Farmacijos pasaulis to dar nematė: COVID-19 vakcinos tyrimai dar nebaigti, bet jau pasirengta pagaminti 2 milijardus dozių  (4)

Oksfordo universiteto kuriamos vakcinos, kurią ketina gaminti britų farmacijos bendrovė „AstraZeneca“, prognozuojamos pasaulinės pasiūlos lygis staiga išaugo iki 2 milijardų dozių – pasiruošimo gamybai apimtis padidino milžiniška, 750 mln. JAV dolerių dydžio, dotacija iš Billo ir Melindos Gatesų fondo, rašo „Business Insider“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusį ketvirtadienį paskelbta, kad bendrovė „AstraZeneca“ pasirašė susitarimus su Pasiruošimo epidemijoms inovacijų koalicija (angl. CEPI, Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) ir Vakcinų aljansu „Gavi“, pasižadėdama padidinti savo atsargų lygį.

Pradėti masinę vakcinų gamybą įmonė įsipareigojo dar prieš gaunant įrodymus, kad vakcina yra efektyvi, – tai yra labai neįprastas ir farmacijos pasauliui nebūdingas sprendimas, tačiau jis buvo priimtas siekiant kaip įmanoma labiau sumažinti laiką nuo vakcinos kūrimo pradžios iki jos patekimo į rinką.

CEPI ir „Gavi“ yra labdaros organizacijos, kurias remia Billo ir Melindos Gatesų fondas bei Pasaulio sveikatos organizacija. 750 mln. vertės susitarimas su CEPI ir „Gavi“ padengs 300 mln. (iš minėtųjų 2 mlrd.) dozių gamybos ir platinimo išlaidas.

„AstraZeneca“ viešu pranešimu taip pat informavo, jog pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su Indijos serumo institutu (SII) – didžiausiu pasaulyje (pagal gamybos apimtis) vakcinų gamintoju. Šio instituto pagaminta produkcija bus skirta žemų ir vidutinių pajamų valstybių gyventojams.

Vienas iš pastarajame susitarime numatytų įsipareigojimų – išplatinti 400 mln. vakcinos dozių dar iki 2020 metų pabaigos.

BBC nurodo, kad „AstraZeneca“ jau anksčiau buvo pažadėjusi pagaminti 1 milijardą tiriamosios COVID-19 vakcinos dozių.

Iš viso dabar numatyto pagaminti vakcinų kiekio 300 mln. dozių yra jau pažadėtos JAV, 100 mln. – Jungtinei Karalystei. Jeigu jau dabar vykdomos II ir III klinikinių tyrimų fazės parodys šios vakcinos efektyvumą kovoje prieš COVID-19, pirmosios preparato dozės sandėlius galėtų palikti dar rugsėjo mėnesį.

Klinikinių tyrimų rezultatus, pagal kuriuos bus galima vertinti vakcinos, kuri dabar vadinama AZD1222, efektyvumą, tikimasi išvysti rugpjūčio mėnesį. II ir III fazės vakcinos klinikinių tyrimų etapuose, kurie šiuo metu yra vykdomi Jungtinėje Karalystėje, dalyvauja apie 10 000 suaugusių savanorių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(9)
(14)
(-5)

Komentarai (4)