LSD prieš depresiją ir Alzheimerio ligą: skelbiami pirmieji klinikinių tyrimų rezultatai  (8)

Alzheimerio ligą bandyta gydyti daugybe būdų, bet pastangos vis neduodavo norimų rezultatų. Dabar nuspręsta išbandyti LSD mikrodozes. Mokslininkai viliasi, kad psichodelikas ne tik išgelbės ligonius nuo depresijos, bet ir slopins galvos smegenų audinių uždegiminius procesus. Pirmoje klinikinių bandymų fazėje tyrėjai LSD duodavo pagyvenusiems sveikiems žmonėms ir jokių rimtų pašalinių efektų užfiksuota nebuvo


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sveikiems pagyvenusiems žmonėms reguliariai vartoti LSD mikrodozes yra saugu — tokią išvadą padarė pirmąją psichodelikų klinikinių bandymų fazę atlikę mokslininkai. Vėliau tyrėjai turės išsiaiškinti, kaip mikrodozės veikia pacientų organizmą ir ar veikia terapija Alzheimerio ligos simptomus. Kol kas jokių rimtų pašalinių efektų ar sąmonės sutrikimų užfikuota nebuvo. Tyrimas publikuotas Psychopharmacology žurnale.

Lig šiol nėra vaisto, kuris demenciją ir neurodegeneraciją sustabdytų, o ne sušvelnintų. Daugelio eksperimentinių vaistų efektyvumas klinikiniuose tyrimuose nepasitvirtina, todėl mokslininkai nuolat ieško naujų gydymo būdų.

Pavyzdžiui, pastaruoju metu tyrėjai atkreipė dėmesį, kad Alzheimerio liga nervų audinyje sukelia procesą, panašų į uždegimą. Grynu uždegimu jo vadinti negalima, nes galvos smegenyse imuninių ląstelių ganėtinai mažai. Tačiau kai kurios nervų audinio ląstelės (mikroglija) pradeda išskirti uždegimą sukeliančias medžiagas, taip sukeldamos aplinkinių neuronų stresą ir žūtį.

Anksčiau „neurouždegimas“ laikytas beta amiloidinių plokštelių susikaupimo smegenyse pasekme, tačiau dabar daugelis atvirkščiai – vadina jį ligos priežastimi ir ieško vaistų, kurie galėtų su šiuo uždegimu susidoroti. Tokiu veikimo mechanizmu veikia, pavyzdžiui, neseniai Kinijoje patvirtintas vaistas).

Tuo pačiu principu remiasi ir kompanijos Eleusis Benefit Corporation strategija. Kompanijos tyrimų grupė darbuojasi su lizergo rūgšties dietilamidu (LSD) ir tiria jo poveikį serotonino receptoriams 5-НТ2а. Mokslininkai pastebėjo, kad serotonino receptorių aktyvacija smegenyse mažina uždegimo lygį. Be to, sergant Alzheimerio liga, lątelėse šių receptorių mažėja, kas, galbūt, paaiškina iš kur kyla šią ligą dažnai lydinti depresija.

Bet kadangi LSD keičia paciento sąmonę, dideliais kiekiais jos naudoti nevalia. Tyrėjai planuoja naudoti tokias psichodeliko mikrodozes, kurios nesukelia pastebimų kognityvinių funkcijų sutrikimų. Tokia jų idėja remiasi nesenu darbu, kurio autoriai parodė, kad slenkstinė dozė yra ~13 µg, o po 26 µg tiriamieji pradeda „jausti savo galią“ — mokslininkai tai įvertino kaip pirmąjį sąmonės pokyčio ženklą.

Klinikiniuose tyrimuose mokslininkai naudojo 5, 10 ir 20 µg dozes. Tyrimai buvo atliekami su sveikais žmonėmis, nes pirmosios bandymų fazės tikslas — ne gydyti ligą, o parodyti preparato saugumą. Visgi, kadangi preparatą vėliau planuojama naudoti pagyvenusiems žmonėms, sergantiems Alzheimerio liga, vidutinis tiriamųjų amžius buvo 62 metai. Iš viso jų buvo 48, ir mokslininkai padalino juos į keturias grupes: kiekvienas jų narys atsitiktine tvarka per tris savaites 6 kartus panaudojo naudojo arba vieną iš dozių, arba placebo.

Tyrimo autoriai saugumą vertino pagal kelias parametrų grupes. Mokslininkai tikrino kraujo spaudimą, pulsą, EKG, biocheminę kraujo ir šlapimo analizę, reakcijos laiką, darbinės atminties būseną, dėmesingumą ir gebėjimą išlaikyti pusiausvyrą. Dar dalyviai buvo apklausiami, ar nepajuto sąmonės pokyčio simptomų, pavyzdžiui, regos ir klausos suvokimo sutrikimų.

Tyrėjai pagal daugumą šių parametrų eksperimentinėse ir kontrolinėse grupėse jokių esminių skirtumų neaptiko. Vienintelė išimtis buvo galvos skausmai: jie kilo 8% placebo grupės narių, o taip ir 5, 10 ir 20 µg grupėse — atitinkamai  17, 50 ir 25 procentams. Tačiau darbo autoriai pažymi, kad skausmai buvo silpni, todėl kasdienio bandomųjų gyvenimo nepaveikė.

Tuo tarpu psichinių ir neurologinių efektų srityje mokslininkai pastebėjo ryšį tarp aktyvumo sumažėjimo ir psichodeliko dozės. Kai kurie bandomieji pastebėjo, kad jiems dažniau norisi miego ir jaučiasi lyg sulėtinti. Beje, kol kas nėra aišku, ar šį efektą reikėtų priskirti preparato poveikiui, ar tam, kad po jo vartojimo žmonėms tekdavo ilgsi sėdėti, kol būdavo imamos įvairios analizės. Juo labiau, kad realaus kognityvinių funkcijų pokyčių tyrėjai neužfiksavo.

Taigi, preparato kontraindinkacijų mokslininkai neaptiko. Beje, tyrime dalyvavo sveiki žmonės, sergantiems preparatas gali pasireikšti kitaip. Be to, tyrėjams dar teks išsiaiškinti, ar gali sąmonės neveikiančios LSD mikrodozės veikti priešuždegimiškai ar kaip antidepresantas.


(10)
(0)
(10)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: