Rastas išskirtinis vikingų kalavijas: gali papasakoti „daugybę istorijų“  ()

Archeologai teigia, kad Orknio salos kapavietėje rastas vikingų kalavijas yra retas, įdomus ir įmantrus artefaktas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2015 m. šiaurės rytinėje Papa Westray pakrantėje rastas radinys dabar kruopščiai tyrinėjamas. Dabar archeologai nustatė, kad kalavijas priklauso sunkiųjų kalavijų tipui, siejamam su IX a.

Relikvija smarkiai surūdijusi – tačiau rentgeno spinduliai atskleidė, kad kalavijo buožulas yra gausiai dekoruotos. Manoma, kad iš kontrastingų metalų buvo sukurtas bičių korį primenantis raštas. Ginklą tyrinėjantys archeologai sako, kad jis gali papasakoti „daugybę istorijų“.

 

Taip pat buvo rastos makštų liekanos.

Archeologai Andrew Morrisonas, Caroline Paterson ir dr. Stephenas Harrisonas teigia, kad iš radinių galima gauti ir dar daugiau informacijos.

„Kad išsaugotume kuo daugiau detalių, visą kalaviją ir aplink jį esantį dirvožemį suformavome į bloką, kuris bus nugabentas į laboratoriją ir ten ištirtas. Radinys toks trapus, kad dar net nežinome, kaip atrodo jo apačia, todėl mūsų supratimas per ateinančius mėnesius tikrai pasikeis. Kalavijo geležis smarkiai surūdijusi, daugelis į akis krintančių detalių matomos tik pasitelkus rentgeno spindulius“, – pranešime teigia archeologai.

 

Kasinėjimų metu senovinėje Mayback gyvenvietėje rasta nemažai radinių, įskaitant reto laivinio palaidojimo pėdsakus ir kapą su ginklais, kuriame buvo šis kalavijas.

Archeologai mano, kad šie kapai gali būti pirmosios kartos norvegų kolonistų kapai Orknio salose.

Parengta pagal BBC.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()