JAV ir ES įsipareigojo gelbėti planetą: klimato ekspertai - tai vienas svarbiausių pastarojo meto žingsnių  ()

JAV ir ES bendrai įsipareigojo per ateinantį dešimtmetį beveik trečdaliu sumažinti išmetamo metano kiekį pasaulyje – klimato ekspertai tai įvertino kaip vieną svarbiausių žingsnių siekiant įgyvendinti Paryžiaus klimato susitarimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prisijungs ir JK

Metanas yra stiprios šiltnamio efektą sukeliančios dujos, maždaug 80 kartų veiksmingiau nei anglies dioksidas sulaikančios šilumą atmosferoje,. Pastaraisiais metais jų išmetama vis daugiau. Pagrindiniai šaltiniai – gamtinių dujų gavyba ir frackingas, mėsos gamyba ir kitos žemės ūkio rūšys.

JAV ir ES pakte nustatytas tikslas iki 2030 m. bent 30 proc. sumažinti pasaulinį metano išmetimą, skaičiuojant nuo 2020 m. lygio. Jei tai būtų priimta visame pasaulyje, iki 2040-ųjų pasaulinis atšilimas sumažėtų 0,2 C, palyginti su tikėtinu temperatūros kilimu iki to laiko. Šiuo metu pasaulis yra maždaug 1,2 C karštesnis nei priešindustriniais laikais.

Borisas Johnsonas sakė, kad Jungtinė Karalystė viena pirmųjų prisijungs prie JAV ir ES įsipareigojimo dėl metano, kai svarbiausiose JT derybose dėl klimato kaitos (Cop26), kurios vyks lapkričio mėn. Glazge, bus galima priimti daugiau signatarų.

Jis sakė: „Per pastaruosius 30 metų Jungtinė Karalystė išmetamą metano kiekį sumažino maždaug 60 proc. Metaną galima naudoti ir geriems komerciniams tikslams: iš jo galima gaminti audinius, iš jo galima gaminti antifrizą. Taigi pasaulis galėtų sumažinti šių galingų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį jau rytoj, jei tik panorėtų.“

Didėja, nors turi mažėti

Penktadienį JT paskelbė ataskaitą, kurioje nustatyta, kad dėl dabartinių nacionalinių vyriausybių įsipareigojimų dėl išmetamųjų teršalų kiekio 2030 m., palyginti su 2010 m. lygiu, išmetamųjų teršalų kiekis padidėtų 16 proc., nors mokslininkai įspėja, kad per tą laikotarpį išmetamųjų teršalų kiekis turi sumažėti 45 proc., kad neviršytų 1,5 C temperatūros pokyčio.

 

EBPO taip pat paskelbė ataskaitą, iš kurios matyti, kad klimato kaitos finansavimas – privačių ir viešųjų šaltinių lėšos, kurias turtingosios šalys skiria besivystančioms šalims, kad padėtų joms sumažinti išmetamųjų teršalų kiekį ir įveikti ekstremalių oro sąlygų poveikį, – yra mažesnis maždaug 20 mlrd. dolerių, palyginti su ilgalaikiu tikslu – 100 mlrd. dolerių per metus.

Nepateikus griežtesnių įsipareigojimų dėl išmetamųjų teršalų kiekio, buspažeidžeistas prieš šešerius metus duotas pažadas siekti Paryžiaus susitarime numatyto 1,5C tikslo. Nesugebėjimas pasiekti šio tikslo bus matuojamas didžiuliais žmonių gyvybių ir pragyvenimo šaltinių nuostoliais.

 

Gegužės mėn. paskelbtoje JT ataskaitoje teigiama, kad metano kiekio mažinimas yra greičiausias ir veiksmingiausias būdas sumažinti pasaulinės temperatūros kilimo tempą ir neviršyti 1,5 C tikslo. Tarpvyriausybinė klimato kaitos komisija, pasaulinė klimato mokslo institucija, rugpjūčio mėn. taip pat paragino „ryžtingai, greitai ir tvariai mažinti metano kiekį“.

JT duomenimis, praėjusiais metais buvo užfiksuotas rekordiškai didelis metano išmetimas, daugiausia dėl iškastinio kuro pramonės, galvijų ir pūvančių atliekų. Tačiau JT taip pat nustatė, kad iki 2030 m. metano išmetimą galima sumažinti beveik perpus, naudojant esamas technologijas ir už priimtiną kainą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()