Mėlynas kraujas ir toliau bus naudojamas farmacijos laboratorijose — bloga žinia pasaginiams krabams  (1)

Pasagos krabai — tai visai ne krabai, o Limulidae šeimos nariuotakojai. Jie yra vadinami gyvosiomis fosilijomis, nes jų ištakos siekia 450 milijonų metų. Žmonės pasagos krabus naudoja žvejyboje ir farmacijoje — įvairiuose tyrimuose naudojamas jų kraujas. Tai, žinoma, labai nepatinka gyvūnų mylėtojams, tačiau sintetinė alternatyva tiesiog nėra pakankamai gera.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasaginių krabų kraujas yra mėlynas dėl jame esančio vario. Tačiau jis vis tiek yra labai tinkamas medicininiams tyrimams, nes jame esantys amebocitai veikia labai panašiai kaip žinduolių baltieji kraujo kūneliai. Dėl savo cheminės sudėties, pasaginių krabų kraujas itin stipriai reaguoja į toksinus. Tai padeda įvertinti kuriamų vaistų saugumą.

Pasaginių krabų kraujas renkamas gan įdomiai. Bestuburiai surenkami, iš jų paimamas kraujas, o po poros dienų jie yra paleidžiami į laisvę. Kasmet tokią procedūrą išgyvena apie pusė milijono pasaginių krabų. O kiek išgyvena paleisti atgal - neaišku. Skirtingi skaičiavimai rodo, kad žūva 5-30% paleistų bestuburių. Tiesą sakant, kai kurios gyvūnų teises ginančios grupės mano, kad dalis pasaginių krabų iš laboratorijų nėra paleidžiami - jie parduodami žvejams, kurie juos naudoja kaip masalą žuvims.

Ir tie, kurie išgyvena, tikriausiai nėra labai sveiki. Paleistos patelės nededa kiaušinių. Maždaug trečdalį kraujo praradę pasaginiai krabai taip pat yra silpnesni, sunkiau išsisuka nuo plėšrūnų ar infekcijų.

Tačiau šveicarai surado išeitį – sintetinį pasaginio krabo kraują. Mokslininkai irgi nėra patenkinti darbu su tikru krauju. O štai sintetinė jo versija galėtų būti gaminama praktiškai neribotais kiekiais ir kainuotų pigiau. Europos institucijos patvirtino, kad sintetinis pasaginio krabo kraujas tinkamas vaistų bandymams - jis bus naudojamas nuo 2021-ųjų ir bent jau sumažins pasaginių krabų kraujo poreikį.

Tuo tarpu JAV institucijos įžvelgė trūkumus. Tikras pasaginio krabo kraujas yra patikimesnis. Ir tiek. Sintetinis produktas visada pasižymės cheminės sudėties variacijomis, susijusiomis su gamybos procesais. Tuo tarpu tikras pasaginio krabo kraujas visada yra daugmaž toks pat. Na, bent jau išlaiko tas savybes, kurios mokslininkams yra svarbiausios. Taigi, sintetinis kraujas bus naudojamas, tačiau tik pirminiuose bandymuose, kuriuos reikės patikrinti su tikru pasaginio krabo krauju.

Na, bet ne viskas taip blogai. Komerciškai prieinami produktai jau yra kuriami. Tai reiškia, kad nors ir ne iš karto, pasaginio krabo kraujas galiausiai nebebus naudojamas. Galbūt kada nors, kai paplis laboratorijose užauginti audiniai, gyvūnai apskritai bus retas reiškinys vaistų laboratorijose. Tačiau kol kas tenka susitaikyti, kad mums mūsų gyvybė yra nepalyginamai svarbesnė nei pasaginių krabų ir kitų gyvūnų - tai yra visiškai normalu ir šis požiūris niekada nepasikeis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai (1)