Didžiosios lenktynės, arba 35 000 km ilgio megaralis „Niujorkas-Paryžius“ – lenktyniaujantys amerikiečiai vos vienas kito neiššaudė (Foto, Video)  (3)

Lenktynėse dalyvavo tik pustuzinis automobilių ir 17 vyrų, tačiau tai buvo legendinės lenktynės, kurios ne tik rašė istoriją, bet ir pakeitė ją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didelio dėmesio sulaukusios 1907 m. automobilių lenktynės iš Pekino į Paryžių paskatino dar drąsiau išbandyti vis dar naują transporto priemonę – automobilius.

Kitais metais lenktynių starto pozicija buvo pasirinktas Niujorkas (JAV), iš kurio dalyviai turėjo nukeliauti iki Paryžiaus (Prancūzija) su planuojama 240 km kelione laivu iš Nome, Aliaskoje, per Beringo sąsiaurį į Dežniovo iškyšulį, Sibire.

1908 m. automobilizmas dar buvo kūdikio stadijoje. Dauguma žmonių vis dar pasitikėjo arkliais arba savo dviem kojomis, norėdami patekti iš vienos vietos į kitą. Skeptikai buvo įsitikinę, kad automobilis tėra brangus ir nepatikimas „žaisliukas“.

Taigi, kaip kas nors galėtų įrodyti pasauliui, kad automobilis buvo praktiškiausia, patvariausia ir patikimiausia kada nors išrasta transporto priemonė?

Paprasta: surenkite lenktynes. Bet ne bet kokias lenktynes – tai turėtų būti pasaulinio masto maratonas, kuriame naujos mašinos (ir jų vairuotojai) susidurs su sunkiausiomis įmanomomis sąlygomis visame pasaulyje besidriekiančioje trasoje, o nugalėtojas gaus nemažą piniginį prizą – 1000 USD (30 000 USD 2022 m.).

Taigi „New York Times“ ir prancūzų laikraštis „Le Matin“ kartu surengė konkursą, skirtą didžiausiam žmogaus ir mašinos išbandymui.

Pradėję iš Niujorko, lenktynininkai turėjo kirsti žemynines Jungtines Valstijas ir Aliaskos teritoriją, plaukti keltu per Beringo sąsiaurį, tada iš Vladivostoko per Sibirą pasiekti Paryžių – įveikti 35 000 km ilgio žygį.

Tuo metu asfaltuotų kelių ir degalinių buvo nedaug, o didžioji dalis suplanuoto maršruto ėjo per didžiules bekelės teritorijas. Todėl lentynės iš automobilio ir vairuotojo pareikalautų visos ištvermės ir išradingumo, tačiau nugalėtojas turėtų neginčijamas teises į geriausio pasaulio automobilio ir vairuotojo titulą.

 

1908 m. vasario 12 d. Niujorko Times aikštėje, džiūgaujant 250 000 žmonių miniai, prie lentynių starto stojo 6 keturioms šalims atstovaujantys automobiliai.

Prancūzija turėjo tris automobilius: „De Dion-Bouton“, „Motobloc“ ir „Sizaire-Naudin“. Vokietijai atstovavo „Protos“, o Italijai – „Zust“. Visi, išskyrus amerikietišką George'o Schusterio vairuojamą „Thomas Flyer“, buvo pagaminti pagal užsakymą konkursui. 11:15 val. šūvis davė lenktynių pradžią.

Visi, išskyrus 1 cilindro „Sizaire-Naudin“, turėjo 4 cilindrų variklius, kurių galia svyravo nuo 30 iki 60 arklio galių; greičiausias „Protos“ galėjo įsibėgėti iki 113 km/h greičio. Automobiliai buvo sunkūs, dėžinės formos daiktai, su atviromis kabinomis ir be priekinių stiklų (stiklas buvo laikomas pernelyg pavojingu).

Kiekvieną komandą sudarė pagrindinis vairuotojas, pagalbinis vairuotojas/mechanikas ir padėjėjas, dažniausiai reporteris, kuris keliaudavo su komanda ir telegrafu siųsdavo istorijas iš kelio.

Iškart išvažiavę iš Manheteno, automobiliai pateko į smarkią sniego audrą, dėl kurios „Sizaire-Naudin“ tapo pirmąja lenktynių auka. 15 arklio galių prancūziškas dvivietis automobilis sugedo Peekskill mieste (Niujorko valstijoje) ir buvo priverstas pasitraukti iš lenktynių. Jis nuvažiavo tik 70 km.

 

Sniegas stabdė likusius automobilius iki pat Čikagos, sulėtindamas jų pažangą iki „sraigės tempo“. Pavyzdžiui, George'o Schusterio vairuojamam „Thomas Flyer“ prireikė 8 valandų, kad įveiktų 6,5 km Indianoje, ir tik su žirgų pagalba, kurie pralaužė sniege pėdsaką priešais važiuojantį automobilį.

