Aptiko šimtus išskirtinių žvaigždžių: juda taip greitai, kad gali pabėgti iš Paukščių Tako - aiškėja ir tikroji jų kilmė  ()

Dauguma žvaigždžių Paukščių Take juda 300 km/s ir mažesniais greičiais Galaktikos centro atžvilgiu. Štai Saulė skrieja maždaug 220 km/s greičiu, apytikriai apskritimine orbita diske. 2005 metais atrasta pirma „greitoji žvaigždė“, judanti daugiau nei 800 km/s greičiu ir pabėgsianti iš Paukščių Tako. Per 15 metų greitųjų žvaigždžių aptikta apie penkis šimtus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, ne visos jos skrieja pakankamai greitai, kad pabėgtų iš Paukščių Tako gravitacinių gniaužtų; „greitoji žvaigždė“ šiuo metu reiškia tiesiog žvaigždę, kurios judėjimas byloja apie kokį nors energingą procesą, išsviedusį ją tolyn. Įprastai jų greičiai viršija 400 km/s. Naujame darbe pristatyta 591 nauja greitoji žvaigždė, aptiktos judančios Galaktikos hale.

Visos žvaigždės aptiktos nagrinėjant trečiąjį Gaia teleskopo duomenų rinkinį, paskelbtą pernai gruodį. 43 žvaigždės juda pakankamai greitai, kad pabėgtų iš Paukščių Tako. Didžioji dalis žvaigždžių yra mažo metalingumo – turima omeny, kad jose yra mažai sunkesnių už helį cheminių elementų.

Vos 14% žvaigždžių metalingumas viršija dešimtadalį Saulės vertės; tai reiškia, kad dauguma šių greitųjų žvaigždžių formavosi ne Paukščių Take, o buvo prisijungtos iš praryjamų nykštukinių galaktikų.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(15)
(1)
(14)

Komentarai ()