Laukė tragedijos, bet susitvarkė geriau už kitus: kaip maža Europos šalis pažabojo COVID-19  ()

Portugalijos miestų gatvės tuščios, paplūdimiai uždaryti, ekonomika dūsta. Tačiau šalyje juntamas atsargus optimizmas, jog ji veikiausiai patyliukais laimi kovą prieš koronavirusą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rašo politico.eu, Portugalijoje yra keturis kartus mažiau gyventojų nei kaimyninėje Ispanijoje, o koronaviruso atvejų skaičius yra maždaug dešimt kartų mažesnis. Mirtingumo nuo koronaviruso rodiklis Portugalijoje viršija vos 3 proc., palyginti su 10 proc. Ispanijoje, 12 proc. – Jungtinėje Karalystėje bei 15 proc. – Prancūzijoje.

Portugalija turi daugiau vyresnių nei 80 metų gyventojų nei bet kuri kita Europos valstybė, išskyrus Italiją ir Graikiją, o jos sveikatos apsaugos sistema yra prastai aprūpinta ir finansuojama.

Portugalijoje šimtui tūkstančių gyventojų tenka vos 4,2 lovos intensyvios terapijos skyriuje, o tai yra mažiausias rodiklis Europos Sąjungoje. Ispanijoje šimtui tūkstančiui gyventojų tenka devynios lovos, o Vokietijoje – beveik 30.

„Dėl mūsų sveikatos apsaugos sistemos trapumo potencialiai galėjo būti gerokai blogiau nei Italijoje ar Ispanijoje, – POLITICO sakė infekcinių ligų specialistas ir opozicinės Socialdemokratų partijos (PSD) atstovas šalies parlamenate Ricardo Baptista Leite. – Portugalijos žmonės labai aiškiai suvokė, kad, jeigu norime tai įveikti, turėsime padaryti gerokai daugiau už kitus, kad sustabdytume tos kreivės augimą ir užkirstume kelią naujiems atvejams. Šalis pademonstravo milžinišką solidarumą.“

Portugalijos santykinės sėkmės istorijos paaiškinimai svyruoja nuo švaresnio oro ir to, kad šalyje ne vieną dešimtmetį žmonės masiškai skiepijami nuo tuberkuliozės, iki Švenčiausios Mergelės Marijos įsikišimo. Tačiau akivaizdu yra tai, kad sėkmė ir šalies geografinė padėtis suteikė Portugalijos valdžiai laiko imtis ryžtingų priemonių, kurios padėjo sulėtinti pandemiją.

Labiausiai į vakarus nutolusios žemyninės Europos dalies valstybėje pirmasis koronaviruso atvejis buvo patvirtintas kovo 2 d., praėjus mėnesiui po to, kai liga pradėjo plisti Ispanijoje ir Italijoje. Toks atsilikimas leido Portugalijos vyriausybei pasimokyti iš kaimynų klaidų ir imtis priemonių prieš virusui įsismarkaujant.

Mokyklos Portugalijoje buvo uždarytos kovo 16 d., kai šalyje buvo tik 245 patvirtinti koronaviruso atvejai. Ispanijoje jau buvo registruota 2140 atvejų, kai dauguma regioninių valdžios institucijų kovo 12 d. uždarė mokyklas. Italijoje buvo jau virš 2500 atvejų, kai kovo 4 d. mokiniai buvo pasiųsti namo.

Taip pat Madride kovo 8 d. buvo leista daugiau nei 100 tūkst. žmonių dalyvauti Tarptautinės moterų dienos eitynėse. Tuo tarpu Portugalijos valdžia jau epidemijos pradžioje uždraudė visus viešus susibūrimus.

Nepaprastoji padėtis ir karantinas Portugalijoje buvo įvesti kovo 18 d., kai šalyje tebuvo 448 atvejai. Ispanija ėmėsi tokių pačių priemonių trimis dienomis anksčiau, tačiau šalyje jau buvo beveik dešimt kartų daugiau atvejų. O Italijoje koronavirusu buvo užsikrėtę daugiau nei 9 tūkst. žmonių, kai kovo 10 d. šalyje buvo įvestas visuotinis karantinas.

„Ankstyvos priemonės padėjo sulėtinti infekcijos plitimą, – sakė Lisabonos NOVA universiteto tarptautinės visuomenės sveikatos dėstytoja Ines Fronteira. – Karantinas Ispanijoje ir Italijoje buvo įvestas maždaug tuo pat metu, tačiau mes tai padarėme tuomet, kai dar buvo nedaug atvejų, o tai buvo efektyviausia priemonė ribojant plitimą.“

Žmonių galia

Nors didžiausias epidemijos židinys yra šalies šiaurėje, aplink Portą, Portugalijos centralizuota valdžios sistema leido greitai įvesti priemonių šalies mastu, o ne laukti, kol atskiri regionai imsis priemonių.

Politikai ir sveikatos priežiūros ekspertai giria ir Portugalijos gyventojų discipliną ir karantino sąlygų laikymąsi. Nors pradžioje studentai buvo sugūžėję į Lisabonos paplūdimius, kai daugelis universitetų staiga nutraukė paskaitas, o orai pirmosiomis pavasario dienomis taip pat itin džiugino, žmonės netruko suvokti padėties rimtumą.

Karantinas Portugalijoje nėra toks griežtas kaip daugelyje kitų Europos šalių. Gamyklos ir statybvietės vis dar veikia. Gyventojams leidžiama kasdien išeiti į lauką prasimankštinti ir eiti į parduotuves bei vaistines. Visgi dauguma linkę likti namuose. Sekmadienį paskelbta gyventojų apklausa parodė, kad 51 proc. Portugalijos gyventojų iš namų išeina tik kartą per savaitę ar dar rečiau.

