Šiąnakt pabandykite suskaičiuoti mėlynus fejerverkus - ar pastebite, kiek jų maža? Kodėl taip yra ir kas tai yra šventasis pirotechnikų gralis  (2)

Šiąnakt pabandykite suskaičiuoti mėlynus fejerverkus. Neturėtų būti sunku, nes jų bus labai mažai - tarp visų geltonų, oranžinių ir raudonų jie atrodys blausūs ir reti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Fejerverkus naudojame jau daugiau nei tūkstantį metų. Juos išrado kinai, tačiau vakariečiai juos tobulina jau šimtus metų. Ir iš tikrųjų jau pasiekiame labai įspūdingas tekstūras, formas ir judesius. Ir ryškumo fejerverkams netrūksta. Na, neskaitant to, kad mėlynų beveik nėra.

Šiuolaikinių fejerverkų sudėtis šiandien gali būti labai įvairi. Į vieną storą korpusą dabar dažnai susukami keli mažesni korpusai, taip sukuriant dviejų ar net trijų lygių sprogimus. Tačiau pačiais paprasčiausiais terminais kalbant, fejerverko raketos viduje yra cheminis mišinys, oksidatorius tam mišiniui įžiebti ir kuras visam šiam korpusui iškelti. Nuo to cheminio mišinio sudėties priklauso ir fejerverko spalva. Ir, nors chemikai ir pirotechnikai stengiasi jau labai ilgai, mėlyni fejerverkai vis tiek nėra labai ryškūs.

Nemanykite, kad mėlynų fejerverkų nebūna. Būna - jei gerai paieškosite, tikrai pamatysite ir tokių. Bet jie niekada nebūna tokie ryškūs ir gražūs kaip, pavyzdžiui, raudoni, kuriuos sukurti yra palyginti lengva.

Ryškumas priklauso nuo liepsnos temperatūros, o spalva - nuo cheminės sudėties. Mėlyna spalva išgaunama iš vario turinčio mišinio (dažniausiai, vario chlorido). Žemesnėje temperatūroje (liepsnos temperatūrą galima sureguliuoti labai tiksliai) mėlyna spalva yra pakankamai aiški, tačiau nelabai ryški. Kitaip tariant, tokie fejerverkai yra nepakankamai šviesūs naktiniame danguje. Aukštesnėje temperatūroje ta mėlyna spalva praranda savo sodrumą, spalva ima šviesėti, netenkama to aiškiai mėlyno grožio. Taigi, tenka rinktis tarp spalvos ir ryškumo.

Žinoma, sumanūs fejerverkų meistrai suranda sprendimų. Mėlyni fejerverkai paleidžiami kartu su kitais, kontrastuojančiais fejerverkais, kurie padeda pamatyti tą mėlyną spalvą. Arba leidžiama daugiau mažesnių užtaisų, kurie tarsi labiau užpildo dangų mėlyna šviesa. Mėlynų fejerverkų galvosūkis yra kietas riešutas, bet galbūt ateityje bus sukurti nauji receptai, kurie leis jį išgliaudyti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(34)
(9)
(25)

Komentarai (2)