Rusijos naujoji raketa „Angara“ neišsilaikė orbitoje ir vos po 10-ties dienų rėžėsi į Žemę – pažėrė 3 tonas kosmoso šiukšlių (Video)  (2)

2021 metų gruodžio 27 d., rusiška raketa „Angara A5“ išskrido į kosmosą, vykdydama bandomąją misiją. Jos viršutinės pakopos stiprintuvas (angl. booster) „Persei“ buvo sukurtas taip, kad išliktų orbitoje, tačiau Žemės gravitacija jam pasirodė per stipri ir sausio 5 d. jis grįžo atgal į Žemę nekontroliuojamu nusileidimu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos sunkiosios keliamosios galios raketos „Angara A5“ viršutinė pakopa „Persei“ trečiadienį (sausio 5 d., 23:08 Lietuvos laiku) nekontroliuojamai nukrito atgal į Žemę virš Ramiojo vandenyno. Platumos/ilgumos vieta atitinka tuščią jūros lopinėlį į rytus nuo Prancūzijos Polinezijos.

„Persėjaus sugrįžimas patvirtintas: 21:08 UTC virš 121° V ilgumos 14° P platumos Ramiajame vandenyne“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė astronomas ir palydovų sekėjas Jonathanas McDowellas, dirbantis Harvardo-Smithsonian astrofizikos centre.

 

„Persei“ per bandomąjį skrydį su netikru kroviniu orbitoje išsilaikė vos 9 dienas, kai nepavyko iš naujo paleisti variklio kaip planuota, kuris būtų nukreipęs jį iš žemosios Žemės orbitos į daug aukštesnę geostacionarią orbitą.

„Persei“ buvo gana didelis kosminių šiukšlių gabalas (10 m ilgio). Pakilimo metu jis svėrė apie 19,5 metrinių tonų, tačiau didžioji dalis masės sudarė raketinis kuras. Todėl tikėtina, kad į Žemę nukritęs gabalas tikriausiai svėrė maždaug 3,2 metrinių tonų.

 

Pasak McDowello, kuris analizuoja viešai prieinamus sekimo duomenis, didžioji raketos kūno dalis beveik neabejotinai sudegė Žemės atmosferoje.

Gruodžio 27 d. paleidimas buvo trečiasis bandomasis „Angara A5“ skrydis, kurios kūrimą vargino daugybė vėlavimų. Pirmieji du paleidimai, įvykę 2014 m. gruodžio mėn. ir 2020 m. gruodžio mėn., buvo sėkmingi ir abiem atvejais sugebėta nugabenti netikrus krovinius į norimą orbitą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(49)
(3)
(46)

Komentarai (2)