Norite sustiprinti sveikatą, išvengti diabeto ir sulieknėti? Rudenį valgykite saldų ir labai skanų vaisių  ()

Kriaušės yra saldūs skaidulų turintys vaisiai. Jose gausu svarbių antioksidantų, flavanoidų ir skaidulų – visos šios maistinės medžiagos sutelpa į maždaug šimto kalorijų vaisių, kuriame nėra nei riebalų, nei cholesterolio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tapusios sveikos mitybos dalimi, kriaušės gali padėti numesti svorio ir sumažinti vėžio, hipertenzijos (padidėjusio kraujospūdžio), diabeto bei širdies ligų riziką, rašo medicalnewstoday.com.

Dabartinių medicinos naujienų centras apima dalį straipsnių apie dažnai valgomo maisto privalumus sveikatai rinkinio. Straipsniuose apie kriaušes išsamiai analizuojama jų maistinė vertė ir būdai, kaip į mitybą įtraukti daugiau kriaušių, taip pat bet kokia galima rizika, kurią kelia kriaušių valgymas.

Privalumai

Įvairių vaisių ir daržovių vartojimas jau ilgą laiką siejamas su sumažėjusia įvairių sveikatos sutrikimų rizika.

Daugelis tyrimų rodo, kad dažnesnis kriaušių ir kitokio augalinio maisto vartojimas mažina nutukimo, diabeto, širdies ligų riziką, taip pat mažina mirtingumą, gerina veido odos būklę, padeda įgyti daugiau energijos ir lieknėti.

Skaidulos

Nacionalinio medicinos instituto Maisto ir mitybos taryba nustatė tinkamo skaidulų suvartojimo gaires.

Jaunesniems nei 50 metų vyrams per dieną rekomenduojama suvartoti 38 gramus skaidulų, moterims – 25 gramus. Vyresniems nei 50 metų vyrams rekomenduojama paros norma yra 30 gramų, moterims – 21 gramas.

Nustatyta, kad JAV daugelis žmonių nesuvartoja net 50 procentų rekomenduojamo paros kiekio.

Nacionalinis medicinos institutas savo rekomendacijas grindžia kelių didelės apimties tyrimų rezultatais. Tyrimai parodė, kad jei kiekvienam tūkstančiui suvartojamų kalorijų tenka 14 gramų skaidulų, smarkiai sumažėja tiek koronarinės širdies ligos, tiek antrojo tipo diabeto rizika.

Lengviausias būdas padidinti suvartojamų skaidulų kiekį yra valgyti daugiau vaisių ir daržovių. Vos vienoje vidutinio dydžio kriaušėje yra šeši gramai skaidulų, o tai sudaro 24 procentus jaunesnėms nei 50 metų amžiaus moterims reikalingos paros normos.

Storosios žarnos divertikuliozės gydymas

Divertikulitas – tai gaubtinės žarnos būklė, atsiradusi žarnos gleivinei ir pogleiviui išsiveržus per raumeninį žarnos dangalą. Mityba, kurioje gausu skaidulų, mažina divertikulito tikimybę, mat sugeria vandenį gaubtinėje žarnoje. Valgant sveiką maistą – daug vaisių, daržovių ir skaidulų, galima sumažinti gaubtinės žarnos spaudimo ir uždegimo tikimybę. Nors tiksli storosios žarnos divertikuliozės priežastis tebėra nežinoma, ji nuolat siejama su per mažu skaidulų suvartojimu.

Svorio metimas

Daug skaidulų turinčios daržovės ir vaisiai padeda ilgiau išlaikyti pilnumo ir sotumo jausmą, be to, juose mažai kalorijų. Nutukusiems žmonėms, vartojantiems daugiau skaidulų, tampa lengviau mesti svorį.

Širdies ir kraujagyslių ligos bei cholesterolis

Tyrimai rodo, kad didesnis skaidulų vartojimas taip pat sumažina cholesterolio kiekį. 67 atskirų kontroliuojamų bandymų analizė parodė, kad padidinus skaidulų dienos dozę netgi tik 10 gramų, sumažėja blogojo cholesterolio kiekis kraujyje. Naujausi tyrimai parodė, jog skaidulos gali netgi pagerinti imuninės sistemos funkcionavimą ir padėti išvengti uždegimų, taip pat sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų, diabeto, vėžio ir nutukimo riziką.

Diabetas

Skaidulų gausa maiste gali sumažinti diabeto vystymosi riziką, o diabetu sergantiems žmonėms – padėti palaikyti stabilų cukraus lygį kraujyje.

Virškinimas

Kriaušėse esančios skaidulos padeda išvengti vidurių užkietėjimo ir padeda palaikyti tinkamą virškinamojo trakto veiklą.

Detoksikacija

Reguliarūs ir tinkami žarnų judesiai būtini tam, kad organizmas kasdien per tulžį ir išmatas išskirtų toksinus. Kriaušėse yra maždaug 84 procentai vandens – tai padeda išlaikyti minkštą išmatų konsistenciją ir iš virškinimo sistemos išplauti toksinus.

Kova su laisvaisiais radikalais

Kriaušėse yra daug antioksidantų, įskaitant vitaminus C ir K bei geležį. Šie cheminiai elementai išvalo laisvuosius radikalus ir taip apsaugo ląsteles nuo jų keliamo pavojaus.

Rizika

Tokiuose vaisiuose kaip obuoliai ir kriaušės yra daugiau fruktozės nei gliukozės. Jie vadinami maistu, kuriame gausu FODMAP (fermentuojamų angliavandenių: fermentuojamų oligosacharidų, disacharidų, monosacharidų ir cukraus alkoholių (poliolių). Mityba, kurioje daug FODMAP, gali didinti dujų kaupimąsi, pilvo pūtimą, skausmą, viduriavimą, ypač tiems, kurių žarnynas jautrus.

Siekiant užkirsti kelią ligoms ir palaikyti gerą sveikatos būklę svarbiausia yra bendri mitybos įgūdžiai. Geriau valgyti kuo įvairesnį maistą ir nesusitelkti į vienos rūšies produktus, nors jie ir labai vertingi sveikatai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()