Vokietija, Deutschland, Alemania, Niemcy – kodėl Vokietija pasaulio kalbose vadinama taip skirtingai? O iš kur kilo lietuviškas pavadinimas? (Foto, Video)  (3)

Daugumos šalių pavadinimai įvairiomis kalbomis skamba panašiai, tačiau Vokietija visomis kalbomis vadinama labai skirtingai. Kodėl taip yra?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugelis šalių visame pasaulyje turi gana panašius pavadinimus. Pavyzdžiui, Prancūzija. Prancūziškai šalis vadinama „France“, ispaniškai „Francia“, čekiškai „Francie“, švediškai „Frankrike“. Dauguma šalių yra tokios.

Bet dabar pažiūrėkite, kas vyksta su Vokietija: vokiškai ji vadinama „Deutschland“, ispaniškai „Alemania“, lenkiškai „Niemcy“ ir itališkai „Germania“. Iš kur atsirado šie kardinalūs skirtumai? O kaip yra su lietuvišku Vokietijos pavadinimu?

Dėl ilgos Vokietijos istorijos iki 1871 m., kaip nesuvienyto atskirų genčių ir valstybių regiono, yra labai daug skirtingų Vokietijos pavadinimų skirtingomis kalbomis, labiau nei bet kurios kitos Europos tautos.

Germanų tauta

Germanija iš tikrųjų buvo romėniškas pavadinimas, sukurtas pavadinti žmonėms, gyvenantiems  į rytus nuo Reino ir į šiaurę nuo Dunojaus upės. Apie 50 m prieš Kr. Gajus Julijus Cezaris užkariavo teritoriją rytinėje Reino pusėje ir norėdamas pavadinti žmones, kurių dar neužkariavo, sugalvojo pavadinimą Germanija.

 

Tačiau germanai niekada nebuvo viena tauta ir niekada savęs tokia nelaikė. Iš tikrųjų tai tik svetimas užkariautojų pavadinimas. Maždaug 5 m po Kr. romėnai užkariavo teritorijas iki Elbės upės, kuri yra toli nuo to, ką jie vadino „Germanija“.

Nors romėnai germanus vadino būtent taip ir vadino juos visus, germanai kartais vadindavo save „diu-tisc“, o tai senąja aukštųjų vokiečių kalba reiškia „priklausymas tautai“. Šį pavadinimą jie vartojo ne todėl, kad buvo viena gentis, o siekdami atskirti save nuo romėnų buvusių valdžioje ir lotynų kalbą perėmusių genčių.

Iš esmės „germanai“ susivienijo prieš vieną bendrą priešą vartodami šį žodį. Taigi, visi, kurie kalbėjo savo kalba, buvo „diu-tisc“, o visi, kurie kalbėjo lotyniškai, buvo priešai. Ir, regis, iš čia kilo vokiškas žodis „Deutsch“.

 

Niemcy

Na, čia vėl kalba vaidina didelį vaidmenį. Dabartinės Lenkijos teritorijoje gyveno slavai, o slavų kalboje „Niemcy“ reiškia „nekalbantis“. Nes žmonės, kurie kalbėjo kita kalba, jiems buvo nesuprantami. Germanai buvo nekalbantys, nes slavai negalėjo su jais susikalbėti.

Taip „Niemcy“ pavadinimo formos paplito po visas centrinėje Europoje gyvenančias slavų tautas: čekus, slovakus, kroatus, slovėnus, bosnius, serbus ir net baltarusius ir ukrainiečius.

Alemanai

Alemanai buvo žmonės, gyvenę šiandieninėje pietų Vokietijos ir Šveicarijos dalyse. Alemanų kultūra gyvuoja iki šių dienų. Pavyzdžiui, pietuose Vokietijoje jie vis dar švenčia švabų-alemanų šventę, kuri yra savotiškas karnavalas. Žmonės rengiasi įmantriais kostiumais, dažniausiai su baisiomis kaukėmis ir žygiuoja per kaimą, kad atbaidytų žiemą.

 

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(56)
(8)
(48)

Komentarai (3)