Galvojate, kad plastikas be BPA yra geresnis ir saugesnis sveikatai? Pažiūrėkite, ką rodo naujas mokslininkų tyrimas  ()

Bisfenolis A, geriau žinomas tiesiog kaip BPA, dažnai naudojamas skaidrių plastiko produktų gamyboje. Jis yra beveik visiškai netirpus vandenyje, todėl gamintojai mano, kad jis yra saugus. Tačiau mokslininkai teigia, kad BPA prisijungia prie estrogenų receptorių ir daro itin neigiamą įtaką sveikatai. Bet ar plastikas be BPA yra geresnis? Mokslininkai nėra linkę taip manyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įtariama, kad BPA prisijungia prie estrogenų receptorių ir taip gali pakenkti dar negimusiems vaikams, nėščiosioms ir kūdikiams. Taip pat manoma, kad BPA gali pakenkti vaisingumui ar net prisidėti prie metabolinio sindromo. 2012 metais JAV maisto ir vaistų administracija uždraudė naudoti BPA plastiką kūdikių buteliukų gamybai. O ir patys tėvai vis dažniau ieško „BPA Free“ ženklu („Be BPA“) pažymėtų produktų.

BPA nėra vienintelis bisfenolis. Taigi, kai koks nors produktas neturi BPA, tai nereiškia, kad jame nėra jo pakaitalų, pavyzdžiui, bisfenolio S (BPS). Ir kai BPA gauna visą mokslininkų dėmesį, galima BPS žala yra praleidžiama pro pirštus.

Mokslininkai pasitelkė peles, kad patyrinėtų, kaip BPS gali paveikti vaisių. Jie tyrė placentą ir joje pastebėjo aiškius BPS pėdsakus. Mokslininkų tai nenustebino - jie teigia, kad tokie chemikalai kaip BPS be vargo nukeliauja į placentą ir į negimusį vaiką. Tuo pačiu BPS sumažina serotonino išsiskyrimą placentoje. Serotoninas, dažnai vadinamas laimės hormonu, yra svarbus neurotransmiteris, reikalingas daugybei žmogaus organizmo funkcijų, įskaitant emocijas bei miegą. Placenta yra pagrindinis vaisiaus serotonino šaltinis, todėl jo sumažėjimas gali neigiamai atsiliepti vystymuisi.

Nors tyrimas buvo atliktas su pelėmis, mokslininkai teigia, kad jis įrodo, jog BPS gali neigiamai paveikti negimusio vaiko raidą. Tiesa, reikės visos eilės kitų tyrimų, kad tai būtų patvirtinta. Tačiau jau dabar svarbu suvokti, kad plastikas be BPA nebūtinai yra sveikesnis nei neturintis šios žymės.

Kita vertus, BPA yra įdomus baubas. Gerdami vandenį iš buteliukų šio chemikalo gausite labai mažai. Europos maisto saugos tarnyba mano, kad plastikas su BPA nekelia aiškios grėsmės sveikatai, nes mes jo nevalgome. Kai kurie mokslininkai mano, kad jei BPA ir patenka į organizmą, yra greitai pašalinamas. Kita vertus, JAV maisto ir vaistų administracija draudžia naudoti BPA plastiką kūdikių buteliukų gamybai, o Europos cheminių medžiagų agentūra norėtų priskirti BPA prie nerimą keliančių chemikalų.

(9)
(1)
(8)

Komentarai ()