Į TKS atskraidinti 12 butelių kokybiško prancūziško vyno: ką tokio sugalvojo mokslininkai  ()

Į Tarptautinę kosmoso stotį (TKS) buvo pristatyta tuzinas kokybiško prancūziško vyno butelių – bet ne astronautams, o mokslo tikslais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Raudonas bordo vynas bus brandinamas metus, o paskui bus grąžintas į Žemę. Tyrėjai aiškinsis, kaip brandinimo procesą paveiks nesvarumas ir kosminė spinduliuotė. Šio eksperimento tikslas – sukurti naujų skonių ir savybių maisto pramonei.

Buteliai buvo nuskraidinti į orbitinę laboratoriją bendrovės „Northrop Grumman“ krovinių kapsule, kuri šeštadienį išskrido iš Virdžinijos ir pirmadienį susijungė su TKS. Kiekvienas butelis buvo supakuotas į metalinę dėžutę, kad nesudužtų.

Liuksemburgo startuolio „Space Cargo Unlimited“ eksperimente dalyvauja Prancūzijos Bordo regione ir Vokietijos Bavarijos žemėje įsikūrę universitetai.

Gaminant vyną naudojamos mielės ir bakterijos, taip pat vyksta įvairūs cheminiai procesai, todėl šis gėrimas idealiai tinka kosmoso tyrimams, bendrovės vaizdo įraše teigė Erlangeno-Niurnbergo universitete dirbantis Michaelis Lebertas (Michaelis Lėbertas), eksperimento mokslo vadovas.

Kosmose subrandinti gėrimai bus palyginti su Žemėje pagamintu bordo vynu. Likę buteliai bus padovanoti tyrimą finansuojantiems žmonėms, sakė viena kompanijos atstovė.

Tai yra pirmoji iš šešių kosmoso misijų, kurias „Space Cargo Unlimited“ planuoja surengti per ateinančius trejus metus. Šiomis iniciatyvomis siekiama atskleisti žemės ūkio ateitį, atsižvelgiant į besikeičiančias sąlygas mūsų pasaulyje. „Tai yra kartą per gyvenimą pasitaikantis nuotykis“, – „Space Cargo Unlimited“ pareiškime cituojamas startuolio vadovas ir vienas iš įkūrėjų Nicolas Gaume'as.

JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) šiuo metu atveria kosmoso stotyje daugiau panašių verslo galimybių, o ilgainiui turėtų leisti rengti net privačias astronautų misijas.

Pirmadienį su TKS susijungusi kapsulė „Cygnus“ atgabeno ir daugiau daiktų, susijusių su kitomis komercinėmis iniciatyvomis. Taip pat buvo atskraidinta orkaitė, skirta šokoladiniams sausainiams kepti, ir anglies pluošto, kurį gamindama savo sportinius automobilius naudoja italų bendrovė „Lamborghin“, mėginių.

Alaus gamybos milžinė „Budweiser“ jau buvo išsiuntusi į stotį miežių sėklų, turinti vilčių ateityje užkariauti Marso alkoholinių gėrimų rinką. 2015 metais viena japonų kompanija, viskio ir kitų stipriųjų gėrimų gamintoja, taip pat atsiuntė mėginių. Škotiško viskio į stotį buvo atskraidinta ir per kitą eksperimentą.

Kalbant apie vyno rūsius dideliame aukštyje, TKS nėra pirmasis. 1985 metais vienas Prancūzijos astronautas pasiėmė vyno butelį į daugkartinio naudojimo erdvėlaivį „Discovery“. Tačiau tas butelis orbitoje nebuvo atkimštas.

Dabartinę kosmoso stoties įgulą sudaro trys amerikiečiai, du rusai ir italas, kuris galbūt neatsisakytų taurelės gero „Chianti“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()