Tai pražudo dar daugiau žmonių nei ŽIV ar maliarija - kas penktas miręs jaunesnis nei 5-erių metų  ()

2019 m. nuo atsparumo antimikrobinėms medžiagoms mirė 1,27 mln. žmonių, o ypač pažeidžiami tapo jaunesni nei penkerių metų vaikai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Miršta dėl paprastų ligų

Atlikus 204 šalių analizę nustatyta, kad dėl atsparumo antimikrobinėms medžiagoms (AMR) dabar kasmet miršta daugiau žmonių nei dėl ŽIV (860 tūkst.) ar maliarijos (640 tūkst.).

„Šie nauji duomenys atskleidžia tikrąjį atsparumo antimikrobinėms medžiagoms mastą visame pasaulyje ir yra aiškus signalas, kad kovai su šia grėsme turime imtis veiksmų dabar“, – „Independent“ sakė tyrimo bendraautorius profesorius Christopheris Murray iš Vašingtono universiteto.

Žurnale „The Lancet“ paskelbta analizė rodo, kad dabar šimtai tūkstančių mirčių įvyksta dėl įprastų infekcijų, pavyzdžiui, plaučių uždegimo, nes jas sukeliančios bakterijos tapo atsparios taikytam gydymui.

Naujajame Pasaulinio atsparumo antimikrobinėms medžiagoms (GRAM) tyrime ligos našta įvertinta dviem būdais: mirčių, kurių nebūtų buvę, jei infekcijos būtų jautrios gydymui vaistais, ir mirčių, susijusių su atsparumu antimikrobinėms medžiagoms.

Analizės duomenimis, 2019 m. pasaulyje dėl AMR tiesiogiai mirė maždaug 1,27 mln. žmonių, o dar 4,95 mln. mirčių buvo susijusios su AMR.

Nustatyta, kad mažiems vaikams AMR kelia ypač didelę riziką – 2019 m. maždaug kas penkta mirtis, susijusi su AMR, įvyko jaunesniems nei 5 metų vaikams.

 

Maždaug 400 tūkst. mirčių įvyko dėl vaistų atsparumo apatinių kvėpavimo takų infekcijoms, pavyzdžiui, plaučių uždegimui, o daugiau kaip 1,5 mln. mirčių buvo susijusios su AMR.

Atsparumas vaistams nuo kraujo infekcijų, kurios gali sukelti gyvybei pavojingą būklę – sepsį, sukėlė apie 370 tūkst. mirčių ir buvo susijęs su beveik 1,5 mln. mirčių.

„Ankstesniais skaičiavimais buvo numatyta, kad iki 2050 m. dėl atsparumo antimikrobinėms medžiagoms kasmet mirs 10 mln. žmonių, tačiau dabar jau tikrai žinome, kad esame daug arčiau šio skaičiaus, nei manėme“, – sakė profesorius M.Murray.

Apskaičiuota, kad daugiausia mirčių, tiesiogiai susijusių su atsparumu antimikrobinėms medžiagoms, yra Afrikoje į pietus nuo Sacharos (24 mirtys 100 tūkst. gyventojų) ir Pietų Azijoje (22 mirtys 100 tūkst. gyventojų). Dideles pajamas gaunančiose šalyse dėl atsparumo antimikrobinėms medžiagoms tiesiogiai mirė 13 žmonių iš 100 tūkst. gyventojų.

 

Vos šešių patogenų, įskaitant E.coli ir S.pneumoniae, atsparumas vaistams tiesiogiai lėmė 929 tūkst. mirčių ir buvo susijęs su 3,57 mln. mirčių.

Autoriai pripažino, kad tyrimą ribojo duomenų trūkumas kai kuriose pasaulio dalyse, įskaitant daugelį mažesnes ir vidutines pajamas gaunančių šalių, o tai reiškia, kad atliekant analizę buvo daromos griežtos metodologinės prielaidos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()