JAV mokslininkai skelbia apie didžiausias problemas dėl testų: „jie neatskiria koronavirusų“  ()

Praėjusią savaitę autoritetingi JAV mokslininkai skambino į Baltuosius rūmus ir kalbėjo apie antikūnų testus. Deja, didžioji dalis pokalbio nebuvo labai džiuginanti, rašo CNN.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antikūnų testais tikrinama, ar žmogus buvo užsikrėtęs COVID-19 – testas rodo, kad žmogus sirgo virusu ir dabar jam turi imunitetą. Baltųjų rūmų koronaviruso darbo grupės koordinatorė dr. Deborah Birx tokius testus vadina „kritiniais“.

Taigi šis testas gali padėti nustatyti, ar kažkas turi imunitetą koronavirusui „ir tai bus svarbu, kai pradėsime galvoti apie žmonių sugrįžimą į darbo vietas“, – teigia tos pačios darbo grupės narys dr. Anthony Fauci. Anot jo, kai bus prieita iki taško, kai bus galima bent jau svarstyti apie šalies atsivėrimą, bus labai svarbu įvertinti ir suprasti, kiek virusas buvo įsiskverbęs į visuomenę.

Ir D.Trumpo administracija žadėjo, kad šie testai „jau yra pakeliui“. „Su antikūnų testavimais pasiekėme puikų progresą, fantastišką progresą“, – balandžio 5 d. kalbėjo šalies prezidentas D.Trumpas.

Po penkių dienų JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as pareiškė, kad „labai greitai turės antikūnų testus, kuriuos amerikiečiai galės atlikti tam, kad nustatytų, ar jie kada nors sirgo koronavirusu“.

Tačiau balandžio 6 d. JAV Nacionalinės mokslų akademijos (NAS) Infekcinių ligų ir XXI amžiaus sveikatos grėsmių komiteto nariai Baltųjų rūmų Mokslo ir technologijų politikos biurą telefonu įspėjo, kad JAV šiuo metu turi problemų su antikūnų testu prieinamumu – ir jų patikimumu.

„Dviem žodžiais: darbas vyksta“, – telefoninį pokalbį pakomentavo jame dalyvavęs NAS komiteto narys dr. Davidas Relmanas.

Bet kaip aiškėja, visas šis reikalas susiduria net su keliomis problemomis iškart.

Gali rodyti apgaulingai

Pirma, JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) sušvelninus savo taisykles, dabar įmonės gali pardavinėti antikūnų testus nepateikdamos duomenų, patvirtinančių, kad jie iš tikrųjų veikia.

Amerikos Visuomenės sveikatos laboratorijų asociacija teigia, kad dėl to rinką užplūdo niekam tikę testai.

„Čia visiškai kaip Lakiniai Vakarai… ar Laukiniai Rytai“, – turėdamas omenyje, kad bent pusė testus pardavinėjančių kompanijų gamina juos Kinijoje, sako asociacijos generalinis direktorius Scottas Beckeris.

Jis teigia, kad antradienį vykusiame konferenciniame pokalbyje FDA komisaras dr. Stephenas Hahnas sakė, jog antikūnų testai bus moksliškai vertinami JAV Nacionaliniame vėžio institute – nes buvo susirūpinta, kad turimi testai nesugebės atskirti SARS-CoV-2 viruso nuo kitų koronavirusų, kurie sukelia įprastą persišaldymą.

„Dauguma testų neatskiria koronavirusų“, – sako dr. D.Relmanas.

Tokiu atveju testai galiausiai parodytų, kad žmonės turi antikūnus, skirtus kovai su pandemiją sukėlusiu SARS-CoV-2 – bet iš tiesų tikrinamieji būtent tokių antikūnų neturėtų ir galvotų, kad jie jau turi imunitetą COVID-19 ligai – bet iš tiesų jo neturėtų.

Praėjus kelioms dienoms po telefono skambučio, NAS mokslininkai Baltiesiems rūmams parašė ir laišką, kuriame atvirai įspėjo apie antikūnų testų kokybę.

Į antikūnų tyrimų rezultatus „reikėtų įtariai žiūrėti tol, kol nebus atliekama griežta testų kontrolė ir pateikiamos aprašytos veiksmingumo charakteristikos – nes antikūnų aptikimo metodai gali labai skirtis, o dauguma testų iki šiol dar neturi aprašytos gerai standartizuotos kontrolės“, rašoma laiške.

Mano, kad įsiklausė į nuomonę

Antra, tarp „blogųjų“ testų esama ir gerų testų – tačiau jie dar nėra lengvai ir plačiai prieinami JAV.

Na o trečia, visiškai neaišku, ar SARS-CoV-2 antikūnų turėjimas iš tiesų reiškia, kad žmogus turės imunitetą COVID-19 ligai – t. y. ar persirgęs ja, negalės užsikrėsti dar kartą.

„Tai – labai svarbus, sunkus ir sudėtingas klausimas, – sako su Baltaisiais rūmais telefonu irgi kalbėjęs NAS komiteto narys dr. Harvey Finebergas. – Ar antikūnų lygis prilygsta atsparumui, apsaugojančiam nuo pakartotino susirgimo?“

CNN kreipėsi į Baltųjų rūmų Mokslo ir technologijų politikos biurą prašydami komentaro apie tai, kaip bus reaguojama į balandžio 6 d. mokslininkų perduotas žinias – tačiau kol kas nesulaukė jokio atsakymo.

Bet dr. H.Finebergas teigė pajutęs, kad Baltieji rūmai atidžiai išklausė mokslininkų nuomonę.

„Tai – geroji Kelvino Droegemeierio pusė – priimti tokią informaciją ir pirmiausia kreiptis į akademikus, – sako dr. H.Finebergas, omenyje turėdamas Baltųjų rūmų politikos biuro direktorių. – Jie nuoširdžiai bando išplėsti savo konsultacijų spektrą. Ir manau, kad kol kas tai veikia“.

„Matyti tokį susidomėjimą labai džiugu, – pritaria dr.D. Relmanas. – Bet ar tai atneš naudingus padarinius? Ar tai turės kokios įtakos? Ar mokslininkų požiūris taip ir baigsis tik Baltųjų rūmų informavimu? Manau, teks palaukti ir tada pamatysime“.

Dr. H.Finebergas teigia, kad antikūnų testai yra svarbūs nacionaliniu mastu – kad galima būtų įvertinti, kokia populiacijos dalis turi imunitetą – bet lygiai taip pat svarbūs ir asmeniniu lygiu.

„Kiekvienas nori sužinoti – ar aš turiu imunitetą? Ar galiu jau aplankyti močiutę ir nekelti pavojaus jai – kaip ir ar ji jau nebekelia pavojaus man? Kaip atskirti žmones, kurie jau gali saugiai išeiti iš namų? Tai – svarbus tiek asmeninis, tiek socialinis klausimas“, – kalba jis.

Parengta pagal CNN.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(1)
(5)

Komentarai ()