Tai ar moterų smegenys skiriasi nuo vyrų? Po dešimtmečius trukusių tyrimų pagaliau turime atsakymą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

HardAxe 2021-03-16 23:25
vietoj "vyras" "moteris" uždėsi etiketę su/be pimpiu(o). Bus nesusiję su įsitikinimais.
who 2021-03-17 01:00
Jau mano mokyklos laikais buvo laisvė rinktis etikos pamokas vietoj tikybos. Ir niekad nebuvo tokių replikų "e ką tu tikintis/ateistas".
Skeptikas 2021-03-17 07:33
Truputėlį susiduriu su švietimo sistema, tai man durnam paskykit -dabar mokyklos moko, kad ne žmonės ? Kurioje mokykloje ? Nežinau valdiškos mokyklos kurioje verstų būti religingu. Kur problema ? Religiją gali pasirinkti tik kai suaugs, bus 18 ? O vartoti hormoninius preparatus, daryti lyties keitimo operaciją jau amžiaus limitas negalioja ? O jei tėveliai nesutiks su nauja vaikučio požiūriu į savo gender tada tėvelius aplankys soc. darbuotojas... Apologetai sakys, kad čia nesusiję per daug pritempta bla bla bla, tačiau TAI VYKSTA jau dabar https://www.cbsnews.com/news/sex-change ... -the-rise/ https://www.abc.net.au/news/2018-09-20/ ... 40480?nw=0 https://www.reuters.com/article/us-lgbt ... SKBN2080SI
Hmz 2021-03-17 09:04
Nebūna jokio "naujo vaikučio požiūrio į savo gender". Dauguma savo transseksualumą suvokia labai anksti. OK, imkime konkrrečią bylą: https://www.washingtontimes.com/news/20 ... nder-teen/ Long story short: Vaikas, be transseksualumo, sirgo depresija. Tėvai ignoravo medikų patarimus pradėti hormonų terapiją ir vietoje to vedžiojo vaiką į kažkokias krikščioniškas konsultacijas, kad tipo rastų giluminę transseksualumo priežastį. Vaikas, paūmėjus depresijai, kreipėsi pagalbos dėl minčių apie savižudybę, ir teismas nutarė, kad aplinka namuose yra traumuojanti ir perdavė vaiką auginti seneliams. Klausimas: ar sprendimas tau atrodo neteisingas?
immortallt 2021-03-17 10:05
who, ne pakraipos yra "visi klausimai" o partnerystė vs švietimas, įvaikinimas, WC ir t.t. Kas vyksta už uždarų durų, tau turi nerūpėti, kol tuo užsiima du suaugę asmenys. Kalbant apie partnerystę, tai neliečia nei lyties keitimo nei dar ko nors. Tyčia suplaki, kad baisiau skambėtų, ar pats tiek pilnas baimės? Lytinis švietimas mokyklose turi būti kuo rimčiau. Lytinis švietimas - apie tai, kaip atsiranda vaikai, apie tai kokios pasekmės, kaip saugotis. Ir priešingai nei visi prieštaraujantys teigia, ne, po lytinio švietimo ne dažniau užsiima lytiniais santykiais, o REČIAU. Ir jei užsiiminėja, naudoja tam apsaugos priemones, t.y. neplinta ligos ir neatsiranda 14-mečių mamyčių. Tą puikiai galima matyti iš JAV mokyklų, kur lytinis švietimas draudžiamas - ten nepilnamečių nėščių pilna, kur jis vykdomas - labai retas atvejis. Skeptikas, kodėl užsiimi whataboutism? Kaip lyties keitimas ar hormonų vartojimas vaikui susijęs su partnerystės įstatymu? Dar tradiciškai "whataboutism'ininkų" metodu įkišk, "tai dabar ir pedofiliją įteisinsime". Esmė ta, patys nieko nežinot, niekuo nesidomėjote, nesuprantate nei priežasčių, nei pasekmių, prisigalvojote kažkokių baubų, prie situacijos prikabinate nesusijusių problemų, ir įsivaizduojate, kad viskas yra "mados" reikalas, arba liga. Na kaip sovietai kairiarankius laikė ligoniais, o viduramžiais dalyje Europos raudonplaukius degino ant laužo, nes buvo raganos. Bet dabar įsivaizduok, kad patenkinti visuomenės normą, tau reikėtų miegoti su tos pačios lyties atstovu kokiu esi dabar, bet kūnas tavo būtų priešingos. Ar labai jaustumeis laimingas? Ir vardan ko? Kiti bando aiškinti, kad vaikų nebus. Ir? Žmonių ir taip perteklius žemėje, čia jau negana to, kad kai kurie homoseksualai turi vaikų, ir ne po vieną. Tai ar jiems jau galima? Bet viskas grįžtama prie to, kad kalbama tik apie partnerystės įteisinimą, kas nėra tas pats kas santuoka, tai neliečia nieko kito, nei teisinių administracinių santykių visuomenėje dviejų žmonių su likusia visuomene. Tie žmonės gali vienas kito seksualiai netraukti, jie gali būti skirtingų lyčių, tai ne esmė, tie žmonės pasirenka gyvenimą gyventi kartu. Viskas apie ką eina kalba. Diskusija gyvai, su trenkimu per galvą su kastuvu, kiekvieną kartą nukrypus nuo diskusijos esmės manau paspartintų klausimo išgryninimą. Tai dabar, kas turi kokių argumentų prieš partnerystės įstatymą? Ir tik nepradėk apie "gateway to hell", nes tokiu atveju tai vergovės ir monarchijos panaikinimas buvo.
