakankamai anksti.” Vis daugiau žmonių naudojant skirtingas programėles, gali paaiškėti geriausia strategija.

Tačiau, netgi jei sužinotume, kad, pirmieji demencijos ženklai pasireiškia, tarkime, vaizdų apdorojime, reikėtų dar daug paplušėti, besiaiškinant, būtent kokios demencijos forma gresia. „Yra iki 80 skirtingų ligų, galinčių sukelti demenciją”, sako James Pickett, Alzheimer’io draugijos tyrimų vadovas. Įvairios ligų formos gali skirtingai paveikti skirtingus smegenų regionus, ir jų simptomai gali varijuoti, tad svarbu gebėti jas atskirti.

Nors ankstyvosios testų versijos žaidimų forma prieinamos internete, apie demencijos ženklus žaidėjams jie nepraneša. Visos kompanijos, su kuriomis susisiekė New Scientist, sutarė, kad bet kokie diagnostiniai testai turi būti siūlomi, prižiūrint profesionaliems medikams.

Tik bėda, kad tai gali reikšti, kad padėtis nelabai skirsis nuo dabartinio status quo, kai daugybei žmonių liga nediagnozuojama, kol žala smegenims netampa nebepataisoma. Daugumai žmonių demencija diagnozuojama, tik jiems įžengus į aštuntą ar devintą dešimtį, kai pasireiškia akivaizdūs simptomai – bet manoma, kad ligą lemiantys smegenų pokyčiai prasideda 20 – 30 metų anksčiau. Galima būtų šiuos testus įtraukti į reguliarius vidutinio amžiaus medicininius sveikatos patikrinimus, bet sunku pasakyti, ar toks būdas pasiteisintų.

Bet paprastas ankstyvos demencijos testas yra tinkamas tikslas, teigia Pickettas. Iš šimtų klinikinių vaistų nuo demencijos bandymų nė vieni nepavyko – tikriausiai todėl, kad jie buvo bandomi su žmonėmis, kurių smegenų pažeidimai jau buvo pernelyg toli pažengę, kad juos būtų galima išgelbėti, svarsto jis. Jei būtų galima tokius žmones kaip nors identifikuoti ankstyvosiose ligos stadijose, jų gydymo galimybės būtų daug geresnės – gal netgi su kai kuriais vaistais, kurie dabar nurašomi.

Ir nors nėra vaistų, galinčių demenciją sulėtinti, sustabdyti ar išgydyti, naujausi duomenys rodo, kad simptomų pasireiškimą galime pavėlinti patys – o būtent, daugiau mankštindamiesi, vartodami daugiau vaisių ir daržovių, bei apribodami riebų maistą. Be to, panašu, kad padeda ir hobiai ir visuomeninis gyvenimas.

„Jeigu gyvenimo būdas sveikesnis, [demencijos] simptomai gali pasireikšti vėliau,” sako Routledge'as. „Ir jeigu liga sulėtinama 5 – 10 metų, šie žmonės mirs nuo seno amžiaus, o ne nuo demencijos.“

Jessica Hamzelou
www.newscientist.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(1)
(2)

Komentarai ()