„Starlink“ palydovai kiekvieną savaitę gali sukelti 1600 susidūrimų: ir situacija kasdien darosi vis blogesnė (Video)  (2)

Elono Musko vadovaujama kosmoso kompanija „SpaceX“ gali griauti barjerus čia, Žemėje, tačiau greičiausiai artimiausiu metu ji sunaikins palydovus kosmose. Siekdama pasiūlyti didelės spartos internetą, „SpaceX“ paleidžia tūkstančius mini palydovų, kurie jau perpildė Žemės orbitą. Palydovų skaičiui augant, problema tik didės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis Europos kosmoso agentūros skaičiavimais, šiuo metu kosmose yra 7520 palydovų. Kai šie skraido savo orbita, jie susitinka su kitais palydovais. Artimu susitikimu laikoma, kai du skraidantys objektai yra 1 km atstumu vienas nuo kito.

SOCRATES duomenų bazė stebi palydovų judėjimą ir kosmines šiukšles, kad įvertintų jų susidūrimo riziką. Kai matoma, jog objektai priartės vienas prie kito 1 kilometro atstumu, ji siunčia įspėjimą palydovų operatoriams, kurie tokiu atveju atlieka atitinkamus manevrus, kad išvengtų susidūrimo.

Dėl „Starlink“ programos itin padidėjus palydovų skaičiui, per pastaruosius dvejus metus smarkiai išaugo artimų susitikimų skaičius, teigia Sautamptono universiteto kosminių šiukšlių ekspertas Hugh Lewisas. Tarp jų ir „Starlink“ palydovai, kiekvieną savaitę turintys 1600 artimų susitikimų. Jie taip pat sudaro 500 susitikimų su kitais kosmoso palydovais.

Problemą dar labiau apsunkina du veiksniai. Pirmasis yra tas, kad net ir paleidus 1740 palydovų, „SpaceX“ vis dar yra pradiniame savo programos etape. Per dešimtmetį trunkančią pirmosios kartos fazę bendrovė paleis 12 000 palydovų. Antra, „Starlink“ palydovai yra sukurti taip, kad automatiškai išvengtų susidūrimų. Todėl, kai kyla pavojus, palydovai tiesiog keičia savo kryptį ir įveda naują trajektoriją, kurios kiti palydovai nežino.

 

Lewisas sakė „LiveScience“, kad „SpaceX“ iš tikrųjų neviešina savo palydovų manevrų, tačiau jie nuolat daro nedidelius pataisymus. Šiuo metu nėra jokio mechanizmo, kuriuo būtų galima dalintis šia informacija, o didėjant „Starlink“ palydovų skaičiui, sprendimas apskritai nieko nekeistų.

 

Netgi nedidelis susidūrimas, toks, koks nutiko Kinijos palydovui „Yunhai 1-02“ šių metų pradžioje, sukuria daugiau šiukšlių, kurias reikia katalogizuoti ir sekti, nes tai dar labiau padidina susidūrimų riziką ateityje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(31)
(5)
(26)

Komentarai (2)