„Nuo pat krizės pradžios portugalai suvokė, kad likdami namuose jie geriausiai palaikys sveikatos apsaugos sistemos darbuotojus, kovojančius su virusu, – antradienį radijui duoto interviu metu sakė šalies ministras pirmininkas Antonio Costa. – Turime didžiuotis ta didžiule disciplina, kurią pademonstravo žmonės.“

Taip pat skirtingai nei Ispanijoje ir Italijoje, A. Costai nereikėjo taikstytis su opozicijos antpuoliais. Šalies politikai dėl koronaviruso paskelbė paliaubas, kurios net sukėlė pavydą Madridui. Ispanijos kraštutinių kairiųjų partija „Podemos“ (jaunesnioji valdančios koalicijos partnerė) savo tviterio paskyroje paskelbė žinutę su daugybe plojančių jausmaženklių po to, kai Portugalijos centrodešinės opozicijos lyderis Rui Rio išreiškė paramą socialistų vyriausybei kovoje su virusu.

„Štai kaip elgiasi opozicija Portugalijoje ... taip arti ir visgi taip toli“, – parašė „Podemos“.

„Tai yra bendradarbiavimo, ne opozicijos metas, – sakė R. Baptista Leite. – Mes nebeturime reikalų su socialistų vyriausybe. Turime reikalą su Portugalijos vyriausybe. Rengiame atvirus, tačiau palaikymo kupinus susirinkimus, kur reiškiama konstruktyvi kritika ir pateikiama sprendimo būdų demonstruojant vienybę nacionalinių interesų vardan.“

Politinis solidarumas demonstruotas ir tuomet, kai Portugalijos vyriausybė nusprendė skubos tvarka išnagrinėti migrantų ir prieglobsčio prašytojų prašymus leisti gyventi šalyje bei suteikti jiems prieigą prie sveikatos apsaugos ir socialinio draudimo sistemos. Be to, buvo nuspręsta iš kalėjimų paleisti daugiau nei 10 proc. kalinių, kad būtų sumažinta viruso plitimo tikimybė kalėjimuose.

Ar tokia vienybė ir toliau bus demonstruojama tęsiantis karantinui ir šalies ekonomikai jaučiant vis didesnį spaudimą. bus matyti ateityje.

Remiantis penktadienio duomenimis, iki šiol Portugalijoje yra patvirtintas 18 841 koronaviruso atvejis ir jau beveik savaitė, kaip atvejų skaičius didėjo mažiau nei 4 proc. kasdien. Šalyje nuo viruso mirė 629 žmonės.

Intensyvios terapijos skyriuose gydomų pacientų skaičius per praėjusią savaitę sumažėjo nuo 245 iki 208. Rodos, kad anksčiau rengtų planų Lisabonos bulių kovos arenoje įrengti laikiną ligoninę nebereikės. Nebent užsikrėtusiųjų skaičius staiga padidėtų, tačiau atrodo, kad sveikatos apsaugos sistema susitvarko, nepaisant beveik dešimtmetį iki 2015 vykdytų taupymo priemonių ir tūkstančių sveikatos apsaugos sistemos darbuotojų emigracijos.

Nors epidemijos tempas lėtėja. A. Costa sako, kad dar anksti kalbėti apie karantino sąlygų švelninimą siekiant sumažinti Portugalijos ekonomines kančias.

„Mums sušvelninus priemones, užsikrėtimo rizika išaugtų, – radijo stočiai „Radio Observador“ sakė jis. – Politikai privalo pasirūpinti, kad jų norai nepaimtų viršaus prieš mokslininkų patarimus.“

Finansų ministras Mario Centeno sakė, kad kiekvienas karantino mėnuo šalies ekonomiką smukdo 6 proc. Jis prognozavo, kad antrąjį ketvirtį šalies ekonomika susitrauks iki penkių kartų labiau kad nors iki šiol. Jo teigimu, gali prireikti dvejų metų, kad šalies ekonomika grįžtų į 2019 lygį.

Nepaprastoji padėtis – iki gegužės

Portugalija pratęs dėl koronaviruso įvestą nepaprastąją padėtį iki gegužės 1 d., kiek anksčiau pranešė šalies prezidentas Marcelas Rebelo de Sousa.

„Šiuo lemiamu momentu negalime prarasti budrumo“, – žurnalistams sakė jis.

Kovo 19 d. įvesta nepaprastoji padėtis galioja iki balandžio 19 d., ji bus oficialiai pratęsta kitos savaitės pabaigoje, teigė prezidentas.

Tuo tarpu premjeras Antonio Costa televizijai TVI tikino, kad karantino priemonių atšaukimas dabar „nusiųstų šaliai klaidingą žinią“.

Kovo viduryje Portugalijoje buvo užregistruota tik 300 užsikrėtimo atvejų ir 0 mirčių. Tuo metu šalis uždarė mokyklas ir sienas su Ispanija, kuri yra viena labiausiai koronaviruso paveiktų valstybių pasaulyje.

Ketvirtadienį A. Costa pareiškė, kad mokyklos Portugalijoje bus uždarytos iki mokslo metų pabaigos, tačiau baigiamieji egzaminai vis tiek vyks.

Tuo tarpu medikai sutinka, kad Portugalija turi išlikti budri.

„Gali susidaryti įspūdis, kad situacija stabilizavosi ir karantino priemonės gali būti sušvelnintos, tačiau to negalima leisti“, – sakė Lisabonos Santa Marijos ligoninės atstovai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(10)
(2)
(8)

Komentarai ()