Skeptikas 2021-03-17 10:32
Čia ne nuomonės ar savišraiškos reiklas. Depresija nuo šiol gydoma hormonų injekcijomis ?! Pakitimai, kurie dažniausiai NEGRĮŽTAMI. Jei vėliau ir apsigalvos, norės susilaukti vaikų beliks ieškoti surogatinės motinos Indijoje. Jei mažametis turi teisę nuspręsti dėl lyties keitimo operacijos, tai dėl ko neleidžiama lošti kazino, vairuoti, balsuoti, gerti alkoholį etc. O jeigu mažametis užsidepresuos, nes negali susituokti su mokytoja ? Ar žmogaus sąmoningumas priimant sprendimus nebėra prioritetas ?
who 2021-03-17 10:43
Toks švietimas buvo jau mano mokyklos laikais, gal ir palikim taip, be naujų ideologijų skatinimo. Dar buvo gan aktyvios paskaitos prieš narkotines medžiagas ir ačiū, davė naudos. Net suaugę dažnai pasiduoda masinei įtakai, todėl mano pozicija, kad paaugliai turi žinoti tik tiek kiek būtina. Kai video klipuose jaunimui krutina sėdimąsiąs ir tai tapo norma, galiu pasakyti, taip ankstyų ir neapgalvotų santykių tik daugės. Dėl ankstyvų depresijų, gali būti n priežasčių. Ir hormonų taikymas labai abejotinas. Kažkada tai buvo daryta prievarta ir nauda nepasiekta. Bet jei gydytojai konkrečiu atveju sako, kad tai ne psichologija, o akivazdi hormonų disbalanso diagnozė, tada taip sutinku, reikia gydyti kaip ir bet kurią ligą. Argumentas: kai bus nauji leidimai, visada kažkas norės daugiau, todėl konservatyvi visuomenės dalis gina savo interesus. Asmeniškai nieko neturiu prieš partnerystės įteisinimą, tokia forma kai du suaugę žmonės pasidalina atsakomybėmis, turtu. Tik tiek kad ir dabar yra teisinių priemonių sutvarkyti pas notarą ir manau, kad ne toks pagrindinis LGBT+ tikslas. Yra klasikiniai gėjai, lezbijietės ir yra žmonės kurie tiesiog transliuoja anti vertybes, jų tikslas griauti, jie paskendę depresijoje ir destrukcijoje. Todėl visų gender grupių suėjijmas po viena vėliava neatrodo nei logiškas nei teisiškai išsprendžiamas.
Dannas3 2021-03-17 10:44
O mazameciams jau lyti galima keistis?
