Ar galėtume sulėtinti senėjimą? Mokslininkai ką tik sukūrė vakciną, skirtą atsikratyti „zombių“ ląstelių  ()

Tokijo Juntendo universiteto mokslininkų komanda išbandė vakciną su pelėmis, kuri, atrodo, slopina vadinamųjų zombių ląstelių, moksliškai vadinamų senstančiomis ląstelėmis, augimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Senstančios ląstelės dažniausiai siejamos su senėjimu ir įvairiomis ligomis, nes jos kaupiasi su amžiumi ir pažeidžia netoliese esančias sveikas ląsteles, pranešė „Japan Times“.

Šios senstančios ląstelės daro daug žalos, nes nustodamos dalytis vis tiek atsisako mirti. Vietoj to, jos kenkia kaimyninėms sveikoms ląstelėms, gamindamos chemines medžiagas, sukeliančias uždegimą.

Mažas skaičius senstančių ląstelių, pavyzdžiui, kaip vienas supuvęs obuolys, užteršęs visą vaisių dubenį, gali išplėsti uždegimą, o žmogui senstant senstančių ląstelių skaičius taip pat didėja, nes imuninė sistema tampa mažiau efektyvi. Tai gali pabloginti žmogaus gebėjimą susidoroti su stresu ar liga, atsigauti po traumų ir išmokti naujų dalykų, todėl ląstelių senėjimas yra siejamas su daugybe su amžiumi susijusių ligų, įskaitant vėžį, diabetą, osteoporozę, širdies ir kraujagyslių ligas, insultą, Alzheimerio ligą ir demenciją bei osteoartritą.

Remiantis žurnale „Nature Aging“ paskelbtu tyrimu, komanda ėmėsi šios problemos sprendimo – surado baltymą, vyraujantį senstančiose žmonių ir pelių ląstelėse, ir sukūrė peptidinę vakciną, pagrįstą aminorūgštimi, kuri sudaro baltymą. Vakcina skatina organizmą gaminti antikūnus, kurie jungiasi prie senstančių ląstelių. Vėliau prie antikūnų prisijungia baltieji kraujo kūneliai ir šie pašalina senstančias ląsteles.

 

Kai mokslininkai skiepijo peles, turinčias arterijų standumo padidėjimą, jie pamatė, kad daugelis susikaupusių senstančių ląstelių buvo pašalintos, o ligos paveiktų vietų sumažėjo. Tada vakcina buvo skirta senoms pelėms ir buvo pastebėta, kad jų silpnumas progresavo lėčiau nei neskiepytų pelių.

Be to, daugelis šiuo metu turimų vaistų, skirtų senstančioms ląstelėms pašalinti, yra priešvėžinės terapijos ir gali turėti nepageidaujamą šalutinį poveikį. Kita vertus, naujoji vakcina turėjo mažiau šalutinių poveikių, o jos veiksmingumas buvo ilgesnis. Būtent dėl šių priežasčių „galime tikėtis, kad vakcina bus taikoma arterijų standumui, diabetui ir kitoms su senėjimu susijusioms ligoms gydyti“, – „Japan Times“ sakė Juntendo universiteto profesorius Toru Minamino.

 

Kol kas dar anksti manyti, kad tokia vakcina gali suteikti amžiną jaunystę. Nepaisant to, ilgainiui ji gali būti veiksminga užkertant kelią kai kurioms su amžiumi susijusioms ligoms ir padėti sustabdyti senėjimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(23)
(1)
(22)

Komentarai ()