Mokslininkai bando išsiaiškinti, kodėl statinai sukelia raumenų skausmą ir sumažina sportavimo efektyvumą  ()

Nuo aukšto cholesterolio kenčiantys žmonės vartoja statinus - vaistus, kurie mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje ir taip padeda apsaugoti žmogų nuo širdies ligų bei kitų sveikatos problemų. Tačiau dažnas statinus vartojantis žmogus kenčia nuo raumenų skausmų ir gydytojai negali paaiškinti, kodėl taip yra. Naujas Saro krašto universiteto tyrimas gali pateikti atsakymą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Statinai - dažniausiai gydytojų skiriami vaistai pasaulyje. Taip yra dėl to, kad daugybė žmonių kenčia nuo aukšto cholesterolio. Dauguma pacientų neblogai toleruoja statinus, tačiau 5-29 % (skirtingose šalyse fiksuojama skirtinga statistika) skundžiasi raumenų skausmu ar bendru silpnumu. Moterys ir vyresnio amžiaus žmonės dažniau kenčia nuo šios problemos. Įdomu tai, kad niekas negali tiksliai pasakyti, kodėl statinų vartojimas gali sukelti raumenų skausmus. Tačiau dabar mokslininkai turi tyrimu pagrįstą versiją.

Mokslininkai mano, kad raumenų skausmus sukelia baltymas, žymimas raidėmis GILZ. Šio baltymo funkcija - uždegiminių procesų slopinimas. Mažai kas žino, kad statinai ne tik mažina cholesterolio kiekį kraujyje, bet ir slopina uždegiminius procesus kraujagyslėse. Mokslininkai įtarė, kad GILZ kūne ir priešuždegiminiai preparatai statinuose sąveikauja ir sukuria neigiamas reakcijas, kurios ir jaučiamos kaip raumenų skausmas.

Taigi, tyrėjai peržvelgė didelį pluoštą mokslinės literatūros, ieškodami atsakymų, kaip statinai veikia GILZ baltymą. Tyrimų apžvalga patvirtino, kad statinai paveikia GILZ gamybą organizme, tačiau mokslininkų hipotezę dar reikėjo patvirtinti eksperimentais. Mokslininkai išsiaiškino, kad statinai dažnai paskatina organizmą gaminti GILZ baltymą. Tai iš tiesų sumažina uždegiminius procesus, tačiau GILZ taip pat paskatina ir raumenų ląstelių mirtį. Negana to, tie patys procesai apriboja raumeninių skaidulų augimą. Rezultatas - raumenų skausmas, kurį jaučia dažnas statinus vartojantis žmogus.

Galiausiai, mokslininkai išbandė statinus su raumenų mėginiais, kuriuose GILZ buvo visiškai pašalintas. Ir čia jokia žala nebuvo pastebėta. Kitaip tariant, jei ne GILZ, nebūtų ir raumenų skausmo. Žinoma, GILZ yra reikalingas baltymas, tačiau žinodami skausmo priežastis mokslininkai gali sugalvoti, kaip to išvengti.

Įdomu tai, kad statinai ne tik sukelia raumenų skausmus, bet ir trukdo raumenų augimui. Tai pastebėjo intensyviai sportuojantys žmonės - raumenys tiesiog neauga, nepaisant kilnojamų svorių ir daromų atsispaudimų. Vietoje to jaučiamas tik skausmas. Mokslininkai tęs tyrimus, bandydami dar geriau paaiškinti statinų ir GILZ baltymo sąveikos mechanizmą bei surasti būdų išvengti šio šalutinio poveikio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(21)
(2)
(19)

Komentarai ()