Lietuviai pirmąkart užfiksavo unikalų reiškinį – vaiduokliškus kosminius žaibus (Video)  ()

Turbūt visi esame girdėję apie kamuolinį žaibą – bet, deja, niekam nėra pavykę jo užfiksuoti. Tačiau egzistuoja kur kas mistiškesni žaibai, nei kas kada galėjo įsivaizduoti, pasakoja Lietuvos dangaus fotografų grupės „Sky Chasers LT“ nariai.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2019-09-08 Lietuviai pirmąkart užfiksavo unikalų reiškinį – vaiduokliškus kosminius žaibus (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Visą šimtmetį lėktuvų pilotai pranešinėdavo, kad virš audrų matydavo keistus šviesos darinius, tarsi šmėklas, keliaujančias į dangų. Tačiau jokie mokslininkai jais netikėjo, kol prieš 30 metų tos šmėklos buvo netyčia užfiksuotos! Taip jos ir buvo pavadintos – angliškai „sprites“ (kaip limonadas) – o lietuviškai būtų dvasios ar kaukai“, – grupės „Facebook“ paskyroje pasakoja vienas iš narių bei fotografų, Tadas Janušonis.

Pasak jo, mokslininkai šiuo reiškiniu labai susidomėjo ir nemažai vargo stengdamiesi suprasti reiškinį. „Net ir iki šiol reiškinys nėra visiškai suprastas, tačiau niekas neabejoja, kad tai yra žaibas“, – teigia fotografas.

„Sky Chasers LT“ aiškina, kad tai tiesiogine prasme kosminis žaibas, nes jis šauna ne žemyn, o virš audros aukštyn, nusitęsia 50 km ir gali pasiekti net 100 km aukštį.

„Mums garbė pranešti, kad mūsų žiniomis, esame pirmieji šį žaibą užfiksavę iš Lietuvos! Dangaus reiškinių entuziastai žino koks retas ir kaip sunkiai pagaunamas yra šis paslaptingas kaukas, – džiaugiasi T.Janušonis. – Šiąnakt kolega Mindaugas G. pranešė, kad Lenkijoje žaibuoja, o visoj Lietuvoj giedra. Tobula proga kaukų medžioklei! Padariau daugiau nei 1000 kadrų ir juos peržiūrėjęs radau net 5 „spraitus“! Valio!!!“

Fotografas pripažįsta, kad nuotraukos gal ir neatrodo įspūdingai, tačiau prašo įvertinti tai, kad fotografuota pakankamai senu fotoaparatu, o žaibų audra siautė net už 400km. „Beje, pats savo akimis kaukų net nemačiau – nors dangų intensyviai stebėjau. Taip yra dėl to, kad akimirksnis trunka 100 kartų ilgiau nei šis žaibas (apie milisekundę), tad jį ypatingai lengva pražiopsoti“, – aiškina fotografas.

Tiems, kas nori pabandyti patys pagauti kosminius žaibus fotografu, fotografas atskleidžia savo sėkmės receptą: fotoaparatas „Nikon D7000“, 50mm F1.8 objektyvas, 6-10 sekundžių išlaikymas, 2000 ISO jautrumas.

Dokumentinis filmas apie vaiduokliškuosius „sprite“ žaibus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Adomas Rutkauskas
(22)
(2)
(20)

Komentarai ()

Susijusios žymos: