Didžiulės apimties tyrimas nustatė naują COVID-19 simptomą – kankina net trečdalį persirgusiųjų  ()

Šiuo metu nemiga nėra įtraukta į oficialų Ligų kontrolės ir Prevencijos Centro (CDC) sudarytą COVID-19 simptomų sąrašą, tačiau naujausi tyrimai rodo – infekcija gali turėti didelį neurologinį ir psichiatrinį poveikį net trečdaliui išgyvenusių žmonių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Lancet Psychiatry“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad nemiga gali būti vienas iš dažniausiai pasitaikančių neurologinių ir psichiatrinių COVID-19 ligos rezultatų. Mokslininkai įvertino pasaulinio sveikatos tyrimų tinklo „TriNetX“ pateiktus 236 000 pacientų, vyresnių nei 10 metų amžiaus, elektroninius sveikatos įrašus. Apskaičiuotas 14 neurologinių ir psichiatrinių rezultatų dažnis po patvirtintos COVID-19 diagnozės, kuris apėmė smegenų kraujavimą, insultą, raumenų ligas, demenciją, psichinės sveikatos sutrikimus ir nemigą. COVID-19 infekcijos grupės rezultatai buvo lyginami su gripo ir kitų kvėpavimo takų infekcijos grupių rezultatais.

 

Tyrėjai nustatė, kad maždaug 34 proc. iš jų tirtų pacientų patyrė bent 1 iš 14 išskirtų neurologinių ir (arba) psichiatrinių rezultatų. Nors 5,4 proc. visų tyrime dalyvavusių asmenų patyrė nemigą, jų skaičius padidėjo atsiradus sunkiai infekcijos formai ir hospitalizavimo poreikiui. Reikėtų pažymėti, kad ši tendencija – dažnio padidėjimas, padidėjus infekcijos sunkumui, buvo pastebėta visoje pacientų populiacijoje, nepaisant patirtų neurologinių ar psichiatrinių rezultatų.

 

Tyrėjai spėja, kad kai kurios galimos neurologinio priepuolio priežastys yra virusinė invazija į centrinę nervų sistemą arba kraujo krešėjimas. Šių konkrečių diagnozių rizika procentaliai maža, tačiau išskaidyta po visą populiaciją gali turėti reikšmingą poveikį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(10)
(3)
(7)

Komentarai ()

Susijusios žymos: