Ką daryti, kad 2019-ieji būtų jūsų metai - 7 patarimai kaip paprastas ir efektyviai pagerinti produktyvumą  ()

Vieni juokiasi iš Naujametinės nakties pažadų sau, o kiti juos iš tiesų mėgsta. Norite tikėkite, norite - ne, bet yra žmonių, kurie juos religiškai įgyvendina. Naujieji metai yra tarsi švarus popieriaus lapas, kuris mums suteikia kažkokio naujumo jausmą. Nors tas naujumas, aišku, tėra iliuzija, jis vis tiek padeda kurti planus ir juos vykdyti. Štai 7 patarimai kaip galite ženkliai be didesnių pastangų pagerinti savo produktyvumą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Iš karto atlikite visas užduotis, kurioms tereikia 1-2 minučių'

Savo darbotvarkėje visada rasite daug užduočių, kurios nereikalauja daug laiko. Net jei neturite darbotvarkės, tokių itin smulkių darbų pasitaiko nuolat. Juos visada atlikite iš karto.

Žmonės yra linkę atidėlioti trumpus darbus, manydami, kad ilgesni, sudėtingesni darbai yra svarbesni. Tačiau greitai atlikdami trumpesnes užduotis jūs greitai mažinsite darbų sąrašą. Tai jus motyvuos, atrodys, kad skrendate per darbotvarkę. Tuo pačiu imdamiesi ilgesnių darbų galėsite labiau susikaupti ir negalvoti apie tai, ką dar turite atlikti po to. Todėl į elektroninius laiškus atsakykite iš karto, taip pat pasikabinkite paltą, nusivalykite batus, atidarykite siuntinį, atlikite skambučius ir kitus labai trumpus darbus.

2. Kategorizuokite savo darbų sąrašą

Ne visi žmonės mėgsta darbotvarkes, tačiau tai yra vienas iš esminių įrankių siekiant aukštesnio produktyvumo. Geriausiai veikia tos darbotvarkės, kurios yra užrašytos ant popieriaus (nuveiktų darbų išbraukimas suteikia nemažai malonumo), tačiau jei jums labiau patinka elektroninės darbotvarkės galite likti prie jų.

Darbų sąrašas turi būti išdėstytas pagal kategorijas, kad vos pažvelgę galėtumėte suvokti, kurie darbai yra prioritetiniai. Itin aukštą statusą turėtų turėti tie darbai, kurie yra reikalingi kitoms užduotims. Pavyzdžiui, jei rengiate vakarėlį, apsipirkimas tikriausiai bus aukščiau prioritetinių darbų sąraše. Taip pat planuokite visos savaitės tikslus - taip galėsite lengviau įvertinti, ar tikrai judate pirmyn.

3. Darbus planuokite pagal savo energijos lygį

Žmogaus energijos lygis kinta visą dieną. Daugelis žmonių darbingesni jaučiasi ryte, o vakare jau sunkiau mąstyti ir susikaupti. Pagal tai planuokite savo dieną. Jei jums sunkiausia dirbti ryte vos pabudus, galbūt tai yra puikus metas sportui? O jei geriausiai smegenys dirba ryte, galbūt tai yra laikas, kuomet turėtumėte atlikti sunkiausius darbus?

4. Pašalinkite viską, kas blaško

Jei kas kelias minute tikrinate telefoną, jis neturėtų būti jums prieš akis. Jei erzina triukšmas gatvėje, jums reikia įsirengti darbo vietą toliau nuo lango. Jei visą laiką nuklystate į „Youtube“ vaizdo įrašus, dirbkite šalia kitų žmonių ir neturėkite su savimi ausinių. Blaškančių veiksnių pašalinimas yra didelė pergalė.

5. Numatykite problemas

Produktyviausi žmonės yra tie, kuria turi puikius problemų sprendimo įgūdžius. Numatykite galimas kliūtis, kurios gali užkirsti kelią vienai ar kitai užduočiai, ir joms pasiruoškite. Taip pat, jei manote, kad yra didelė tikimybė, kad nebus galimybės vieno ar kito darbo atlikti, tam laikui numatykite antrinės svarbos užduotį, kad ir jį galėtumėte praleisti produktyviai. Pavyzdžiui, jei esate numatę susitikimą su žmogumi, kuris yra linkęs susitikimus atšaukti, numatykite, kad vietoje to galėsite atlikti keletą svarbių skambučių.

6. Susiekite tai, ką mėgstate, su tuo, ką turite atlikti

Žmonėms patinka ritualai - rytinė kava, bėgimas, ta pati radijo stotis kasdien ir taip toliau. Išsirinkite vieną iš savo mėgstamų ritualų ir susiekite jį su kokiu nors darbu, kurį privalote atlikti. Taip pats darbas bus malonesnis, o ritualas pasikeis į produktyvesnį. Pavyzdžiui, jei gardžiuodamiesi rytine kava rašysite, o ne naršysite internete, pats rašymas bus malonesnis ir su laiku visada norėsite rašyti, kuomet įsipilsite kavos.

7. Būkite griežti sau

Visi jums sakys, kad reikia rūpintis ir mylėti save. Ir taip, tai yra tiesa. Tačiau jei niekaip negalite prisiversti nudirbti svarbių darbų, turėsite save nubausti. Privalote būti griežti patys sau - atsikelkite anksčiau įveikti vakar neatliktų darbų, kelionę į kiną pakeiskite darbu. Svarbiausia - įvertinkite, kodėl jums nepasisekė ir pasistenkite tai pakeisti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(4)
(3)
(1)

Komentarai ()