Po Čikagos automobiliai važiavo per Didžiąsias lygumas esant minusinei temperatūrai. Norėdama palaikyti šilumą, prancūzų „Motobloc“ komanda nukreipė šilumą nuo variklio į kabiną (naujovė, kuri atsidūrė būsimuose automobiliuose), tačiau nesėkmingai: „Motobloc“ turėjo pasitraukti iš lenktynių Ajovoje.

Tuo tarpu žiemiški orai lygumas pavertė purvu, kuris prilipo prie automobilių važiuoklės ir kiekvienai transporto priemonei pridėjo dešimtis kilogramų papildomo svorio. Kiekviename mieste, kurį pravažiuodavo, komandos sustojo gaisrinėse, kad praskalautų purvą aukštu vandens slėgiu.

Neradę tinkamų kelių visoje Nebraskoje, vairuotojai ėmė važuoti geležinkelio bėgiais. „Union Pacific“ konduktorius važiavo kartu su amerikiečių komanda, kad įspėtų juos apie artėjančius traukinius. Kai nebūdavo traukinio bėgių, automobiliai pasinaudodavo prieš daugelį metų dengtų pašto karietų paliktomis provėžomis.

Lentynininkai navigavo pasitelkdami žvaigždes, sekstantus, kompasus ir vietinius gidus, kai galėjo juos pasamdyti. O jei tekdavo sustoti ilgiau nei kelioms valandoms, reikėdavo visiškai ištuštinti radiatorius – antifrizas dar nebuvo išrastas.

Po 41 dienos, 8 valandų, 15 minučių, „Thomas Flyer“ pirmasis atvyko į San Franciską ir tapo pirmuoju automobiliu, kuris žiemą kirto JAV. Amerikiečių komanda nedelsdama įlipo į garlaivį, plaukiantį į Valdezą (Aliaskoje), kur turėjo prasidėti kelionė sausuma per Beringo sąsiaurį.

 

Lenktynių organizatoriai tikėjosi, kad ledas per Beringo sąsiaurį suteiks tiltą automobiliams. Tačiau plano teko atsisakyti, nes oras ir vairavimo sąlygos buvo dar blogesnės nei JAV.

JAV komandai buvo suteikta 15 dienų premija ir liepta grįžti į San Franciską ir prisijungti prie kitų lenktynininkų, laivu „S.S. Shawmutt“ vykstančių į Jokohamą, Japoniją. Tuo pačiu metu Vokietijos komanda buvo nubausta 15 dienų už tai, kad traukiniu nugabeno savo automobilį iš Ogdeno (Juta) į San Franciską. Abu sprendimai buvo labai svarbūs lenktynių pabaigai.

Tęsinys kitame puslapyje:




Pasiekę Japoniją, likę varžovai savo automobilius turėjo nugabenti į Vladivostoko uostą (Rusija), kur lenktynės buvo oficialiai atnaujintos. Vokiečiai ir italai Rusiją pasiekė kitu laivu; amerikiečiai ir prancūzai važiavo per Japoniją ir kėlėsi keltu.

Vis dėlto „De Dion-Bouton“ to buvo per daug. Įveikus 11 800 km prancūzų komanda pasitraukė iš lentynių – dabar liko tik trys automobiliai: vokiškas „Protos“, itališkas „Zust“ ir amerikieškas „Thomas Flyer“.

Po dar vieno triukšmingo žiūrovų minios palaikymo automobiliai pajudėjo iš Vladivostoko... tiesiai į purvą: pavasarinis atšilimas Sibiro tundrą pavertė ištisu purvynu.

Vos už kelių kilometrų nuo Vladivostoko amerikiečių komanda prasilenkė su giliame purve įstrigusiu vokiečių „Protos“. Kartu su George'u Schusteriu buvo mechanikas George'as Milleris, asistentas Hansas Hansenas ir „New York Times“ reporteris George'as Macadamas. Kai Hansenas pasiūlė padėti vokiečiams, kiti sutiko. Apstulbę vokiečiai buvo labai dėkingi, kad jų vairuotojas leitenantas Hansas Koeppenas atkimšo šampano butelį, kurį taupė pergalės šventei Paryžiuje, paskelbdamas amerikiečių gestą „galantišku ir draugišku poelgiu“. Abi komandos kartu pakėlė taurę, reporteris Macadamas užfiksavo akimirką savo laikraščiui, o vėliau nuotrauka pasirodė laikraščiuose visame pasaulyje.

 

Kelių sąlygos Sibire buvo dar blogesnės nei JAV vakaruose. Mašinos ir vėl judėjo ant bėgių – šį kartą Transsibiro geležinkelio bėgiais. Buvo ir kitų kliūčių. Vienu metu amerikiečių komanda buvo pasitikta šautuvais mojuojančių raitelių. Amerikiečiai važiavo tiesiai per raitelių bandą, palikdami banditus dulkėse.

Važiuojant visą parą kilo ir kitų problemų: vairuotojas dažnai miegodamas iškrisdavo iš atviro automobilio, todėl komanda pagamino sagtį ir diržą, kad prisegtų jį – pirmąjį pasaulyje saugos diržą.

