„Dyson“ užpatentavo neįprastą išradimą - šis ausines primenantis daiktas pakeis medicinines kaukes?  (4)

„Dyson“ - kompanija, kurios vardą jūs tikrai esate girdėję. „Dyson“ garsėja kaip dulkių siurblių, ventiliatorių, plaukų ir rankų džiovintuvų ir panašių prietaisų gamintojas. „Dyson“ taip pat ketino pagaminti elektromobilį, tačiau ši idėja iš esmės žlugo dėl milžiniškų reikalingų investicijų. Tačiau dabar „Dyson“ nustebino dar labiau - užpatentavo ausines, kurių pagrindinė funkcija net nėra muzikos klausymas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jungtinės Karalystės Intelektinės nuosavybės biuras sausio pabaigoje patvirtino „Dyson“ nešiojamo oro grynintuvo patentą. Ir šis išradimas negalėjo pasirodyti geresniu laiku - jis gali pakeisti medicinines kaukes.

Žiniasklaidoje dabar mirga nuotraukos, kuriose - medicinines kaukes dėvintys kinai, japonai ir kitų tautybių azijiečiai. Tos nuotraukos iliustruoja žinias apie koronaviruso plitimą, tačiau tiesa yra ta, kad medicinines kaukes daugybė didžiųjų miestų gyventojų nešiojo ir anksčiau. Jomis saugotasi ne tik nuo virusų, bet ir nuo oro taršos. „Dyson“ teigia, kad tokios medicininės kaukės turi nemažai trūkumų.

Visų pirma, jos apsunkina kvėpavimą. Jos taip pat trukdo susikalbėti, neleidžia valgyti. Galiausiai, tokią kaukę dienos pabaigoje teks išmesti. Ir jos anksčiau ar vėliau baigiasi. Naujasis mobilus „Dyson“ oro grynintuvas leis susikalbėti, neapsunkins kvėpavimo ir veiks kur kas ilgiau nei kelios pakuotės medicininių kaukių.

„Dyson“ oro grynintuvas primena ausines, tačiau, panašu, muzikos negros (nors greičiausiai tokia funkcija būtų integruota vėliau). Abiejose pusėse bus po mažą elektrinį varikliuką, kuris 12000 apsisukimų per minutę greičiu suks ventiliatorių. Kartu šie ventiliatoriai per sekundę įsiurbs po 1,4 litrus oro. Jis keliaus per kelių sluoksnių filtrus, kurie turėtų pašalinti daleles, įskaitant ir kenksmingus patogenus. Tuomet šis oras bus paleidžiamas per tiesiai priešais burną bei nosį esančią angą. Žinoma, šis įrenginys tieks daugiau oro nei reikia žmogui, tačiau tas papildomas oro srautas sukurs nematomą skydą, kuris taip pat saugos kvėpavimo takus nuo alergenų, dulkių ir bakterijų.

Bet jau tokia teorija. Prireiks šiek tiek laiko, kol pamatysime prototipus. Įdomu, ar tai iš tikrųjų veiks ir ar žmonėms patiks toks sprendimas. „Dyson“ garsėja savo itin efektyviais elektriniais varikliais ir ventiliatoriais, todėl šis įrenginys gali būti pakenčiamai tylus ir patogus. Klausimas tik ar jis veiks - ar jis tikrai gali tiekti pakankamai oro, kad žmogus nekvėpuotų oro tarša?

Labai svarbu pabrėžti, kad ši koncepcija nebuvo sukurta kaip atsakas koronavirusui - patento prašymas pateiktas dar 2018-ųjų liepą. „Dyson“ teigia, kad šis oro grynintuvas gali saugoti nuo patogenų, bet niekas jo netestavo prieš oro lašeliniu būdu plintančius užkratus. Tačiau ir apsauga nuo oro taršos yra labai reikalinga. Pasaulio Sveikatos Organizacija teigia, kad dėl oro taršos kasmet anksčiau laiko miršta 3,8 milijonai žmonių

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(28)
(2)
(26)

Komentarai (4)