Ar bent įsivaizduojate, kokios beprotiškos galios yra galingiausias ITER projekto magnetas? Net lėktuvnešis - tik žaisliukas (Video)  (12)

JAV pagamintas centrinis solenoidas yra galingiausias ITER projekto magnetas. Jis kartais vadinamas ITER „plakančia širdimi“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV pagamintas centrinis solenoidas yra galingiausias ITER projekto magnetas. Jis kartais vadinamas ITER „plakančia širdimi“, nes jis plazmoje sukels ilgus galingos elektros srovės impulsus.

Centrinis solenoidas (CS) gaminamas iš šešių modulių. Surinktas CS bus 13 metrų aukščio. Su visa atramine struktūra jis bus 18 metrų aukščio ir svers tūkstantį tonų.

Jo magnetinės galios pakaktų pakelti lėktuvnešį.

Nepriklausomai veikiančio CS vijose bus kuriamos priešingomis kryptimis traukiančios didžiulės elektromagnetinės jėgos. Atraminės struktūros turės atlaikyti jėgas, kurios bus dvigubai didesnės už sukeliamas pakylančio Space Shuttle.

Pirmasis CS modulis į ITER montavimo vietą atvyks 2020 rudenį.

JAV visiškai atsakinga už centrinio solenoido magnetą – jo dizainą, tyrimą ir vystymą, 7 CS modulių pagaminimą, naudojant iš Japonijos tiekiamus laidininkus, gretutinę struktūrą, surinkimo įrankius, valdymo pajungimą ir aušinimo jungtis.

Centrinis solenoidas yra ITER magnetinės sistemos stuburas. CS sukuria didžiąją dalį magnetinio srauto pokyčio, kuriuo sukuriama plazma, plazmoje sukuriama elektros srovė, kuri palaikoma degimo metu. CS gaminamas iš šešių nepriklausomų vijų paketų, kuriuose naudojamas niobio-alavo (Nb₃Sn) superlaidus kabelis apvalkale, palaikomas vertikalios, iš anksto suspaustos struktūros. Laidininko gijos pagamintos iš atkarpų, kurių ilgis sieks iki 910 m. JAV atsako už 6 CS modulius, atsarginį modulį, visą juos surišančią struktūrą ir šių modulių jungtis su likusia magnetine sistema.


scitechdaily.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(61)
(3)
(58)

Komentarai (12)

Susijusios žymos: