Tik pažiūrėkite, kaip senovės majai puošdavo savo dantis - tikri kosmetinės odontologijos meistrai, nors vaizdeliai atrodo ne tik įspūdingai, bet ir šiurpokai  ()

Archeologai netoli senovinių Teotihuakano (Meksika) griuvėsių rado 1600 metų aukštuomenės moters skeletą, kurio kaukolė buvo sąmoningai deformuota, o dantys – inkrustuoti spalvingais mineralais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

35-40 metų moteris buvo palaidota kartu su 19 ąsočių – kas, galima spėti, buvo aukos, sako Meksikos Nacionalinis antropologijos ir istorijos institutas.

Mokslininkai skelbia, kad jos kaukolė buvo prailginta suspaudžiant galvą „labai ekstremaliai“ – bet tai padaryta metodu, paprastai naudojamu pietinėje Mezoamerikos dalyje, o ne centriniame regione, kuriame buvo rasti moters palaikai.

Be to, į moters viršutinius priekinius dantis buvo įspausti du apvalūs pirito akmenys. Tokia praktika buvo populiari tarp didikų pietinėje Meksikoje ir Centrinėje Amerikoje.

Majai yra tituluojami kosmetinės odontologijos meistrais – nes žinoma, kad jie puošdavo dantis inkrustuodami juos brangiaisiais akmenimis arba droždami juose griovelius.

Moters dantyse buvo išpjaustytos mažos skylutės, o dekoratyviniai akmenys, įskaitant nefritą, buvo įtvirtinti klijais, pagamintais iš natūralių dervų – tokių kaip augalų sultys, sumaišytos su kitomis cheminėmis medžiagomis ir smulkintais kaulais.

Praėjusiais metais archeologai Plunksnuotosios Gyvatės šventykloje Teotihuakane aptiko skysto gyvsidabrio – manoma, kad jis galėjo simbolizuoti požemių upę, kuri vedė į Karališkąjį kapą ar kapus.

Teotihuakano karalių – keleto galingiausių ikikolumbinės Amerikos valdovų – palaikai niekada nebuvo rasti. Toks atradimas būtų monumentalus, nes atskleistų daugelį paslapčių, supančių šią senovės civilizaciją.

Mįslingas ikiispaniškasis Teotihuakano miestas, esantis už 30 km nuo Meksiko miesto, klestėjo I-VIII mūsų eros amžiais, vėliau civilizacija sunyko.

Mieste stovinčios Saulės ir Mėnulio piramidės iki šiol yra gausiai lankomos turistų.

Parengta pagal „Archeology World“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(2)
(5)

Komentarai ()