[Karšta tema] JAE ir JAV sulaikė Jemeno husių balistinių raketų ataką, nukreiptą į Abu Dabį – po intensyvėjančiomis atakomis slypi Iranas? (Foto, Video)  ()

Jungtiniai Arabų Emyratai ir JAV kariuomenė anksti pirmadienį perėmė dvi balistines raketas, kurias Jemeno husių sukilėliai paleido virš Abu Dabio dangaus, pranešė pareigūnai – tai jau antra ataka per savaitę, nukreipta į Emyratų sostinę.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-01-25 [Karšta tema] JAE ir JAV sulaikė Jemeno husių balistinių raketų ataką, nukreiptą į Abu Dabį – po intensyvėjančiomis atakomis slypi Iranas? (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amerikiečių kariai sostinės Al-Dhafra oro bazėje atakos metu prisiglaudė bunkeriuose ir atsišaudė savo raketomis „Patriot“. Valstybinė naujienų agentūra WAM pranešė, kad balistinių priešo raketų skeveldros nepavojingai nukrito virš Abu Dabio.

Dėl raketos ugnies maždaug valandai po atakos sutriko eismas į Abu Dabio tarptautinį oro uostą.

Raketos ugnis dar labiau padidina įtampą visoje Persijos įlankoje, kurioje anksčiau buvo surengta daugybė išpuolių netoli Emyratų žemės, bet ne pačiuose JAE. Dabar tai įvyko per ilgus metus trunkantį Jemeno karą ir žlugus Irano branduoliniam susitarimui su pasaulio galybėmis.

Išpuoliai kelia grėsmę verslui palankioms, į turizmą orientuotoms Emyratų pastangoms. Jau daugelį metų šalis reklamavo save kaip saugų pavojingos kaimynystės kampelį.

 

Husių kariuomenės atstovas spaudai Yehia Sarei prisiėmė atsakomybę už ataką per televiziją, sakydamas, kad sukilėliai taikėsi į keletą JAE objektų su balistinėmis raketomis „Zulfiqar“ ir bepiločiais orlaiviais, įskaitant Al-Dhafra oro bazę. Jis perspėjo, kad JAE ir toliau bus taikinys „kol tęsis išpuoliai prieš Jemeno žmones“.

Emyratų gynybos ministerija vėliau paskelbė nespalvotą vaizdo įrašą, kuriame, kaip teigiama, matyti, kaip „F-16“ smogė balistinių raketų paleidimo įrenginiui, naudotam per Abu Dabio ataką. Gynybos ministerija nustatė, kad ši vieta yra netoli al Jawaf, Jemeno provincijos, esančios maždaug 1 400 kilometrų į pietvakarius nuo Abu Dabio.

 

Remiantis Tarptautinio strateginių studijų instituto ataskaitomis, balistinė raketa „Zulfiqar“, kurios nuotolis yra 1500 kilometrų, yra sukurta pagal Irano „Qiam“ raketą. Iranas neigia tiesiogiai apginklavęs husius, nors Jungtinių Tautų ekspertai, Vakarų šalys ir analitikai sukilėlių arsenale esančius ginklus susiejo su Teheranu.

Išpuolis surengtas praėjus savaitei po to, kai Jemeno husių sukilėliai prisiėmė atsakomybę dėl atakos prieš Emyratų sostinę, nukreiptą į oro uostą ir Abu Dabio nacionalinės naftos kompanijos degalų sandėlį. Per išpuolį degalų sandėlyje žuvo trys žmonės, dar šeši buvo sužeisti.

 

Pastarosiomis dienomis Saudo Arabijos vadovaujama koalicija, kurią remia JAE, surengė atsakomuosius antskrydžius prieš Jemeną, atjungdama skurdžiausią arabų pasaulio šalį nuo interneto ir sulaikymo centre nužudydama daugiau nei 80 žmonių. Husiai pagrasino atkeršyti Emyratams ir Saudo Arabijai dėl šių išpuolių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(1)
(13)

Komentarai ()