„AstraZeneca“ vakcinos tyrimas pateikė atsakymą dėl kraujo krešulių rizikos  (245)

Vakcinos „AstraZeneca“ kūrėjai sekmadienį pranešė, kad peržiūrėjus COVID-19 vakciną skiepytų žmonių duomenis, nerasta įrodymų, kad nuo šio skiepo padidėtų kraujo krešulių rizika.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„AstraZeneca“ vertinimas, apėmęs daugiau nei 17 milijonų žmonių, paskiepytų Jungtinėje Karalystėje ir Europos Sąjungoje, buvo atliktas po to, kai kai kurių šalių sveikatos apsaugos institucijos sustabdė vakcinos naudojimą dėl įtariamo krešulių susidarymo, rašo „Reuters“.

„Atidžiai peržiūrėjus visus turimus daugiau nei 17 milijonų žmonių, Europos Sąjungoje ir JK paskiepytų COVID-19 vakcina „AstraZeneca“, skiepijimo duomenis, nustatyta, kad jokioje apibrėžtoje amžiaus grupėje nėra padidėjusios plaučių embolijos, giliųjų venų trombozės ar trombocitopenijos rizikos – nepriklausomai nuo lyties, skiepijimo grupės ar šalies“, – teigė bendrovė.

Airijos, Danijos, Norvegijos, Islandijos ir Nyderlandų valdžios institucijos sustabdė vakcinos naudojimą dėl galimų krešulių susidarymo, o Austrija praėjusią savaitę nustojo naudoti „AstraZeneca“ vakcinos partiją, tirdama mirtį nuo krešėjimo sutrikimų.

 

„Labiausiai gaila, kad šalys nutraukė skiepijimą dėl tokių „atsargumo“ priežasčių: rizikuojama padaryti realią žalą tikslui paskiepyti pakankamai žmonių, kad sulėtėtų viruso plitimas ir būtų įveikta pandemija“, – agentūrai „Reuters“ teigė į pensiją išėjęs vyriausybės užkrečiamųjų ligų kontrolės konsultantas Peteris Englishas.

Europos vaistų agentūra pareiškė, kad nėra jokių požymių, jog incidentus sukėlė vakcinacija – šiai nuomonei penktadienį pritarė ir Pasaulio sveikatos organizacija.

 

Skiepų gamintojai teigė, kad iki šiol buvo pranešta apie 15 giliųjų venų trombozės ir 22 plaučių embolijos reiškinių – kurie yra panašūs ir kitose licencijuotose COVID-19 vakcinose.

„AstraZeneca“ vakciną, sukurtą bendradarbiaujant su Oksfordo universitetu, vaistų naudojimą prižiūrinčios institucijos leido naudoti Europos Sąjungoje ir daugelyje šalių, tačiau prašymo JAV reguliuotojams dar nepateikė.

Bendrovė ruošiasi pateikti prašymą JAV leisti naudoti vakciną esant nepaprastajai situacijai – ir tikisi, kad per artimiausias savaites bus gauti JAV III fazės tyrimo duomenys.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(8)
(0)

Komentarai (245)