Dar geriau nei dūris į petį? Jeilio universiteto mokslininkai mano, kad į nosį purškiamos vakcinos gali būti veiksmingesnės ir štai, kodėl  (14)

COVID-19 pandemija, atrodo, dar labiau pakurstė mokslininkų susidomėjimą vakcinomis prieš kvėpavimo takų infekcijas. Didžioji dalis mūsų šalies suaugusiųjų populiacijos jau yra paskiepyti prieš COVID-19. Bet gal ateityje leistis nieko nereikės ir pakaks nosies purškalo?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai, beje, nėra nauja idėja - COVID-19 reikalai Jeilio mokslininkams tik priminė, kad verta tirti ne tik efektyviausią vakcinų sudėtį ir viekimo būdus, bet ir veikliųjų medžiagų pristatymą. Galbūt injekcijos nėra geriausias skiepijimo būdas?

Vyriausias naujo Jeilio universiteto tyrimo autorius Akiko Iwasaki mano, kad gintis reikia pradėti prie miesto vartų. Kvėpavimo takų infekcijos puola per... kvėpavimo takus. Taigi, geriausia, jei imuninis atsakas prasidėtų gleivinėje. Mokslininkai atliko visą eilę eksperimentų su pelėmis ir nustatė, kad nosies purškalais skiepytos pelės gripui buvo daug atsparesnės už tas, kurios buvo skiepytos įprastu būdu.

Imunoglobulino A (IgA) antikūnai yra vieni svarbiausių imuninės sistemos ginklų. Tyrime nustatyta, kad purškalas paskatina IgA atsaką į infekcijos pradžią. Leidžiamos vakcinos tokio stipraus atsako nesukuria. Leidžiamos vakcinos paruošia organizmą kovai su infekcija ir gali užkirsti kelią ligai. Tuo tarpu į nosį purškiamos vakcinos gali padėti imuninei sistemai sunaikinti patogenus dar prieš jiems patenkant giliau į organizmą. Toks vietinis atsakas į grėsmes gali būti daug efektyvesnis ir greitesnis.

 

Nors bandymuose naudotas gripo virusas, mokslininkai mano, kad ši prieiga bus efektyvi ir kovojant su COVID-19. Tai dar reikės patvirtinti bandymais, bet įkvepiamos COVID-19 vakcinos jau yra kuriamos.

(5)
(0)
(5)

Komentarai (14)