Jauną veidą ima puošti raukšlės? 3 dažniausios priežastys, kodėl taip nutinka  ()

Jei baigiantis vasarai jūsų oda įgavo sodrų įdegį, gydytoja dermatovenerologė Laima Trociukienė nepatartų per daug dėl to džiaugtis. Anot specialistės, pats nedraugiškiausias aplinkos veiksnys odai yra saulė, o jeigu tiksliau – ultravioletiniai spinduliai. 


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Senėjimo procesas vis dar neišaiškintas, niekas nežino kodėl ir kaip senstame. Tai daugiau filosofinis klausimas“, – teigė gydytoja.

Odos senėjimo prevencija turėtų prasidėti nuo gimimo

Pasak dermatovenerologės, senėjimo procesams įtaką daro mityba, judėjimas, miegas, mintys, emocijos, žalingi įpročiai bei genai. 

Gydytoja tvirtino, kad odos senėjimo prevencija turėtų prasidėti nuo nuo pat mažų dienų. Svarbu vaikui suformuoti sveikos mitybos, judėjimo, dienos režimo įpročius. 

Taip pat vertėtų vaikui išaiškinti žalingų įpročių (alkoholio, rūkymo) ir aplinkos (šalčio, saulės, vandens) neigiamą poveikį odai. Visų šių veiksnių pasekmės patiriamos daug vėliau.

Norint išsaugoti odos jausnystę, L.Trociukienė patarė vadovautis sveikos mitybos piramide, kuri nurodo, kad 80 proc. mitybos turėtų sudaryti augalinis maistas, o 20 proc. – gyvulinės kilmės. Svarbus ir skysčių balansas organizme bei tinkamas poilsis.

Stresas

Stresas stimuliuoja kortizolio – streso hormono – gamybą. Jis lėtina elastinių ir kolageno skaidulų atsinaujinimą, o tai daro įtaką raukšlių atsiradimui. 

Dėl šios priežasties vertėtų vengti stresinių situacijų, atrasti veiklą, kuri padėtų atsipalaiduoti.

Žalingi įpročiai

Bet koks rūkymas (nesvarbu kokiais kiekiais), alkoholis daro įtaką odos senėjimo procesams, kurie veide pradeda matytis maždaug nuo 25-erių metų.

Saulė

„Pats nedraugiškiausias aplinkos veiksnys odai yra saulė, o jeigu tiksliau – ultravioletiniai spinduliai. Jie žaloja odos paviršių.

Nudegus odą saulėje įvyksta ląsteliniai pokyčiai ir jie išlieka visam gyvenimui“, – pabrėžė pašnekovė.

Besikartojantys odos nudegimai saulėje provokuoja pigmentacijos sutrikimus, kolageno nykimą ir vėžinius pokyčius odoje. Temperatūriniai aplinkos svyravimai taip pat turi įtakos odos raukšlėjimuisi ir drėgmės netekimui. 

„Didesni kaip 5 laipsnių temperatūros skirtumai nepalankiai veikia odą – dėl jų plečiasi kapiliarai, galimi nušalimai, ji išsausėja. 

Pirmuosius odos senėjimo požymius dažniausiai pastebi moterys, sulaukusios 25-30 metų, bet imtis priemonių, stabdančių senėjimą, jos pradeda dar po gero dešimtmečio“, – pasakojo ji.

Kosmetikos priemonės – ne išeitis

„Visuomenėje vyrauja požiūris, kad kosmetikos priemonės veiksmingos siekiant pristabdyti senėjimo procesus, ir nors šių priemonių poveikis yra pagrįstas moksliškai, tačiau jų rezultatai matomi tik po kokių 20-ies metų nuolatinio jų naudojimo.

Dažnai senėjimo prevencijai naudojame dekoratyvinę kosmetiką, tačiau tai tik butaforija“, – įsitikinusi L.Trociukienė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()