Tyrimas: papildoma COVID-19 vakcinos dozė padidina neutralizuojančių antikūnų kiekį  (7)

Remiantis nauju Nacionalinio sveikatos instituto mokslininkų ir jų kolegų tyrimu, papildoma mRNA-1273 COVID-19 vakcinos dozė, skirta makakoms praėjus maždaug šešiems mėnesiams po pirminės vakcinos serijos, gerokai padidino neutralizuojančių antikūnų prieš visus žinomus SARS-CoV-2 variantus, keliančius susirūpinimą, kiekį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Padidėjęs imuninės sistemos atsakas

Žurnale „Science“ paskelbtame tyrime taip pat nustatyta, kad padidėjęs neutralizuojančių antikūnų atsakas išliko mažiausiai aštuonias savaites po papildomo skiepijimo, buvo gerokai didesnis nei po pirminės vakcinos serijos ir užtikrino aukšto lygio apsaugą, t. y. gebėjimą gerokai apriboti viruso dauginimąsi plaučiuose ir nosyje.

Šie duomenys rodo, kad stiprinimas sukelia didesnį imuninės atminties atsaką ir potencialiai ilgesnį imunitetą.

Tyrėjai taip pat nustatė, kad tiek mRNA-1273 vakcina, sukurta prieš originalų SARS-CoV-2 virusą, tiek modifikuota vakcinos versija, nukreipta prieš beta variantą, buvo lygiavertės savo gebėjimu sustiprinti antikūnų atsaką ir apsaugoti organizmą, rašoma „Technology.org“.

Vakcinų tyrimų centro, priklausančio NIH Nacionaliniam alergijos ir infekcinių ligų institutui, mokslininkai vadovavo projektui kartu su bendradarbiais iš Emory universiteto, „Bioqual, Inc.“, „Moderna, Inc.“ ir Johnso Hopkinso universiteto.

Dėmesys beta variantui

Šis tyrimas buvo atliktas prieš šešis mėnesius, kai SARS-CoV-2 beta variantas kėlė didelį susirūpinimą. Tyrėjai daugiausia dėmesio skyrė beta variantui, nes, pasak mokslininkų, jis nuolat pasižymėjo didžiausiu gebėjimu priešintis neutralizacijai – taip, tikėtina, sumažindamas vakcinos veiksmingumą. Nors delta tapo dominuojančiu viruso variantu Jungtinėse Amerikos Valstijose, dėl didelio užkrečiamumo jis pasižymi tik vidutiniu atsparumu neutralizavimui, teigia tyrimo autoriai.

 

Mokslininkai rašo, kad žmonėms mRNA-1273 stiprinamoji vakcina gali pagerinti apsaugos nuo viršutinių ir apatinių kvėpavimo takų infekcijos trukmę ir didesnį atsparumą bet kuriam iš cirkuliuojančių SARS-CoV-2 variantų, įskaitant delta.

Jie pažymi, kad tai būtų ypač svarbu siekiant išlaikyti apsaugą nuo sunkios ligos ir galbūt apriboti lengvą infekciją ir viruso perdavimą. Jų rezultatai patvirtina, kad vakcinos stiprinimą reikia taikyti vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems ankstesnių sveikatos sutrikimų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(8)
(12)
(-4)

Komentarai (7)