Skeptikas 2021-03-17 11:04
Su tėvelių sutikimu jau seniai galima. https://en.wikipedia.org/wiki/David_Reimer 2000 šis atvejis buvo laikomas šokiruojančiu ir net knyga parašyta, kurti dokumentiniai filmai. Žmogus, kurio gyvenimas negrįžtamai sužalotas dėl medicinių eksperimentų gyvenimą baigia savižudybe. O jei tėveliai nesutiks tai yra soc. darbuotojai, teismai : https://www.theguardian.com/world/2019/ ... -treatment https://globalnews.ca/news/6399468/bc-g ... nge-court/
immortallt 2021-03-17 11:06
Who, kalbant apie švietimą, niekas kamasutros ir neplanuoja mokyti. Nereikia prisigalvoti. Niekas neaiškins kaip homoseksualai užsiiminėja lytiniais santykiais. Švietimas turi būti plečiamas ne kalbant apie homoseksualus, o kalbant, kad visi yra žmonės ir nesvarbu, storas, viena koja trumpa, homoseksualas, gotas ar dar kas - niekas nesuteikia teisės kito žeminti, tyčiotis, sukelti diskomfortą ar skausmą. Jei tau tai atrodo nepriimtina, galiu nuspėti, kad mokykloje buvai tas, kuris tyčiojaisi iš kitų. Jokioje šalyje, niekada hormonų terapijos taikymas nėra "vaikas užsimanė", kaip čia kai kurie bandote nurašyti. Tai pirmiausia yra ilgas darbas su psichologu, ar net psichiatru. Hormonų taikymas labai abejotinas - kokių medicininių mokslų daktaras esi? Na bent magistras? Nėra priemonių sutvarkyti pas notarą. NĖRA! Nori imti bendrą paskolą banke - teoriškai su bendraskolininkiu gali, bet paskolą gausi tik tokio dydžio kaip vieno iš partnerių pajamos ir turtas leidžia, daugiau turinčio pajamų/turto pajamos nevertinamos. Nori sudaryti įgaliojimą tvarkytis turtu? Galima, ribotos trukmės, kiekvienas toks įgaliojimas 50€. Nori įgaliojimą sudaryti, kad į ligoninę įleistų, net kai artimieji kiti prieštarauja - o čia jau sunkiau, įgaliojimą parašyti gali, ne visada kažką tas įgaliojimas reiškia. Ir bašliuoji po kelis šimtus eurų kas porą metų, tam kad išspręsti šias problemas. Kalbant apie paveldėjimą, tai jei pamirši testamentą atnaujinti, o kitų artimųjų nėra, turtas atiteks valstybei. Yra tokia byla Lietuvoje, kur heteroseksualūs neįteisinti santykiai buvo. Strasbūre bylą laimėjo, Lietuvoje nėra kaip išsukti, kad turtas atitektų partnerei, su kuria pragyveno kartu 20 metų. "kai bus nauji leidimai" - tai uždarome džiną butelyje, visi kurie neuždirba dabar oficialiai VDU+30% de facto ir de jure tampa būrais. Moterims teisės atimamos. Toliau likę laisvi pagal gaunamas pajamas/turtą paskirstomi kunigaikščiais, bajorais, riteriais ir pan. Nu omeny "paleistuvystę" pagauname ankstyvojoje stadijoje. Ai, ir už nuomonės reiškimą, nesutinkančią su valstybes pozicija - kapojame galvas, ar bent liežuvius išpjauname/rankas nukapojame. Rašau absurdiškai, nes išplečiu tavo absurdišką mintį. 1. Tai kurioje vietoje čia vaikas vienas pats nusprendė? 2. Tai kaip tai susiję su partneryste?
Skeptikas 2021-03-17 11:20
1. https://www.theguardian.com/world/2019/ ... -treatment https://globalnews.ca/news/6399468/bc-g ... nge-court/ 2. O kaip smurtas prieš moteris susijęs su partneryste aka Stambulo konvencija ?
who 2021-03-17 11:23
Pagal mano tolerancijos lygį galėtum nuspėti, kad nebuvau populiarių tarpe ir neprimečiau nuomonės kitiems. Mokykloje buvo daug patyčių, nebūtinai man, kartais ir mokytojai ignoruodavo skriaudžiamus. Todėl laikau, kad tai yra didelio masto problema ir liberalumas savaime to neišspręs. Kur pateikei pavyzdį apie depresiją, turiu tik tokį klausimą: ar buvo nustatytas hormonų disbalansas? O gal čia tik psichiatrų išvada, fiziškai sveikam žmogui suvaryti hormonų terapiją? Tai pradėkim nuo to, kad daugumoje atvejų tai psichologinės problemos, kurių anksčiau nebuvo, nes žmonės buvo užprogramuoti vyryškoms/moteriškoms vertybėms. Galit nesutikti, bet mano toks tradicinis suvokimas.
Dannas3 2021-03-17 11:24
Ok rask man civilizuotos salies istatyma, kur butu galima daryt lyties keitimo operacija iki 18 metu. Su hormonais irgi niekas nezaidzia. Amerikoj gal gali gauti ir pora metu anksciau, bet pvz europoj nuo 16 metu. Tevai gali parinkt lyti jei vaikas gimsta hermofroditas ar gal kitais dar isskirtiniais atvejais
Skeptikas 2021-03-17 11:33
Ad homine science vs. sapientia O jūs turite M.D. ? O teisinį išsilavinimą, bent magistrinį ? Ar mes čia priiminėjame sprendimus ar kalbamės ? Kviesim endokrinologą ?
