Su Amazonės miškais bus dar blogiau nei įtarėme? Nerimą keliantis mokslininkų įspėjimas - Amazonė gali skatinti klimato kaitą  (1)

Ne paslaptis, kad didžiausias pasaulyje atogrąžų miškas Amazonė patiria didžiulį žmogaus poveikį ir artėja prie ekologinio lūžio taško, po kurio atkurti pusiausvyrą gamtoje bus itin sunku.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau naujausi tyrimai rodo, kad situacija yra žymiai blogesnė, nei mes suvokiame – po siaučiančio intensyvaus miškų kirtimo dabar Amazonės laukia niūri ateitis, rašo „Science Alert“.

Naujausias tyrimas – iki šiol išsamiausias Amazonės baseino įtakos pasauliniam klimatui įvertinimas – parodė, kad gaisrų, sausrų ir augalų iškirtimo metu Amazonės miškas į aplinką išskiria daugiau šilumą sulaikančių dujų, nei kaupia augaluose ir dirvožemyje.

Tai reiškia, kad Amazonė greičiausiai šildo Žemės atmosferą, o ne ją atvėsina. Tikėtina, kad šis nerimą keliantis poveikis ateityje tik stiprės. Be to, nebegalime tikėtis, kad Amazonės džiunglės padės kompensuoti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą.

 

„Miško kirtimas trukdo jam įsisavinti anglies molekules iš oro, o tai yra problema“, – „National Geographic“ sakė ekologas ir pagrindinis tyrimo autorius Kristoferis Covey.

„Kai pradedi nagrinėti visus veiksnius kartu, gali pamatyti, kad Amazonė iš tikųjų šildo pasaulinį klimatą“, – kalbėjo mokslininkas.

Miškų kirtimas Amazonės regione yra toks intensyvus, kad jau 2035 m. regionas gali tapti ne anglies dvideginio dujų surinkėju, o šaltiniu.

Mokslininkai taip pat nerimauja, kad dėl neteisėto žemės valymo ganykloms ir kitoms veiklos regionas katastrofiškai greitai artėja prie „lūžio taško“, kada ekosistema taps žymiai sausesnė.

Tačiau anglies dvideginis nėra vienintelis veiksnys, darantis įtaką Žemės klimatai. Prie klimato kaitos itin sparčiai prisideda ir azoto oksidas bei metanas. Šios dujos atmosferoje neišsilaiko taip ilgai kaip anglies dvideginis, tačiau azoto oksidas vienoje molekulėje gali sulaikyti net 300 kartų daugiau šilumos už anglies dvideginį.

 

Pasaulyje tiek metano, tiek azoto oksido išmetimas per pastarąjį dešimtmetį padidėjo itin drastiškai.

Analizuodami esamus duomenis apie šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą ir bendrą žmogaus poveikį visam Amazonės baseinui, mokslininkai nustatė, kad Amazonė tikriausiai blogina klimato situaciją ir išskiria daugiau dujų, nei natūraliai sugeria.

Dabar Amazonės apsauga yra skubesnė nei bet kada anksčiau. Tai apima miškų kirtimo stabdymą ir vietinių žemių teisių atkūrimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(8)
(1)
(7)

Komentarai (1)