Kovoje su koronavirusu galėtų padėti kanapės: išbandyti junginiai veiksmingi prieš naujas atmainas  (11)

Šią savaitę Oregono valstijos universiteto mokslininkų paskelbtame tyrime teigiama, kad kanapėse esantys junginiai gali užkirsti kelią COVID-19 sukeliančio viruso infekcijai, blokuodami jo patekimą į ląsteles.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimo ataskaita „Cannabinoids Block Cellular Entry of SARS-CoV-2 and the Emerging Variants“ (liet. „Kanabinoidai blokuoja SARS-CoV-2 ir atsirandančių atmainų patekimą į ląsteles“) pirmadienį buvo paskelbta internete žurnale „Journal of Natural Products“.

Tyrėjai nustatė, kad dvi kanabinoidinės rūgštys, paprastai randamos kanapių veislėse – kanabigerolio rūgštis CBGA, ir kanabidiolio rūgštis CBDA – gali prisijungti prie SARS-CoV-2 viruso, sukeliančio COVID-19, smaigalio baltymo. Junginiai, prisijungę prie smaigalio baltymo, gali neleisti virusui patekti į ląsteles ir sukelti infekciją – todėl gali atsirasti naujų ligos prevencijos ir gydymo būdų.

„Šie kanabinoidai, izoliuoti arba esantys kanapių ekstraktuose, gali užkirsti kelią SARS-CoV-2 infekcijai ir ją gydyti“, – rašoma tyrimo santraukoje.

Tyrimui vadovavo Oregono valstijos Farmacijos koledžo Pasaulinio kanapių inovacijų centro ir Linuso Paulingo instituto mokslininkas Richardas van Breemenas, bendradarbiaudamas su Oregono sveikatos ir mokslo universiteto mokslininkais. R.van Breemanas sakė, kad tirti kanabinoidai yra paplitę ir lengvai prieinami.

„Šių kanabinoidinių rūgščių gausu kanapėse ir daugelyje kanapių ekstraktų, – sakė R.van Breemenas. – Iš šios rūgštys nėra tai, kas yra THC – psichoaktyvioji marihuanos sudedamoji dalis – tad yra saugios“.

Veiksmingi prieš naujas atmainas

R.Van Breemenas pridūrė, kad CBDA ir CBGA stabdė naujų viruso, sukeliančio COVIDF-19, variantų veikimą – sakydamas, kad „tyrimai parodė, jog kanapių junginiai buvo vienodai veiksmingi prieš SARS-CoV-2 variantus, įskaitant variantą B.1.1.7, kuris pirmą kartą buvo aptiktas Jungtinėje Karalystėje, ir variantą B.1.351, pirmą kartą aptiktą Pietų Afrikos Respublikoje“.

Smaigalio baltymas yra ta pati viruso dalis, į kurią nukreiptos COVID-19 vakcinos ir antikūnų terapijos. Be smaigalio baltymo, SARS-CoV-2 turi dar tris struktūrinius baltymus, taip pat 16 nestruktūrinių baltymų ir keletą junginių, kuriuos R.van Breemenas apibūdino kaip „papildomus“ baltymus, kurie visi yra potencialūs taikiniai vaistams, sukurtiems siekiant išvengti COVID-19.

 

„Bet kuri infekcijos ir replikacijos ciklo dalis yra potencialus antivirusinės intervencijos taikinys, o smaigalio baltymo receptorių surišimo srities ryšys su žmogaus ląstelių paviršiaus receptoriumi ACE2 yra labai svarbus šio ciklo etapas, – sakė mokslininkas. – Tai reiškia, kad ląstelių patekimo į ląsteles inhibitoriai, pavyzdžiui, kanapių rūgštys, galėtų būti naudojami SARS-CoV-2 infekcijos prevencijai, taip pat infekcijoms sutrumpinti, neleidžiant viruso dalelėms užkrėsti žmogaus ląstelių. Jos jungiasi su smaigalio baltymais, todėl šie baltymai negali jungtis su ACE2 fermentu, kurio gausu ant plaučių ir kitų organų endotelio ląstelių išorinės membranos“.

Nors reikalingi tolesni tyrimai, van Breemenas pažymėjo, kad šis tyrimas rodo, jog iš kanabinoidų gali būti sukurti vaistai, skirti COVID-19 prevencijai ar gydymui.

„Šie junginiai gali būti vartojami per burną ir jau seniai yra saugiai naudojami žmonių, – pažymėjo jis. – Jie gali užkirsti kelią SARS-CoV-2 infekcijai ir ją gydyti. CBDA ir CBGA gaminami kanapių augaluose kaip daugeliui vartotojų pažįstamų CBD ir CBG pirmtakai“.

 

R.van Breemanas taip pat pažymėjo, kad tyrimas parodė, jog kanabinoidai veiksmingai veikia naujus viruso variantus, kurie, pasak jo, sveikatos apsaugos pareigūnams ir gydytojams kelia „vieną pagrindinių rūpesčių“.

„Šie variantai gerai žinomi kaip išvengiantys antikūnų prieš ankstyvosios genetinės linijos SARS-CoV-2 – o tai kelia susirūpinimą, nes dabartinės skiepijimo strategijos remiasi ankstyvosios linijos smaigalio baltymu kaip antigenu, – sakė mokslininkas. – Mūsų duomenys rodo, kad CBDA ir CBGA yra veiksmingi prieš du mūsų nagrinėtus variantus, ir tikimės, kad ši tendencija galios ir kitiems esamiems ar būsimiems viruso variantams.“

Mokslininkas pridūrė, kad „plačiai vartojant kanabinoidus, vis dar gali atsirasti atsparių variantų – tačiau dėl vakcinacijos ir gydymo CBDA/CBGA derinio SARS-CoV-2 susidurtų su daug sudėtingesne aplinka“.

Parengta pagal „Forbes“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(18)
(3)
(15)

Komentarai (11)