„Readily3D“ - technologija, padėsianti milijonams: ir Šveicarijos mokslininkai tvirtina, kad ji jau naudojama  ()

Lozanos politechnikos institutas Šveicarijoje sukūrė technologiją, vadinamą „Readily3D“, kuri gali visiškai pakeisti diabeto gydymą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Readily3D“ technologija jau yra naudojama ne viename Europos institute. Tai - 3D spausdintuvas, galintis kurti trimatę biologinio audinio struktūrą. Mokslininkai jau naudoja „Readily3D“ kurdami audinių modelius vaistų bandymams. Tačiau dabar Šveicarijos mokslininkai teigia, kad „Readily3D“ galės spausdinti ir persodinimui tinkamas kasas.

Kaip ir mėgėjų pamėgtas 3D spausdinimo procesas, dirbtinės kasos spausdinimas prasideda nuo kompiuterinio modeliavimo. Tuomet kasos audinys yra atspausdinamas naudojant kamienines ląsteles. Pats spausdinimas trunka tik 30 sekundžių, nors pagaminta struktūra turi ir kraujagysles. Žinoma, visas organas būtų spausdinamas ir ruošiamas gerokai ilgiau, bet mokslininkai yra įsitikinę, kad tai - įmanoma.

 

Kasa atlieka daugybę funkcijų, tarp kurių - ir insulino gamyba. Insulinas - tai cukraus lygį kraujyje reguliuojantis hormonas. Sutrikusi kasos funkcija dažniausiai reiškia, kad žmogus sirgs diabetu. Kartais cukraus lygį kraujyje tenka reguliuoti insulino injekcijomis. Skaičiuojama, kad daugiau nei 450 milijonų pasaulio žmonių serga diabetu. Tiesa, tikėtina, kad realus skaičius yra daug didesnis, nes daug žmonių tiesiog nesitikrina, kol simptomai nepablogėja.

3D spausdintuvais pagamintos kasos galėtų būti pritaikomos prie kiekvieno paciento. Jos būtų spausdinamos naudojant pacientų kamienines ląsteles, todėl atmetimo reakcijų tikimybė būtų maža. Be to, ir persodinimo operacija būtų pakankamai paprasta, nes kasa būtų pritaikyta prie konkretaus paciento kūno ir net procedūros parametrų.

 

Mokslininkai teigia, kad lygiai taip pat persodinimui būtų galima spausdinti ir kitus organus. Ši technologija gali padėti gydyti įvairių organų nepakankamumą ir net vėžį. Mokslininkai mano, kad ateityje žmonėms bus persodinamos ir atspausdintos širdys. Nors diabetas 3D spausdintuvais tikriausiai bus gydomas anksčiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()