Dannas3 2021-03-17 11:45
nesutariam terminuose, tu gali gert hormonus, bet iki 18 metu operacija negalima.
Skeptikas 2021-03-17 11:54
O tai arklinės hormonų dozės vitaminai, kad kaulai augtų stiprūs ? Kas bus jei persigalvosiu ? Kas ištaisys padarytą žalą organizmui? Valstybė, psichologai, klinika ? Kviečiam M.D. į diskusiją
immortallt 2021-03-17 12:36
Vėgli, į argumentą, kad ratas apvalus, atsakoma, bet trikampis, tai ne. Tai gerai, Stambulo konvencija - įpareigojimas ir sušalimas šalių kovoti prieš smurtą lyties pagrindu. Iš esmės moteris ginti, bet kai kuriose šalyse/atvejais ir vyrą. Smurtas apibrėžiamas ne tik kaip fizinis uždaužymas, bet plačiąja prasme, tiek nuo visuomenės spaudimo moterims nesirinkti kai kurių profesijų, tiek spaudimas atlikti visą namų ruošą. Prieš yra? Partnerystė dviejų asmenų, prieš yra? Kas nors esate medikai ir norite pasisakyti, kaip reikia teikti pagalbą? Aš pasisakyti negaliu dėl medikų sprendimų. Švietimas - kas nors prieštaraujate, kad švietimas turėtų skatinti toleranciją bet kokiam kito asmens pasirinkimui, kol tai nemaišo kitiems (nu pvz. nesmirda tiek, kad visi klasėje alpsta), ir išmokinimas elgtis pagarbiai kito atžvilgiu, net ir išreiškiant kritiką. Už pedofiliją pasisakančio rodos nė vieno nemačiau. Ir grįžtame prie nuvalkioto, bet daugumos vis dar neįsisamoninto dalyko, kas yra liberalumas - liberalumas būtent yra individo laisvė daryti ką nori, kol tai neriboja kito žmogaus laisvės. Socializmas yra priešingai, individas yra lengva ranka aukojamas dėl visuomenės gerovės. Ir čia kalba ne tik apie tai, kas su kuo miega, bet ir apie žmogaus laisvalaikį, pinigus ir t.t. Nu vat sugalvoja kažkas centralizuotai, kad kairiarankiai yra neefektyvu visuomenei, nes susodinti į suolus nepatogu ar gaminti daiktus pritaikytus kairiarankiams yra švaistymas - ir uždraudi. Vat kirptis kaip nors kitaip negu vienu būdu yra neefektyvu, nes kirpėjas neišmoksta autopilotu dirbti, ir tada vieną žmogų kerpa valandą, o ne 10 minučių, todėl visi spaudžiami būtų vienodi, be individualumo. Taip kad būtent liberalizmas yra sprendimas mažinant patyčių, tačiau ne kraštutinis liberalumas, o nepaisantys kito žmogaus laisvės turi būti baudžiamas ir visuomenėje smerkiamas. Beje, krikščioniškoje mokykloje patyčių daugiau mačiau, nei valstybinėje. Krikščioniškoje visiems suagusiems giliai dzin patyčios, tiksliau, pripažinti negali, kad jos yra. Ai, ir patys mokytojai tyčiodavosi. Valstybinėje daugumai, bet ne visiems buvo dzin. Patyčios liejosi laisvai beveik visur.
Benediktas 2021-03-17 12:41
Taip, yra tokių atvejų, kaip žmogus tik psichologiškai linksta į kitą lytį. Tai ką tokių atveju? Per prievartą vesim pas psichologą, psichiatrą? Šitą siūlai? Gal žmogui geriau ir priimtiniau asocijuotis su kita lytimi, gal jis net jokios operacijos nesidarys ir gyvens normalų gyvenimą, kaip ir visi kiti.
who 2021-03-17 12:55
Pas mus vos kelios tikros krikščioniškos mokyklos ir dalis skirta elitui, nelabai yra apie ką kalbėti šia tema. Manau, kad tikras liberalumas sudarytų sąlygas turėti alternatyvius pasirinkimus, o ne sumaišyti visko į vieną priimtiną tiesą.
Fatalix 2021-03-17 12:58
gali būti kas tik nori. Ir nė vienas dėl to neturi teisės smerkti kito.