Mokslininkai atrado naują žmogaus kūno dalį – vaidina didelį vaidmenį svarbiame gyvybiniame procese (Foto, Video)  ()

Nors atrodo, kad XXI amžiuje apie savo kūnų anatomiją žinome viską, tačiau ką tik buvo atrasta nauja kūno dalis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai mokslininkai atrado kūno dalį: gilų raumenų sluoksnį kramtymo raumens srityje, kuris pakelia apatinį žandikaulį ir yra labai svarbus kramtymui.

Šiuolaikiniuose anatomijos vadovėliuose kramtomasis raumuo apibūdinamas kaip turintis du sluoksnius – vieną gilų ir kitą paviršinį.

„Tačiau keliuose istoriniuose tekstuose minimas ir galimas trečiojo sluoksnio egzistavimas, tačiau jie yra labai nenuoseklūs dėl jo padėties“, – rašė tyrimo autoriai naujoje ataskaitoje, paskelbtoje žurnale „Annals of Anatomy“.

Taigi komanda nusprendė patikrinti, ar iškilus žandikaulio raumuo gali turėti paslėptą, ypač gilų sluoksnį, kaip rodo istoriniai tekstai.

 

Norėdami tai padaryti, mokslininkai išpjaustė 12 žmonių lavonų galvų, kurios buvo konservuotos formaldehide; šie taip pat padarė 16 „šviežių“ lavonų kompiuterinės tomografijos nuskaitymus ir peržiūrėjo gyvo subjekto MRT nuskaitymą.

Atlikdami šiuos tyrimus, tyrėjai nustatė „anatomiškai atskirą“ trečiąjį kramtomojo raumens sluoksnį. Šis gilus sluoksnis eina nuo zigomatinio proceso – kaulinės projekcijos, kuri yra „skruosto kaulų" dalis ir gali būti jaučiama tiesiai prieš ausį – iki vainikinio proceso – trikampio projekcijos ant apatinio žandikaulio.

„Ši gilioji kramtymo raumenų dalis savo eiga ir funkcija aiškiai skiriasi nuo kitų dviejų sluoksnių“, – pranešime teigė pirmoji autorė Szilvia Mezey, Bazelio universiteto (Šveicarija) Biomedicinos katedros vyresnioji dėstytoja.

 

Remiantis raumenų skaidulų išsidėstymu, raumenų sluoksnis greičiausiai padeda stabilizuoti apatinį žandikaulį, „pakeldamas ir atitraukdamas“ vainikinį procesą, rašo komanda savo ataskaitoje. Tiesą sakant, naujai atrastas raumenų sluoksnis yra vienintelė kramtymo prietaiso dalis, galinti patraukti žandikaulį atgal, sakė Mezey.

„Nors paprastai daroma prielaida, kad anatominiai tyrimai per pastaruosius 100 metų nepaliko nė vienos neatrastos kūno dalies, mūsų išvados šiek tiek primena zoologus, atrandančius naują stuburinių gyvūnų rūšį“, – teigia vyresnysis tyrimo autorius dr. Jens Christoph Türp.

 

Savo darbe komanda pasiūlė naujai atrastą raumenų sluoksnį pavadinti „Musculus masseter pars coronidea“, („vainikinė kramtymo dalis“). Atradimas gali būti svarbus klinikiniame kontekste, nes žinojimas apie raumenų sluoksnį gali padėti gydytojams geriau atlikti operacijas tame žandikaulio regione ir geriau gydyti ligas, susijusias su sąnariu, jungiančiu žandikaulio kaulą su kaukole.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(22)
(5)
(17)

Komentarai ()