Agloe – neegzistuojantis JAV kaimelis, atsidūręs žemėlapiuose: kam to reikėjo? Pasitelkta viena geniali gudrybė (Foto, Video)  ()

Ketvirtajame dešimtmetyje Niujorko žemėlapiuose staiga pradėjo atsirasti mažas miestelis – Agloe. Jis buvo šalia nepažymėto žvyrkelio, vedančio iš Rosko į Roklandą, ir netoli Beaverkilio. Tik viena bėda – miestelis neegzistavo, tai kam jį vaizduoti žemėlapiuose?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neegzistuojantis kaimelis Agloe buvo pavaizduotas Kolčesterio, Delavero grafystėje, Niujorke apylinkių žemėlapyje, pasirodžiusiame apie 1930 metus.

Tai buvo gudrybė: Agloe buvo autorių teisių spąstai – šimtmečio senumo triukas, naudojamas žemėlapių ir žodynų kūrėjų gaudant plagiatus.

Kai įmonės kuria žemėlapį, jos atlieka visą sunkų darbą, įskaitant tinkamos rašybos tikrinimą, miestų išdėstymą tinkamoje žemėlapio vietoje ir pan., ir jos turi apsaugoti savo darbą.

 

Taigi žemėlapių kūrėjai prideda prie žemėlapio mažus spąstus – netikrą gatvę, išgalvotą miestą. Kai kita įmonė nuplagijuoja jų žemėlapį, originalūs kūrėjai gali paduoti konkurentus į teismą, nurodydami suklastotas vietas, kurių neturėtų būti žemėlapyje.

Šią autorinių teisų gudrybę pasitelkė „General Drafting Co.“ direktorius Otto G. Lindbergas ir jo padėjėjas Ernestas Alpersas 1930-aisiais, kai jie kūrė kelių žemėlapį Niujorko valstijoje. Jie sukūrė išgalvotą vietą, pavadintą „Agloe“. Pavadinimas buvo gautas sumaišius jų vardų inicialus.

6-ajame dešimtmetyje kita žinoma žemėlapių leidybos įmonė „Rand McNally“ išleido Niujorko valstijos žemėlapį ir toje pačioje vietoje buvo pavaizduotas neegzistuojantis kaimelis Agloe. „Randą McNally“ buvo apkaltinta plagiavimu.

 

Gynybos advokatai teigė, kad jų pareigūnai apsilankė toje pačioje vietoje ir rado pastatą pavadinimu „Agloe General Store“, tai buvo pateikta kaip įrodymas, kad vieta yra tikra.

Vėliau buvo žinoma, kad parduotuvė pavadinimą gavo iš „Esso“ platinamo žemėlapio, kuris savo ruožtu buvo gautas iš „Lindberg and Alpers“. Ir taip sukurta vieta tapo tikra, bet tik trumpai. Todėl plagiavimo pažeidimas negalėjo būti nustatytas.

 

Vis dėlto, šiuo metu parduotuvės „Agloe General Store“ nebėra.

Nors parduotuvės nebeliko, Agloe ir toliau pasirodė žemėlapiuose dar praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje, tačiau dabar yra ištrinta. 2014 m. kaimelis trumpai pasirodė „Google“ žemėlapiuose. O 2014 m. vasario 25 d. JAV geologijos tarnyba neoficialiai pridėjo „Agloe“ prie Geografinių vardų informacinės sistemos duomenų bazės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(36)
(0)
(36)

Komentarai ()