Naujas tyrimas atskleidė liūdną tiesą – vieniši žmonės dažniau kankinami psichikos sutrikimų  ()

Remiantis naujausio tyrimo rezultatais, gyvenimas vienumoje yra susijęs su bendrais psichikos sutrikimais. Ir tai nepriklauso nei nuo amžiaus, nei nuo lyties.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrėjai gegužės 1 dieną „Plos One“ moksliniame žurnale paskelbtoje studijoje teigia, kad gyventojų, kurie gyvena vieni, per pastaruosius metus tik daugėja.

Šį skaičiaus augimą lemia visuomenės senėjimas, mažėjantis santuokų skaičius bei mažėjantis vaisingumas.

Ankstesni tyrimai taip pat tyrė ryšį tarp gyvenimo vienumoje ir psichikos sutrikimų, tačiau tokie tyrimai dažniausiai buvo atliekami senyvo amžiaus žmonių grupėse ir atitinkamo tyrėjų dėmesio jaunesniems žmonėms buvo neskiriama.

Šįkart buvo surinkti ir išanalizuoti duomenys apie 20 500 Anglijoje gyvenančius 16-64 metų amžiaus asmenis, kurie dalyvavo 1993, 2000 ir 2007 „National Psychiatric Morbidity“ tyrime.

Ar asmuo turėjo „bendrą psichikos sutrikimą (CMD)“ buvo įvertinama naudojant suplanuotą klinikinį interviu (CIS-R). Jo metu tyrimo dalyviui pateikiamas klausimynas, kuriame daugiausiai dėmesio buvo skiriama išsiaiškinti per praėjusią savaitę pasireiškusiems neurotiniams simptomams.

Be namų ūkyje gyvenančių asmenų skaičiaus, tyrėjai taip pat surinko duomenis ir apie kitus faktorius, įskaitant svorį ir aukštį, priklausomybę nuo alkoholio, narkotikų vartojimo, ar gaunama socialinė parama ir vienatvė.

Tyrimas parodė, kad vienišų žmonių skaičius auga. 1993-aisiais tokių buvo 8,8 %, 2000-aisiai jau 9,8 %, o 2007-aisiais pasiekė 10,7 %.

Atitinkamai augo CMD rodikliai: 14,1 %, 16,3 %, 16,4 %. Tad žmonių, turinčių bendrą psichikos sutrikimą, vis daugėja.

Tyrimas taip pat parodė, kad visais tyrimų metais, visose amžiaus grupėse ir tiek tarp vyrų, tiek tarp moterų yra teigiamas ryšys tarp gyvenimo vienumoje ir CMD. Skirtinguose žmonių pogrupiuose gyvenimas vienumoje CMD riziką padidino nuo 1,39 iki 2,43 karto.

Apibendrinant, tyrėjai nustatė, kad vienatvė yra būtent tas kaltininkas, dėl kurio atsiranda bendri psichikos sutrikimai (CDM). Tai paaiškina net 84 % atvejų.

Tyrimo autoriai taip pat teigia, kad reikalingos intervencijos, skirtos spręsti vienišumo problemai. Tai galėtų pagerinti vienišų žmonių psichinę sveikatą.

 

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(7)
(3)
(4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: