Sporto ir mitybos specialistė vardina 10 svarbiausių priežasčių, kodėl nekrenta svoris: problemą sukelia net ir per didelis fizinis krūvis  ()

Sporto ir mitybos specialistė Emilija Miliauskė atskleidė kelias pagrindines priežastis, kodėl niekaip nepavyksta numesti svorio. 


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Per mažas arba per didelis fizinis aktyvumas

Formuojant dailų kūną, siekiant sutvirtinti raumenis, pagerinti savijautą, yra būtinas fizinis aktyvumas. Suaugusiam žmogui rekomenduojama būti fiziškai aktyviam bent 150 minučių per savaitę. Per mažas fizinis aktyvumas gali duoti tokius pat blogus rezultatus, kaip ir per didelis. Pavyzdżiui, jei kasdien atliekamos aukšto kardiokrūvio treniruotės, bus deginami raumenys. Dėl to lėtės medžiagų apykaita ir numesti svorio taps dar sunkiau. Persitreniravimas taip pat kenkia sveikatai, silpnina imuninę sistemą, kelia stresą ir sutrikdo miegą.

2. Alkoholis

Išgėrus alkoholio, skatinamas apetitas, ypač norisi nesveikų produktų. Ne tik tą pačią, bet ir kitą dieną. Alkoholis trikdo baltymų pasisavinimą ir riebalų skaidymą, vadinasi, lėtina ir rezultatus. Svarbu ir tai, kad po vakarėlio bent dvi dienas nerekomenduojama sportuoti. Vadinasi, prarandame dalį pasiektų tikslų ir prireikia nemažai laiko, kol grįžtame į jau buvusį pasiektą lygį.

3. Besaikis valgymas per „cheat day“

Sportininkai dažnai taiko Sukčiavimo dienos metodą, kai 6 dienas valgomas sveikas maistas, o vieną dieną per savaitę leidžiama suvalgyti tai, ko labiausiai norisi. Labai dažnai tokios dienos prasideda ledais su pyragu ir baigiasi pica su kola. Toks meniu nubrauks visos savaitės darbą. Kad taip nenutiktų, rinkitės tik vieną norimo patiekalo porciją. Būtų puiku, jei gamintumėte namuose. Pavyzdžiui, visų grūdo dalių tortiliją su vištiena ir jogurto bei pomidorų padažu, bananinius ledus, cukinijų traškučius ir pan., t. y. rastumėte norimo nesveiko maisto sveiką alternatyvą.

4. Miegas

Suaugusiam žmogui rekomenduojama miegoti 6,5–7,5 val. Geriausias laikas eiti miegoti yra iki 22 val. vakaro. Jeigu sutrikęs miegas, pabandykite atsisakyti kavos arba gerti ją tik ryte. Nepakankamai išsimiegant kitą dieną sutrinka sotumo ir alkio hormonų veikla. Traukia saldus ir nesveikas maistas.

5. Medicininės problemos

Pavyzdžiui, policistinių kiaušidžių sindromas, sutrikusi vidaus organų – tulžies, antinksčių ir pan. – veikla.

6. Atsparumas insulinui

Kitaip sakant, nebetoleruojamas toks angliavandenių kiekis (grūdų, bulvių, vaisių) kaip anksčiau. Šiuo atveju reikėtų mažinti angliavandenių vartojimą ir valgyti daugiau gerųjų riebalų bei baltymų. Išbandykite ketogeninę dietą. Tai gali būti puikus pasirinkimas.

7. Valgoma per daug

Pavyzdžiui, valgote kaip draugas atletas, o dirbate sėdimą darbą.

8. Valgote per mažai

Kai organizmas badauja, jis kaupia visas gaunamas maistines medžiagas ir nedegina turimų riebalų. Lėtėja medžiagų apykaita.

9. Geriama per mažai vandens

Suaugusiam žmogui per dieną būtina išgerti 1,5–2 l tyro vandens. Sportuojant – daugiau.

10. Geriama per daug vandens

Geriant per daug vandens apkraunami inkstai, gresia intoksikacija vandeniu, išplaunamas kalis ir kitos reikalingos medžiagos. Kiek vandens turite išgerti, galite sužinoti savo kūno svorį padauginę iš 0,03. Puikus indikatorius yra šlapimas. Jei jis tamsus, geriama per mažai, šiaudo spalvos gelsvas – geriama pakankamai, permatomas skaidrus – geriama per daug.

Taip pat svarbu atminti, kad svoris nėra pagrindinis gražios figūros rodiklis. Jei sportuojate, ir svoris nekrinta arba krinta nežymiai, stebėkite apimčių pokyčius ir pokyčius, matomus veidrodyje. Veikiausiai numetėte riebalų ir priaugote raumenų. Raumenys sveria gerokai daugiau nei riebalai!

Kaip pavyzdį paimkime du žmones, sveriančius po 80 kilogramų. Vienas – atletas su 10–12 proc. riebalų bendrame kūno svoryje, o kitas – nesportuojantis su 30–35 proc. riebalų. Pirmu atveju matysime tvirtą, atletišką kūną, o antru – pilvotą, antsvoriu besiskundžiantį žmogų.

Apibendrinant galima teigti, kad veidrodis ir centimetras yra geresni pokyčių rodikliai nei svarstyklės, o kad galėtumėte džiaugtis dailia figūra, gerkite pakankamai vandens, nepersivalgykite, venkite alkoholio, sportuokite saikingai, venkite streso, ypač lėtinio ir nuolatinio, gerai išsimiegokite ir nesveikus sukčiavimo valgius keiskite sveikomis jų alternatyvomis, pagamintomis namuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(7)
(3)
(4)

Komentarai ()