Degalų kolonėlė Raudonojoje planetoje? Pristatė būdą, kaip kuro pasigaminti pačiame Marse - atvertų visiškai naujas kelionių galimybes  ()

Ateityje erdvėlaiviai skraidys ne tik iš Žemės į Marsą, bet ir atgal. Tam jiems reikės kuro, kurį gabentis visą kelią iš Žemės yra labai neekonomiška. Kaip pasigaminti kuro Marse?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienas būdas yra tirpdyti ledą ir skaidyti vandenį į vandenilį ir deguonį: sumaišytos šios dujos gali veikti kaip neblogas raketinis kuras. Kitas variantas – gaminti metaną iš anglies dvideginio, bet šis procesas labai neefektyvus. Naujame tyrime pristatomas būdas, kaip jį gerokai paspartinti.

Tam tereikia labai paprasto katalizatoriaus – cinko atomų. Įprastai metanas gaminamas vadinamu Sabatier procesu: dviejų žingsnių procedūra, kurios metu pirmiausia elektrolizuojamas anglies dvideginis, o paskui jis maišomas su vandeniu, taip gaunant metano ir deguonies.

 

Tokios reakcijos vykdomos Tarptautinėje kosminėje stotyje, taip išgaunamas deguonis, reikalingas įgulai kvėpuoti. Tyrėjai nustatė, kad sumaišius reagentus su cinku, reakcija gali prasidėti be vandens elektrolizavimo, kitaip tariant, nelieka poreikio atskirti deguonį.

 

Kol kas tai – tik laboratorinė proceso demonstracija, taigi praktinio pritaikymo reikės palaukti. Visgi perspektyva daug efektyviau pasigaminti kuro grįžimui iš Marso į Žemę skamba puikiai: ne tik žmonių kelionėms, bet ir automatizuotoms mėginių pargabenimo misijoms.

Tyrimo rezultatai publikuojami Journal of the American Chemical Society.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(18)
(2)
(16)

Komentarai ()

Susijusios žymos: