Oficiali PSO rekomendacija: vaikams nuo 12 metų – „suaugusiųjų“ reikalavimai dėl kaukių dėvėjimo  ()

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rugpjūčio 21 d. atnaujino gaires, kuriose nurodomi principai, kurių reikėtų laikytis nustatant, kokio amžiaus vaikai jau turėtų dėvėti kaukes – šios gairės yra itin aktualios prieš pat mokslo metų pradžią.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot PSO, žmonės visų pirma turėtų laikytis vietos valdžios institucijų pateikiamų reikalavimų dėl kaukių dėvėjimo. Tuo tarpu PSO sukviesta tarptautinė, daugelio mokslo pakraipų atstovaujančių mokslininkų grupė peržvelgė visus iki šiol surinktus duomenis, susijusius su COVID-19 pernešimu iš vaikų ir jauno amžiaus piliečių kaukių dėvėjimu bei pagal šiuos duomenis pateikė savo rekomendacijas. Rengiant rekomendacijas buvo vertinamas ne tik siekis mažinti COVID-19 plitimą, bet ir vaiko psichosocialiniai poreikiai, jo raidos lygis.

Pagal PSO gaires, vaikams iki 5 metų kaukių dėvėti apskritai nereikėtų. Tokia rekomendacija yra grindžiama duomenimis apie saugumą, vaiko interesų saugojimą, gebėjimą tinkamai užsidėti kaukę be aplinkinių žmonių pagalbos.

6-11 m. amžiaus grupės vaikams sprendimas dėl kaukių dėvėjimo turi būti grindžiamas įvertinus tam tikrus specifinius veiksnius: kiek aktyviai liga plinta teritorijoje, kur yra vaikas, ar vaikas pats sugeba saugiai ir tinkamai užsidėti kaukę, kokios yra galimybės tame regione ar aplinkoje (pvz., mokykloje) gauti švarią kaukę, kokios yra suaugusiųjų galimybės prižiūrėti ir apmokyti vaikus kaukes užsidėti, nusiimti ir saugiai dėvėti, koks galėtų būti kaukių dėvėjimo potencialus poveikis vaiko psichosocialinei raidai (po individualios konsultacijos su mokytojais, tėvais, ar globėjais), kaip dažnai vaikas bendrauja su kitais žmonėmis, patenkančiais į COVID-19 aukštos rizikos grupes (pvz., senjorais ar sergančiaisiais įvairiomis lėtinėmis ligomis).

Tuo tarpu jeigu vaikai būna 12 metų, jiems turėtų būti taikomi tie patys kaukių dėvėjimo reikalavimai, kaip ir suaugusiesiems, ypač tokiose aplinkose, kur nėra galimybės užtikrinti bent 1 metro saugų atstumą nuo kitų žmonių, o liga toje teritorijoje plinta aktyviai.

Medicinos ekspertai nurodo, kad medicininių priežasčių, dėl kurių žmonės neturėtų dėvėti medžiaginių veido apdangalų, kiekis yra labai ribotas, o mokslinių tyrimų duomenys rodo, kad tokie veido apdangalai yra kritiškai svarbus įrankis, leidžiantis sulėtinti COVID-19 plitimą. JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras nurodė, jog „randasi vis daugiau įrodymų, kad medžiaginiai veido apdangalai, naudojami žmonių, kurie serga koronavirusine infekcija, padeda apsisaugoti nuo viruso išplitimo kitiems žmonėms“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(2)
(-2)

Komentarai ()