Unikalus radinys ir naujas rekordas: ši keista dėžė – seniausias medinis daiktas pasaulyje  (1)

Darbas meistrą giria – ir po daugiau nei 7000 metų šulinio rentinys išsaugojo jį stačiusių meistrų įgūdžių pėdsakus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Čekų archeologai publikavo objekto, pavadinto „rentinio iš Ostrovo*“ tyrimo, kuriuo jis oficialiai pripažintas seniausia žmogaus sukurta medine konstrukcija, rezultatus. Kadangi mediena buvo puikiai užkonservuota, statinio amžius – 7275 metų – nustatytas, remiantis tuo, kad medžiai, iš kurių kamienų buvo pagamintos jo dalys, nukirsti 5255 ir 5256 metais prieš mūsų erą. Tuo metu – Ankstyvojo neolito pradžioje – dabartinės Europos teritorijoje nebuvo jokių išvystytų civilizacijų.

Ši konstrukcija pavadinta „rentiniu“, nes panaši į daugelį analogų, randamų visoje Europoje, o iš esmės yra 80 × 80 cm ir 140 cm aukščio dėžė su kolonomis kampuose ir sienelėmis iš lentų. Nepaisant garbaus amžiaus, medžiaga taip gerai išsilaikė, kad matomos apdirbimo akmeniniais ir kauliniais įrankiais žymės. Tikėtina, tai iš tiesų ir buvo ant šaltinio ar negilaus vandeningo sluoksnio įrengto šulinio rentinys, kad būtų patogiau semti vandenį.

Šulinys buvo rastas Čekijos respublikoje 2018 metais, netoli Ostrovo miesto tiesiant magistralę D35. Jo analizei panaudoti dendrochronologijos metodai, kurių rezultatai sutapo su radioizotopinių matavimų rezultatais. Paaiškėjo, kad šulinys buvo ne kartą perstatytas ir remontuotas, panaudojant skirtingų laikmečių medieną. Mokslininkai pažymėjo aukštą darbų kokybę, nors pats statinys grubaus darbo. Šulinį statę žmonės įdėjo nemažai pastangų.

Objektas iš Ostrovo nėra pirmasis ir net ne didžiausias tokio tipo radinys, tačiau jis yra pirmasis medinis artefaktas, kurio amžius išmatuotas taip tiksliai. Likę keturiasdešimt dar laukia savo valandos. Kai kurie iš jų gali būti net dar senesni, nes remiantis medžių rievių kalibravimu, mediena jiems buvo nukirsta maždaug 5400 m.pr.m.e.


* Ostrovas – miestas Čekijos respublikos Rytų Bohemijos regione.

(26)
(2)
(24)

Komentarai (1)