„Baikonūras“ ne vienintelis – nustebsite sužinoję, kiek Rusija iš viso turi kosmodromų: vienas iš jų ypatingas (Foto, Video)  (3)

Plačiausiai žinomas ir garsiausias Rusijos Federacijos kosmodromas – Baikonūras – net nėra Rusijoje, o Kazachstane. Tačiau tai ne vienintelė vieta, iš kurios rusai leidžia raketas į kosmosą. Taigi, kiek Rusija turi kosmodromų? Skaičius nustebins.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Baikonūras – seniausias pasaulyje kosmodromas

Pirmasis ir iki šiol didžiausias (6717 km2) pasaulyje kosmodromas buvo pastatytas 1955 m. Baikonūras anksčiau buvo pagrindinis Sovietų Sąjungos kosmodromas: iš čia į orbitą pakilo pirmasis Žemės palydovas, taip pat garsiausi kosmonautai, tokie kaip Jurijus Gagarinas, Valentina Tereškova, Aleksejus Leonovas ir daugelis kitų.

Tačiau kodėl statybai pasirinkta būtent ši vieta? Na, viską lėmė geografinis patogumas. Teritorijos aplinkui yra nederlingos ir retai apgyvendintos, o tai užtikrina, kad raketos neskris virš didžiųjų miestų, o panaudotos variklių pakopos nenukris į mišką ar dirbamą žemę. Kitas patogus faktas buvo netoliese esančio geležinkelio vieta.

Po SSRS žlugimo Baikonūro kosmodromas atsidūrė nepriklausomo Kazachstano teritorijoje, kuris dabar jį nuomoja Rusijai – bent iki 2050 m. Teritorija yra neįtikėtinai didelė, viršija 6700 kv. kilometrų. Komplekse dirba daugiau nei 10 000 darbuotojų ir per savo gyvavimo istoriją buvo atlikta 5 000 skrydžių.

Pleseckas – šiauriausias pasaulio kosmodromas

 

Plesecko kosmodromas yra Rusijos šiaurėje, Archangelsko srityje (apie 180 km į pietus nuo Archangelsko miesto). Pastatytas 1957 m., jis išlieka vienintelis aktyvus kosmodromas Europoje.

Pleseckas dažniausiai naudojamas mažesniems erdvėlaiviams (pvz., orų palydovams) paleisti, taip pat raketų kompleksams išbandyti. Kosmodrome į kosmosą paleista daugiau nei 1600 nešančiųjų raketų ir išbandyta 13 raketų kompleksų.

Pasak buvusio Rusijos aviacijos ir erdvėlaivių gynybos pajėgų vado ir buvusio Plesecko vado generolo pulkininko Olego Ostapenkos, ten dirbantys mėgsta laikytis kurioziškos tradicijos: prieš kiekvieną paleidimą ant kiekvienos raketos užrašomas vardas „Tanya“. Pasak legendos, tokiu vardu buvo vieno sovietų kareivio draugė.

„Vostochny“ – naujausias Rusijos kosmodromas

2011 metais Amūro srityje Rusijos Tolimuosiuose Rytuose buvo pradėtas statyti naujas kosmodromas. Jam buvo suteiktas pavadinimas „Vostochny“ („Rytų“). Juo siekiama sumažinti Rusijos priklausomybę nuo Baikonūro kosmodromo Kazachstane.

 

Pirmasis „Sojuz-2“ paleidimo kompleksas buvo baigtas 2016 m. ir jau buvo panaudotas kelioms dešimtims palydovų paleisti.

Šiuo metu statomi antrojo ir trečiojo starterių kompleksai, skirti skirtingos talpos nešančioms raketoms. Taip pat planuojama statyti netoliese esantį oro uostą už artimiausio Ciolkovskio miesto, taip pat pagrindinę metro liniją, kuri sujungs miestą, oro uostą ir kosmodromą. Taip pat rengiamos ekskursijos lankytojams, norintiems stebėti startus.

Naujasis kosmodromas pavaizduotas ant 2017 metų laidos naujo 2000 Rusijos rublių banknoto reverso.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(39)
(9)
(30)

Komentarai (3)