FIFA Pasaulio taurėje nepamatysite JK komandos - kodėl Anglija, Škotija, Velsas ir Šiaurės Airija turi atskiras komandas? (Foto, Video)  ()

2022 m. FIFA Pasaulio taurėje Katare atskirai dalyvauja Anglijos ir Velso futbolo komandos (negana to, vienoje grupėje). Tai puiki proga išsiaiškinti svarbų klausimą – kodėl Jungtinė Karalystė turi 4 nacionalines komandas ir nežaidžia po viena JK vėliava.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-11-27 FIFA Pasaulio taurėje nepamatysite JK komandos - kodėl Anglija, Škotija, Velsas ir Šiaurės Airija turi atskiras komandas? (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jungtinė Karalystė (JK) laikoma ne tik kaip modernaus futbolo išradėja, bet ir kaip tarptautinių rungtynių pradininkė, todėl keturiems JK nariams – Anglijai, Škotijai, Velsui ir Šiaurės Airijai – leidžiama varžytis kaip atskiroms nacionalinėms komandoms.

Pirmosios tarptautinės rungtynės sužaistos tarp... Anglijos ir Škotijos

Po to, kai Anglijos futbolo asociacija (FA) 1863 m., savo įkūrimo metais, parengė pirmąsias visuotines futbolo žaidimo taisykles, būtent Anglija ir Škotija sužaidė tai, kas yra pripažinta kaip pirmosios tarptautinės futbolo varžybos. Nulinėmis lygiosiomis pasibaigusios rungtynės surengtos Glazge 1872 m. lapkritį.

1873 m. buvo įkurta Škotijos futbolo asociacija (SFA), 1876 m. Velso futbolo asociacija (FAW) ir 1880 m. – Airijos futbolo asociacija (IFA), o nuo 1884 m. keturios tautos kasmet pradėjo rengti Didžiosios Britanijos tarptautinį čempionatą (vėliau pervadintas į Britanijos Namų čempionatą – British Home Championship).

„Visa tautų, žaidžiančių tarpusavyje, idėja iš tikrųjų kilo iš Britanijos. Tik pačioje XIX a. pabaigoje pradėjo žaisti ir kitos šalys“, - 2018 m. interviu sakė „Soccernomics“ bendraautorius ir Mičigano universiteto profesorius Stefanas Szymanskis.

 

Be to, Didžiosios Britanijos įtaka tuo metu besiformuojančiam žaidimui dar labiau sustiprėjo 1886 m., kai keturios šalies nacionalinės federacijos bendrai sudarė Tarptautinės futbolo asociacijos valdybą (IFAB), iki šiol atsakingą už futbolo taisyklių pokyčių rengimą ir patvirtinimą. (Nors Didžiosios Britanijos kvartetas nebėra vieninteliai IFAB nariai, jie ir toliau turi pakankamai galios, kad blokuotų galimus naujus nutarimus).

FIFA ir Jungtinė Karalystė

Visa tai reiškė, kad tuo metu, kai FIFA buvo įkurta 1904 m., buvo manoma, kad JK nacionalinės asociacijos yra per galingos, kad būtų priverstos jungtis į vieną, tuo pat metu sutikus, kad jų dalyvavimas yra būtinas naujai sukurto pasaulio futbolo valdymo organo patikimumui.

„FIFA atveju Britanijos narystė buvo laikoma gyvybiškai svarbia federacijai, kuri pretenduoja atstovauti Didžiojoje Britanijoje sugalvoto ir sukurto pasaulio žaidimo interesams“, - 1999 m. FIFA svetainėje paskelbtame dokumente sakė Kingstono universiteto profesorius Peteris J Beckas.

FA, SFA, FAW ir IFA – pastaroji tapo Šiaurės Airijos asociacija po Airijos padalijimo 1921 m. – visos prisijungė prie FIFA iki 1911 m.

Vis dėlto, per ateinančius tris su puse dešimtmečių jos du kartus paliko ir grįžo į organizaciją. Galiausiai jos visam laikui tapo FIFA narėmis 1946 m. Dėl šios priežasties JK komandos praleido pirmus tris Pasaulio futbolo čempionatus (FIFA Pasaulio taurę).