Varžybų trukmė ir griežtumas taip pat padarė savo, o nuotaika subjuro. Vienu metu įsiaudrinęs Schusteris pagrasino išmesti Hanseną iš automobilio ir iš komandos. Hansenas atsakė į tai išsitraukdamas pistoletą ir niurzgėdamas: „Padaryk tai ir aš įsodinsiu į tave kulką“. Mechanikas George'as Milleris išsitraukė ginklą ir atrėžė: „Jei bus šaudoma, nebūsi vienintelis“. Pagaliau abi pusės sutiko susidėti ginklus ir važiuoti toliau.

Iki gegužės automobiliai keturis mėnesius lenktyniavo visame pasaulyje. Greitesnis vokiečių „Protos“ aplenkė amerikiečių „Thomasą Flyer“, o silpnas itališkas „Zust“ toliau atsilikinėjo, kai juos ištiko nelaimė.

 

Už Taurogeno, Rusijos pasienio miesto, arklys, traukiantis vežimą, išsigando pravažiuojančio „Zust“ garso ir pasibaidė. Netoli kelio žaidęs vaikas buvo sutryptas ir žuvo. Italai nuvažiavo į Taurogeną pranešti apie nelaimingą atsitikimą ir buvo nedelsiant įmesti į kalėjimą, kur išbuvo tris dienas, negalėdami su niekuo susisiekti. Galiausiai vietos policija nustatė, kad kaltas buvo vežimo vairuotojas, nes nesuvaldė arklio, ir juos paleido. Liūdnomis nuotaikomis jie toliau važiavo Paryžiaus link. Galiausiai, artėjant Europai, keliai pagerėjo.

1908 m. liepos 30 d., praėjus 169 dienoms po lenktynių pradžios, „Thomas Flyer“ atvyko į Paryžiaus pakraštį. „Protos“ iš tikrųjų buvo atvykę į Paryžių keturiomis dienomis anksčiau, tačiau dėl amerikiečių 15 dienų premijos ir vokiečių 15 dienų baudos visi žinojo, kad amerikiečių komanda turi neįveikiamą pergalės skirtumą. Bet ar tikrai?

Amerikiečiams nespėjus patekti į miestą, juos sustabdė žandaras. Prancūzijos įstatymai reikalavo, kad automobiliai turėtų du veikiančius priekinius žibintus. „Flyer“ turėjo tik vieną; kitas buvo sulaužytas Rusijoje. Susirinko minia. Paryžiečiai, kaip ir tūkstančiai kitų visame pasaulyje, laikraščiuose kelis mėnesius stebėjo Didžiųjų lenktynių eigą. Jie nekantrauja sutikti nugalėtojus Eliziejaus laukų finišo tiesiojoje.

Schusterio įgula maldavo žandarą, bet jis neatlyžo. Nusivylęs Schusteris ketino sukelti tarptautinį incidentą, užpuldamas žandarą, kai dviratininkas pasiūlė amerikiečiams priekinį savo dviračio žibintą. Mechanikas Milleris bandė atsukti lemputę, bet negalėjo jos nuplėšti. Sprendimas: jie pakėlė dviratį ant automobilio gaubto ir laikė jį ranka. Žandaras gūžtelėjo pečiais ir mostelėjo važiuoti toliau. Po kelių valandų jie kirto finišo liniją.

 

Pergalės šventimas truko kelias savaites, pakankamai ilgai, kad pavargusi, bet nepasidavusi Italijos komanda rugsėjo 17 d. įvažiuotų į Paryžių ir užimtų trečiąją vietą. Didžiosios lenktynės oficialiai baigėsi. Vairuotojai ir jų ekipažai savo šalyse tapo nacionaliniais didvyriais. Kai amerikiečiai grįžo į Niujorką, jiems buvo surengtas paradas 5-ojoje aveniu Niujorke.

Po lenktynių, jų rėmėjai nenorėjo perleisti 1000 USD prizinį fondą „Thomas Flyer“ komandai. Tik po 60 metų, 1968-aisiais, laikraštis „New York Times“ skyrė piniginį prizą George'ui Schusteriui. Iki tol jis buvo vienintelis gyvas savo komandos narys.

Šiandien „Thomas Flyer“ eksponuojamas Harrah automobilių kolekcijoje Reno mieste, Nevadoje. Miuncheno vokiečių muziejuje yra vokiečių „Protos“. Italų „Zust“ buvo sunaikintas gaisro metu tik praėjus keliems mėnesiams po lenktynių, tačiau galutiniai dalyvaujančių automobilių likimai neturėjo reikšmės.

Visi trys finišavę įrodė, kad automobilis gali patikimai ir saugiai važiuoti bet kurioje pasaulio vietoje bet kuriuo metu ir bet kokiomis sąlygomis. Jokia kita transporto rūšis negali patenkinti to paties reikalavimo.

Pasibaigus Didžiosioms lenktynėms, oficialiai atėjo automobilių amžius. Tais pačiais metais Henry Fordas surinkimo linijoje pradėjo gaminti „Ford Model T“ ir nuo to laiko pasaulis buvo ir vis dar yra pamišęs dėl automobilių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(58)
(0)
(58)

Komentarai (3)