Jei keliausite į Kiniją - pasiruoškite nusimauti kelnes: ekspertai kelia klausimus dėl tokios testavimo praktikos  ()

Į kai kuriuos Kinijos miestus atvykusių žmonių laukė netikėta patirtis – buvo pareikalauta, kad jiems būtų atliktas analinis koronaviruso testas, rašo „Live Science“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šią savaitę BBC rašė, kad Japonijos valdžios atstovai reiškė skundus Kinijai, jog į šią šalį atvykusiems japonams buvo atlikti tokie testai, kurie „sukėlė didelį psichologinį skausmą“.

Vasario mėnesį „Vice“ pranešė, kad tokius testus atlikti buvo pareikalauta iš JAV diplomatų, o tai sukėlė JAV Valstybės departamento pasipiktinimą.

„Valstybės departamentas niekada nesutiko su tokio tipo testų vykdymu“, – tvirtino JAV diplomatijos sektoriaus atstovai.

Tiesa, Kinijos diplomatai neigė, kad iš JAV diplomatų buvo reikalaujama analinių COVID-19 testų.

 

Nėra aišku, koks kiekis tarptautiniais skrydžiais keliavusių žmonių turėjo atlikti tokius testus, tačiau buvo pasirodę pranešimai, kad Pekine ir Šanchajuje tokių testų buvo pareikalauta iš kai kurių žmonių.

Kinijos medikai tvirtina, kad tokie testai yra atliekami, kad būtų aptikti besimptomiai viruso nešiotojai, nes koronavirusą išmatose galima aptikti ilgiau nei nosyje ar gerklėje.

Tačiau tokią testavimo techniką kritikuoja ir dalis Kinijos medikų.

 

Uhano universiteto patogenų biologijos departamento direktoriaus pavaduotojas Yangas Zhanqiu tvirtina, kad nosiaryklės testai yra žymiai efektyvesni už analinius, nes virusas plinta oru, o ne išmatomis.

„Yra buvę atvejų, kada žmogui koronavirusas yra nustatomas ištyrus išmatas, tačiau nėra įrodymų, kad koronavirusas plinta per virškinamąjį traktą“, – kalbėjo Y. Zhanqiu.

Ekspertai užsienyje taip pat tvirtina, kad analiniai koronaviruso testai yra nenaudingi, nes net ir teigiamą atsakymą gavę žmonės gali neužkrėsti kitų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(9)
(3)
(6)

Komentarai ()