 

Tęsinys kitame puslapyje:




Specialus statusas įtvirtintas FIFA įstatuose

Išskirtinis JK keturių komandų, kaip atskirų futbolo šalių, statusas įrašytas į FIFA įstatus. Valstybė norėdama būti FIFA nare ir, savo ruožtu, gauti leidimą varžytis kaip FIFA pripažintai šaliai, pagal organizacijos galiojančius nuostatus, pirmiausia turi būti FIFA regioninės konfederacijos – šiuo atveju UEFA dalis.

Visos keturios JK komandos yra FIFA ir UEFA narės, tačiau FIFA 11 straipsnio 1 dalyje priduriama: „Kiekvienoje šalyje tik viena asociacija bus pripažinta asociacijos nare.“ Atsižvelgiant į tai, kad FIFA toliau apibrėžia „šalį“ kaip „nepriklausomą valstybę, kurią pripažįsta tarptautinė bendruomenė“, tai sukeltų problemų Anglijai, Škotijai, Velsui ir Šiaurės Airijai, jei joms nebūtų suteikta išeitis iš tokios nuostatos.

Galų gale, nors Jungtinė Karalystė save vadina keturių skirtingų šalių sąjunga, nė viena iš jų nėra tarptautiniu mastu pripažinta nepriklausoma valstybė; tas apibūdinimas taikomas tik visai JK.

 

Laimei, FA, SFA, FAW ir IFA, FIFA įstatai priduria, kad 11 straipsnio 1 daliai taikoma 11 straipsnio 5 dalis, kurioje teigiama: „Kiekviena iš keturių Didžiosios Britanijos asociacijų bus pripažinta atskira FIFA narių asociacija.“

Bendra JK futbolo komanda

Jungtinė Karalystė olimpinių žaidynių futbolo vyrų turnyre dešimt kartų žaidė kaip jungtinė komanda, paskutinį kartą 2012 m. Tačiau tai buvo vienintelis kartas nuo 1960 m. dėl Didžiosios Britanijos nuogąstavimų, kad tai gali būti panaudota kaip precedentas priversti JK žaisti kaip vienai komandai visose varžybose. Tai ypač pasakytina apie tris mažesnes JK valstybes – Škotiją, Velsą ir Šiaurės Airiją – ir dėl to, kad yra tikimybė, kad JK komanda bus orientuota į Angliją. 2012 m. olimpinėse žaidynėse 13 iš 18 komandos žaidėjų buvo anglai.

Visoms keturioms JK šalims jų nacionalinės futbolo komandos yra reikšmingas būdas išreikšti savo asmeninę tapatybę – bet, vėlgi, tai ypač pasakytina apie Škotiją, Velsą ir Šiaurės Airiją.

„Anglija per visą istoriją išlaikė politinę galią kitų JK tautų atžvilgiu, o tarptautinis futbolas dažnai buvo keltų pasipriešinimo tokiai priespaudai vieta“, - savo knygoje „English National Identity and Football Fan Culture: Who Are Ya?“ rašo Tomas Gibbonsas.

 

Atsižvelgiant į tai, kad Škotija, Velsas ir Šiaurės Airija pastaraisiais metais decentralizuotose asamblėjose įgijo didesnę savivaldos galią, jungtinė Didžiosios Britanijos rinktinė politiškai prieštarautų šiai decentralizacijos tendencijai.

Iš tikrųjų Mičigano universiteto profesorius Szymanski netgi mano, kad tai prisidėtų prie JK skilimo: „Jei FIFA iš tikrųjų kada nors privers Didžiąją Britaniją turėti vieną komandą, škotai iš tikrųjų reikalautų nepriklausomybės, nes tik taip jie susigrąžintų savo futbolo komandą“.

FIFA prezidentas Gianni Infantino patikino Didžiosios Britanijos futbolo asociacijas, kad Didžiosios Britanijos komandos dalyvavimas vyrų olimpiniame turnyre „tikrai jokiu būdu nepakenktų JK keturių komandų futbolo istorijai“. Nors JK nematėme Rio žaidynėse 2016 m. ir nematysime šią vasarą Tokijuje, Japonijoje žais bendra britų moterų komanda.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(19)
(0)
(19)

Komentarai ()