Danguje virš Vilniaus – neįprastas reiškinys: specialistai paaiškino, kas tai yra  ()

Trečiadienį apie 16 val. dangus virš Vilniaus tapo neįprastai purpurinės, violetinės spalvos. Tai pastebėję vilniečiai puolė fotografuoti ir nuotraukas siųsti Delfi redakcijai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Turiu keistą klausimą – kodėl šiandien dangus toks violetinis? Ar čia dėl drėgmės taip būna?“, – nuotraukas Delfi redakcijai atsiuntusi klausė vilnietė Agnė.

Tokį patį klausimą turėjo ir sostinės gyventojas Andrius: „Gal paaiškintumėte, kas čia vyksta? Pirmą kartą tokį violetinį dangų matau“.

Tačiau kai kuriose užfiksuotose nuotraukose dangus nebuvo ryškiai violetinis ar purpurinis, nes realiaus vaizdo subtilybių atkurti negali net ir geriausiai fotografuojantys telefonai.

Apie purpurinio dangaus efektą patvirtino Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimato ir tyrimų skyriaus vyr. klimatologė Viktorija Mačiulytė.

„Taip, toks reiškinys susidaro esant tam tikroms sąlygoms atmosferoje. Apie tai Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba jau buvo informavusi ir ankčiau“, – teigė V. Mačiulytė.

Pasak LHMT specialistų, violetinio, purpurinio dangaus reiškinys yra gana retas, nes Saulės spinduliai retokai būna būtent taip išsklaidomi.

„Purpurinė spalva rodo, kad atmosferoje yra daug drėgmės (silpnas lietus, debesys), o saulė tuo metu švietė prie pat horizonto (prieš pat nusileidimą žemiau horizonto). Tokiu kampu šviesa praeidama pro storus debesis (dėl refrakcijos) iš gelsvos/rausvos pavirto į purpurinę/violetinę. Panašiai dangus kartais nusidažo vakare po gausesnio lietaus, paprastai vasarą (irgi saulei esant prie horizonto)“, – paaiškino Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.

 

 

Kaip pranešė feisbuko grupė „Orų entuziastai“ purpurinį dangų pavyko užfiksuoti ir vidurio Lietuvoje.

Anksčiau toks violetinis dangus buvo pastebėtas spalio 28 dieną ir buvo matomas visoje Lietuvoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Šarūnas Meškys
(13)
(1)
(12)

Komentarai ()