Patikslino Visatos amžių: ji yra jaunesnė nei galvojome  (2)

Mūsų Visata atsirado prieš maždaug 13,8 milijardo metų. Visgi norėtųsi šį skaičių žinoti tiksliau. Tai nėra tiesiog smulkmeniškas įnoris: Visatos amžiaus vertinimas glaudžiai siejasi su kosmologiniu modeliu, o šis – su didelio masto struktūrų formavimusi bei evoliucija ir bendra Visatos raida.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienas iš būdų nustatyti kosmologinius parametrus, tarp jų ir Visatos amžių, yra kosminės foninės spinduliuotės netolygumų analizė. Naujame tyrime ji atliekama naudojant Čilėje esančio Atakamos kosmologijos teleskopo duomenis.

Šis teleskopas, priešingai nei kosminis Planck, negali stebėti viso dangaus, tačiau tą jis atperka aukštesne raiška bei informacija apie spinduliuotės poliarizacija. Poliarizacija – šviesos bangų susilygiavimas viena kryptimi – suteikia žinių apie tai, nuo ko šviesa paskutinį kartą atsispindėjo. Tad šie duomenys papildo žinias apie medžiagos netolygumus kosmose, praėjus 380 tūkstančių metų po Didžiojo sprogimo.

Naujoji analizė patvirtino ankstesnius Planck rezultatus, kad Visata plečiasi maždaug 67,9 km/s/Mpc greičiu (taigi 10 megaparsekų atstumu esanti galaktika nuo mūsų dėl Visatos plėtimosi tolsta 679 km/s greičiu). Taip pat nustatytas Visatos amžius – 13,77 milijardo metų – gerai atitinka ankstesnius Planck rezultatus.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(9)
(4)
(5)

Komentarai (2)