Sudaromas išsamiausias visų laikų 3D visatos žemėlapis: jau įtraukta 8 mln. galaktikų (Foto)  ()

Tarptautinė mokslininkų komanda sudarė iki šiol išsamiausią trimatį Visatos žemėlapį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

8 milijonai galaktikų

Per septynis mėnesius jų sukurtas Tamsiosios energijos spektroskopinis instrumentas (angl. Dark Energy Spectroscopic Instrument, DESI) sumušė visus 3D galaktikų tyrimo rekordus.

Sudarytame brėžinyje kataloguojama apie 8 mln. galaktikų – dvigubai daugiau, nei mokslininkams pavyko sudaryti anksčiau, rašoma „New Scientist“. DESI tęsiant planuojamą penkerių metų tyrimą, žemėlapis taps dar didesnis ir išsamesnis. Tikimasi, kad tyrimo pabaigoje prisidės dar 27,5 mln. galaktikų.

 

Durhamo universitete sukurtas komponentas padidina teleskopo matymo lauką, naudojant 5000 šviesolaidžių.

Šio instituto profesorius Carlosas Frenkas teigė, kad DESI duomenys „padės atskleisti pačias slapčiausias kosmoso paslaptis“, rašoma BBC.

Žemėlapis turėtų padėti eškoti užuominų apie tamsiosios energijos, kuri sudaro apie 70 proc. visos visatos, prigimtį bei jos vaidmenį formuojantis galaktikoms ir visatai.

 

DESI sistema galaktikų, žvaigždžių ir ryškios galaktikų atmainos, vadinamos kvazarais, šviesą suskaido į siauras spalvų juostas.

Tai atskleidžia jų cheminę sudėtį, atstumą ir judėjimo greitį, todėl mokslininkai gali įvertinti, kiek ir kaip greitai visata išsiplėtė.

Mokslininkai taip pat naudoja šiuos duomenis, kad suprastų vidutinio dydžio juodųjų skylių elgseną mažose galaktikose, rašoma BBC.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(11)
(1)
(10)

Komentarai ()

Susijusios žymos: