Kiek juodųjų skylių yra visatoje? Pateikė stulbinančio dydžio skaičiavimus  (8)

Kadangi juodųjų skylių nematome, sunku tiksliai nustatyti, kiek jų yra didelėje ir plačioje Visatoje. Tačiau mokslininkų nesustabdysi: naujausiame tyrime jie pateikia stulbinančio dydžio skaičiavimus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neįtikėtinas skaičius

Juodosios skylės – tai suirę mirusių masyvių žvaigždžių branduoliai, o atlikus naujus tyrimus, kuriuose atsižvelgiama į tai, kaip šios žvaigždės formuojasi ir evoliucionuoja, pavyko nustatyti naują juodųjų skylių skaičių visatoje.

Skaičius gana stulbinantis: 40 kvintilijonų, arba 40 000 000 000 000 000 000 000 000 000 juodųjų skylių, kurios sudaro maždaug 1 proc. visos stebimos Visatos materijos, praneša „Science Alert“.

„Naujoviškas šio darbo pobūdis yra tas, kad detalus žvaigždžių evoliucijos modelis sujungiamas su pažangiais žvaigždžių, galaktikų ir cheminių elementų kismo modeliais“, – aiškina vienas iš tyrimo autorių, astrofizikas Alexas Sicilia.

Juodosios skylės yra didžiulis neatsakytas klausimas, slegiantis mūsų supratimą apie Visatą. Tačiau jei gerai įsivaizduotume, kiek juodųjų skylių ten yra, tai padėtų atsakyti į kai kuriuos neaiškumus.

Vienas iš būdų – įvertinti masyvių žvaigždžių istoriją. Tada galėtume apskaičiuoti, kiek juodųjų skylių turėtų būti tam tikrame erdvės tūryje.

Šios žinios galėtų padėti išsiaiškinti, kaip augo ir vystėsi supermasyvios juodosios skylės, kurių masė milijonus ar milijardus kartų didesnė už Saulės masę ir kurios sudaro galaktikų branduolius.

 

Mokslininkai skaičiuodami įtraukė tik tas juodąsias skyles, kurios susiformuoja evoliucionuojant pavienėms ar dvinarėms žvaigždėms, ir atsižvelgė į juodųjų skylių susiliejimų, kurių skaičių galima įvertinti remiantis gravitacinių bangų duomenimis, vaidmenį.

Tai leido jiems apskaičiuoti juodųjų skylių, nuo penkių iki 160 kartų didesnių už Saulės masę, gimstamumą per visą Visatos gyvavimo laikotarpį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(20)
(0)
(20)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: